u vrtlogu alkohola i skandala

Mračni život Shie LaBeoufa: Od simpatičnog, ali nesretnog Disney dječaka do holivudskog zlostavljača

U seriji "Honey Boy", snimljenoj prema njegovom scenariju, glumac Shia LeBeouf glumi svog oca, narkomana zbog kojeg je i počeo glumiti - kako bi obitelj spasio od siromaštva. Usprkos holivudskim uspjesima kojima se mogao pohvaliti od najranijih dana, nikad nije uspio izrasti u osobu slobodnu od pakla supstanci.

Ovih dana glumac Shia LaBeouf našao se u vrelu skandala, ovaj put s najgorim optužbama do sada. Glumac, već godinama poznat po agresivnim javnim ispadima u alkoholiziranom stanju, na meti je optužbi dvije bivše djevojke koje tvrde da je patološki lažljivac i psihološki zlostavljač.

Prva je u javnost hrabro istupila pjevačica FKA Twigs koja je jednogodišnju vezu sa Shiom opisala kao nešto najgore što joj se ikad dogodilo u životu. Pjevačica je podigla tužbu protiv glumca za seksualno i psihičko zlostavljanje, potkrijepljeno brojnim strašnim pričama iz njihove veze.

Pokušale su ga voljeti, ali priuštio im je pakao

FKA Twigs je opisala kako ju je glumac maltretirao i ponižavao, a jednom joj je prilikom prijetio da će izazvati prometnu nesreću ako mu iste sekunde ne dokaže koliko ga voli.

Pjevačica, javnosti poznata i po dugogodišnjoj vezi s glumcem Robertom Pattinsonom, izjavila je kako je tužbom htjela podići svijest o psihičkom zlostavljanju i taktikama koje manipulatori koriste kako bi svoju žrtvu ponizili i držali uz sebe.

"Želim pomoći ljudima da shvate da se, kad si pod utjecajem manipulatora, odlazak ne čini kao sigurna opcija", izjavila je FKA Twigs.

image
Pjevačica FKA Twigs vezu sa Shiom opisuje kao najgore iskustvo života
CLINT BREWER PHOTOGRAPHY/BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Pjevačicu koja je prošla pravi pakao u vezi sa Shiom, javno je podržala umjetnica SIA, koja je također bila u vezi s LaBeufom te izjavila kako je on patološki lažljivac koji ju je obmanama naveo na preljub jer je lagao da je potpuno slobodan.

Kako je umiljati dečko iz Disneyeve 'tvornice talenata' postao takav nasilnik, mnogima još uvijek nije jasno.

Teško djetinjstvo i incident koji ga je obilježio

Shia LeBeouf rođen je u obitelji zabavljača - otac je radio u cirkusu i bio komičar, majka je bila balerina koja je kasnije postala dizajnerica. Na žalost, nije sve bilo tako zabavno. Otac je bio ovisnik o heroinu, a kad je imao samo 11 godina, Shiji je otac ponudio prvi joint. Majka se kasnije razvela od njegova problematičnog oca te sa sinom živjela u siromaštvu zbog čega je odlučio postati glumac i spasiti obitelj. Kad je imao devet godina, svjedočio je incidentu koji ga je obilježio. Nepoznati počinitelj napao je njegovu majku, a Shia i dan danas se tog dana prisjeća kao najšokantnijeg u životu.

Prirodni talent pomogao mu je u samom startu

Za razliku od mnogih drugih glumačkih zvijezda, nije godinama obilazio audicije da bi dobio "veliku šansu". Na jednoj od prvih audicija oduševio je redatelja i tako je dobio ulogu mlađeg brata 'pametnjakovića' u Disneyevoj seriji "Even Stevens", što mu je zakotrljalo karijeru.

Serija se emitirala od 2000. do 2003. godine, a nakon otkazivanja serije, tinejdžerski glumac brzo je našao nove poslove - dobio je ulogu u Disneyevom filmu "Holes" te manje uloge u filmovima "Dumb and Dumberer" i "Charlie's Angels: Full Throttle".

image
Mladi Shia oduševljavao je producente na audicijama otkako je krenuo u svijet showbiznisa
MIRAMAX COLLECTION/EVERETT/PROFIMEDIA

Talentirani Shia, nizao je ulogu za ulogom, a 2007. napokon je dobio priliku da se od dječje zvijezde transformira u holivudskog glumca, u filmu "Transformers", u kojem mu je djevojku glumila Megan Fox.

"Uvijek je bio simpatičan i talentiran, a sad je odjednom i privlačan", jedan je od komentara kojim su fanovi popratili tu njegovu značajnu ulogu.

image
Franšiza "Transformers" pomogla mu je da karijeru podigne na 'novi nivo'
Shutterstock Editorial/Profimedia

Ipak, dok su se redale uloge u njegovom rezimeu, nizali su se i prekršaji u dosjeu problematičnog mladića.

Stalni sukobi s policijom

2005. uhićen je jer je provalio u susjedov automobil, 2007. jer je odbio izaći iz dućana u kojem se neprimjereno ponašao, a 2010. bio je uključen u prometnu nesreću.

2011. godine potukao se u baru, 2014. pijan došao na novogodišnju izvedbu predstave "Cabaret" u New Yorku i odbio izaći iz kazališta, a 2017. uhićen je zbog pijanog divljanja u javnosti.

Najteža uloga možda je i - preteška

Nakon tih incidenata, činilo se da se, uz pomoć programa liječenja od alkoholizma, malo primirio. Ponovno se okrenuo umjetnosti, vlastitoj producentskoj kući i snimanju filmova te napisao scenarij za seriju "Honey Boy", koja se temelji na njegovom djetinjstvu i odnosu s ocem. U seriji je Shia preuzeo tešku ulogu - vlastitog oca.

Ipak, najnovije optužbe ponovno su bacile crno svjetlo na život i karijeru problematičnog glumca koji se nikako ne uspijeva izvući iz ralja ovisnosti.

Linker
16. travanj 2024 20:54