Privatni album
Rukometna vratarska zvijezda

Marin i Ana Šego zajedno su od srednje škole: 'Ona je moja najveća podrška, moja ljubav i moj psiholog'

Zvijezdu naše rukometne reprezentacije, vratara Marina Šegu, karijera vodi po raznim europskim zemljama, a zahvaljujući tome njegova su supruga i troje djece postali - poligloti. Samo za magazin Gloria ovaj ponosni otac i suprug govori o svom braku i životu izvan terena.

Kao što je strastveno vozio kamione u mladosti - pa je čak planirao preuzeti očevu prijevozničku tvrtku - tako danas Marin Šego gorljivo brani vrata hrvatske rukometne reprezentacije. Zahvaljujući, među ostalim, i 34-godišnjem igraču francuskog Montpelliera - koji je u posljednjim sekundama odlučujuće utakmice protiv Njemačke obranio ključnu loptu - naši Kauboji na Europskom su prvenstvu osigurali ulazak u polufinale i postali viceprvaci. Na tribinama svih dosad odigranih utakmica u Grazu i Beču vatreno je navijala i Šegina supruga Ana (35), njegova životna suputnica - od drugog srednje.

- Zajedno smo već 16 godina. Ana je moja najveća podrška, moja ljubav i moj psiholog, a često mi treba da me sasluša i razumije. Da nije tako, ne bismo stvorili veliku i veselu obitelj - govori Marin Šego, ponosni otac troje djece. Desetogodišnju Luciju, osmogodišnjeg Jakova i četverogodišnjeg Petra, kaže, odgaja na temelju onih vrijednosti koje su i njemu usađene u rodnom Međugorju.

Privatni album
marinova supruga Ana i kći Lucija


- Moji majka Željka i otac Jakov uvijek su bili radišni ljudi. Osim prijevozničke tvrtke, imali su vinograde i bavili se proizvodnjom vina i rakije, a meni i bratu Ivanu omogućili su stvarno lijepo djetinjstvo. I supruga Ana i ja smo odgojeni u sredini koja poštuje vjeru i Crkvu, zato tome učimo i vlastitu djecu. Trudimo se da odrastu u poštene ljude, da uče iz vlastitih pogrešaka te da budu dobri u školi i uče strane jezike. To im je pogotovo važno jer nas je moj posao dosad vodio u različite zemlje - kaže Marin, čija je inozemna karijera krenula 2012.

Iz kluba Zagreb prvo je otišao u poljsku Wislu, nakon dvije godine u Kielce - gdje se također zadržao dvije sezone - a tri je proveo u mađarskom Szegedu. Kako od prošle godine igra za Montpellier, djeca nakon poljskog i mađarskog sada uče francuski.

'Najluđi' navijači se naklonili viceprvacima: Spontani tulum u zračnoj luci još dugo će se prepričavati

Privatni album
Sinovi Petar i jakov

- To je najveće blago koje su nam donijela ova putovanja. Naša Lucija, primjerice, tečno govori pet jezika - hrvatski, poljski, mađarski, engleski i francuski - zadovoljna je Ana Šego, po struci ekonomistica koja je kratko vrijeme radila u Ministarstvu znanosti obrazovanja i sporta, ali je odustala od posla zbog supruga i djece. I ona je zaslužna što je karijera njezina supruga u nezaustavljivoj uzlaznoj putanji. No nije uvijek bilo tako.... Marin je za hrvatsku reprezentaciju prvi put igrao 2011. na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj, ali otada ga, na njegovu veliku žalost, izbornici nisu zvali da sudjeluje u važnim prvenstvima, iako je u svojim klubovima pokazivao dobru igru.

Privatni album

Izbornik Lino Červar na ovom Europskom prvenstvu dao mu je priliku koju je Šego više nego opravdao i u kratkom roku postao miljenik nacije.


Ništa mu nije bilo teško

Rukomet je oduvijek moja prva ljubav, od osme sam godine već naganjao loptu na betonskom igralištu ŠRC Krstine, na istome mjestu gdje su prve sportske korake napravili tenisači Marin Čilić i Ivan Dodig. Kad sam upisao Ekonomsku školu u Čitluku, gotovo svakodnevno sam putovao autostopom 15 kilometara do Ljubuškog gdje su mi bili treninzi. Puno je tu muke i odricanja, zato je najveća čast kada te pozovu u reprezentaciju, kada možeš zaigrati za svoju domovinu, kada te tvoji navijači bodre s tribina - otkriva svoje emocije ovaj golman, kojeg svi prijatelji od milja zovu Manja.

Austrija, Graz, 130120.
Europsko rukometno prvenstvo.
Utakmica skupine A, Hrvatska - Srbija.
Na fotografiji: slavlje Hrvatskih igraca nakon pobjede nad Srbijom, Marin Sego
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / Hanza Media
Slavlje Hrvatskih igrača nakon pobjede nad Srbijom

Danas među prijatelje ubraja i suigrače, posebno Domagoja Duvnjaka i Manuela Štrleka, s kojima se on i supruga druže i izvan terena.

- Ljetujemo zajedno, Manuel je i kum našem sinu Petru, naše su žene jako dobre prijateljice, tako se sve nekako lijepo posložilo - otkriva Marin, koji slobodno vrijeme najradije provodi u prirodi.


Doma je ipak najljepše

Voli otići na duge vožnje motorom, na Neretvu u ribolov ili - u lov na divlje svinje. Iako sada živi na jugu Francuske, u gradu uz more, pa s obitelji često ide na plažu, ništa mu ne može zamijeniti rodno Međugorje koje posjećuje kad god može. Kako je taj kraj poznat po vjerskom turizmu, i on je ondje 2018. otvorio hotel s tridesetak soba. - Gradnja hotela bila mi je dugogodišnja želja. To je obiteljski posao i u godinu i pol, otkako smo ga otvorili, ostvarili smo dobre rezultate - otkriva Šego, nova hobotnica hrvatske reprezentacije čije vratolomije navijači nestrpljivo iščekuju iz utakmice u utakmicu.

Linker
19. ožujak 2024 13:20