Velika imena na PFF-u

Najljepše kino na svijetu: Oskarovac na čelu žirija 69. filmskog festivala u Puli!

Austrijski redatelj Stefan Ruzowitzky, dobitnik zlatnog kipića za najbolji internacionalni film ‘Krivotvoritelji‘, predsjedat će ocjenjivačkim sudom festivala koji se od 16. do 24. srpnja održava u pulskoj Areni.

Žirijem 69. filmskog festivala u Puli koji se od 16. do 24. srpnja održava u najljepšem kinu na svijetu - pulskoj Areni, predsjedate će austrijski redatetlj Stefan Ruzowitzky, dobitnik Oscara za najbolji internacionalni film 'Krivotvoritelji' 2008.

'Počašćen sam pozivom i potvrdio sam dolazak organizatorima', kaže nagrađivani redatelj koji je rođen 25. prosinca 1961. godine u Beču. Nakon studija povijesti i teatrologije u svijet filma ulazi kao redatelj glazbenih videa, a njegova filmografija od 1996. do danas broji 13 igranih naslova.

image

S glumačkom ekipom filma 'Deadfall': Stefan Ruzowitzky, Kate Mara, Olivia Wilde, Eric Bana i Charlie Hunnam u Los Angelesu 2012.

BROADIMAGE/SHUTTERSTOCK

Međunarodni ugled stekao je svojim drugim dugometražnim filmom 'Nasljednici' s kojim 1998. osvaja Grand Prix na festivalu u Rotterdamu, a svjetski poznat postaje 2007. godine s filmom 'Krivotvoritelji' s kojim osvaja Oscara za najbolji film za stranom jeziku. Preklani ga je produkcijska platforma Netflix angažirala kao showrunnera i redatelja serijala 'Barbari', a lani je njegov igrani film 'Hinterland' (Civilni front) osvojio nagradu publike na prestižnom filmskom festivalu u švicarskom Locarnu.

Čitajte i: Tko je novi dečko Katie Holmes? Uz jedanaest godina mlađeg našla je sreću nakon razvoda od Toma Cruisea

Stefan Ruzowitzky je svestrani umjetnik i filmski majstora koji ne bježi od raznih žanrovskih izazova, te je podjednako uspješan u povijesnom ili dječjem filmu, horroru ili trileru.

image

Stefan Ruzowitzky dobio je Oscara na 80. dodjeli nagrada Američke filmske akademije 2008.

NICK ZONNA/IPA/SHUTTERSTOCK

Okušao se i kao operni redatelj, a njegova prva produkcija Der Freischütz Carla Marije von Webera postavljena je 2010. na pozornici bečkog Theater an der Wien. Ulogu u operi dodijelio je glumcu Karlu Markovicsu, zvijezdi filma 'Krivotvoritelji', a produkcijom je ravnao proslavljeni maestro Bertrand de Billy.

Linker
11. travanj 2024 17:55