Jan Humski
TAJNA VJEŠTINA

Matija Dedić: 'Duboko vjerujem da će se stvari normalizirati i da će biti poziva za koncerte'

Istaknuti jazz glazbenik osvaja publiku i nagrade nekomercijalnom glazbom, a njegov neosporni talent okrunjen je brojnim nagradama struke. Nakon izolacije jedva čeka nove svirke, a ponosan je na novi album koji progovara o tajnoj vještini poznatog splitskog glazbenika...

Glazbenik svjetske reputacije Matija Dedić 2004. je snimio album jazz obrade Gibonnijevih pjesmama. Album "Tempera" nedavno je dobila nedavno i svog nasljednika u vidu albuma "Tajna vještina - Glazba Zlatana Stipišića Gibonnija".

Jan Humski

"Njegova harmonijska razmišljanja u pjesmama osim njegovoj tekstova najbliža su mojem senzibilitetu i njima pronalazim veliku inspiraciju pri sviranju. Vrlo sam slobodan i put me vodi u razna glazbena znanja koje posjedujem. Od klasike do jazza... Mislim da Gibonni tada nije niti blizu bio zadovoljan kao danas. Isto se tiče i mene", u razgovoru za Gloria.hr kaže glazbenik iz slavne obitelji Dedić, pjevačice Gabi Novak i kantautora Arsena Dedića koji je u karijeri surađivao s nizom vrhunskih glazbenika.

Jan Humski

Ipak povezanost sa splitskim glazbenikom je velika pa mu je teško uopće izdvojiti njegove najdraže pjesme.

"Sve najdraže pjesme Zlatana Stipišića Gibonnija meni su ujedno najdraže pjesme na albumu... Izdvojio bi "Žeđam" , "Hide the Mirror", "Tempera", "Nisi više moja bol" i "Kad sam nasamo s njom".

Karantena mu je teško pala

Najjače karike domaće glazbe krasi međusobno poštovanje, a Matija kaže da je Gibonni sretan da je njegov opus po prvi put netko napravio na ovaj način. Osim klavira, uvijek je želio naučiti svirati bubanj ili sopran Saxophone, a karantena i izolacija mu je teško pala kao i vjeruje svim drugim kolegama zbog ne mogućnosti da tako dugo sviraju.

Jan Humski

"Nadam se duboko da će se stvari normalizirati i samim time vjerujem bit će i poziva za koncerte uskoro.", zaključuje Matija koji je 2016. godine osvojio čak šest Porina za album "Matija svira Arsena", a u karijeri ih ima čak 29.

"Porini su po raznim stanovima od cijele obitelji. Neke sam poklonio prijateljima, a neke i donirao u humanitarne svrhe.", dodaje. Mnogi kritičari su taj album nazivali remek-djelom, a to je jazz album koji je osvojio i onaj ultimativni Porin za najbolji album godine ma kojem žanru pripadao, a jedno je vrijeme i bio najprodavaniji u Hrvatskoj.

Jan Humski

"Klavir je, dakle, oduvijek bio blizu mene, a kad sam s pet godina na prijemu u muzičku školu svirao temu iz tada jako popularne serije "Povratak otpisanih" - znaš da je to jedna od prvih pravih funk skladbi s ovih prostora - profesorica Zorić već je tada rekla da moj put neće biti klasičan. Bila je u pravu jer kasnije nisam nastavio s klasičnom akademijom, nego otišao u Graz na tamošnju jazz akademiju i u improvizacijskoj glazbi pronašao svoju nišu. Čuj, nemam dara ni za pjevanje ni za pisanje pjesama, pa mi se to činilo najlogičnijim rješenjem za mene, a oca sam s vremenom kupio fanatičnim radom. Mama je, naravno, mama i oduvijek mi je čuvala leđa. Arsen je mislio da je taj moj jazz neki moj hir, ali Gabi me podržavala jer je i sama vrlo rano u karijeri prošla kroz jazz s Boškom Petrovićem, a dijelom i ostala u toj glazbi.", opisao je jednom svoj put u velikom intervjuu za Globus.

Čitajte i:

Sretni su i Gabi i Matija: Preuređeni prostor bivšeg kina Odeon nosi ime šibenskog velikana Arsena Dedića

Matija Dedić i Gabi Novak u zajedničkoj misiji: Ovo će biti koncert za pamćenje

Gibonni se javio iz izolacije: Sadi limun, piše pjesme i vježba u masliniku gdje ga nitko ne prepoznaje

Linker
14. travanj 2024 18:05