TOMISLAV KRISTO/CROPIX
Nikad dobro

Marijana Mikulić na udaru kritika zbog kolica: ‘Možemo svoju pamet i savjete nekad zadržati za sebe‘

Da se majke često svakakvih komentara naslušaju, već je dobro poznata stvar, no i dalje se žene susreću s mnoštvom kritika, ‘dobronamjernih‘ savjeta potpunih stranaca, površnih znanaca ili prolaznika na cesti po pitanju odgoja njihove djece, o svemu je progovorila i glumica.

Da se majke često svakakvih komentara naslušaju, već je dobro poznata stvar, no i dalje se žene susreću s mnoštvom kritika, ‘dobronamjernih‘ savjeta potpunih stranaca, površnih znanaca ili prolaznika na cesti po pitanju odgoja njihove djece, o svemu je progovorila i glumica.

Glumica i majka trojice dječaka Marija Mikulić često bez zadrške na društvenim mrežama spominje situacije kojima je izložena ona i većina drugih majki. Također je hrabro progovorila o poteškoćama u razvoju koje uspješno prevladavaju s najmlađim sinom trogodišnjim Jakovom. Sada je Marijana detaljno objasnila što doživljava kada s njim krene u šetnju, samo zato što još uvijek koriste kolica, to se vidjelo i na obiteljskoj fotografiji koju je objavila prije nekoliko dana.

"Nakon objave neki dan stižu poruke: 'Kako to da se Jaki još hoće voziti u kolicima', 'Pa ZAR se još vozi', 'ZAŠTO se još vozi'? U šetnji je nedavno naišla pored nas starija gospođa koja je za ruku držala curicu dosta manju od Jakova i kaže: "Uh, vidi kako je ovaj dječak velik a još se vozi u kolicima". Tako svi mi komentiramo i zaključujemo po vlastitom iskustvu. A nemamo pojma kako komentar utječe na onog koga komentiramo / kome ga upućujemo", započela je podulju objavu na Instagramu Marijana.

Glumica ni inače ne dopušta da joj se nepoznati ljudi miješaju u odgoj i izbore, no kako je to situacija s kojom se susreću brojne majke i obitelji, odlučila je progovoriti.

"Mi smo proljetos prerasli triciklić i proslijedili ga, guralicu za bebe još davno, ljetos kišobran kolica.. Ali jako brzo smo se pokajali za kolica. Jer s Jakijem su šetnje postale.. nazovimo to -avanture! Odlazak na plac bez kolica završava u suzama - što njegovim što mojim - ta borba s rukama punim vrećica još tegliti i njega dok vrišti, svi gledaju.

Čitajte i: Marijana Mikulić o razvojnim poteškoćama svoga sina: ‘Osjećaj nemoći kad ne možemo pomoći svom djetetu je užasan‘

Nemoguće je bez lizalica, bombona i sličnih utenzilija najjednostavnije rute prijeći ako ne idemo u smjeru koji on zamisli - bacanje, plač, vriska - jer ne zna reći što želi. A objasnit mu ne možemo", objasnila je ova majka troje djece, kakva je trenutno situacija s najmlađim sinom.

Svako dijete ima svoj tempo

"Tako da smo po hitnom postupku usred odmora uzeli nova kolica, jer je to ipak bolje rješenje od stalnog trpanja slatkišima. Jednostavnije dođemo od točke A do točke B, idemo do mjesta gdje se on može istrčati pa ga tamo pustimo, u korpu trpam namirnice, nemam teglenja ni njega ni stvari. I, eto, zato mi s tri godine još trebamo kolica, i trebat ćemo još neko vrijeme. Da pojednostavimo život i njemu i nama", kazala je.

Nije svako dijete jednako, zato ni pristup ne može biti isti prema svakom djetetu - no nekima to nije jasno.

"Ne moramo uvijek sve zapitkivati, komentirati, dijeliti savjete, jer ne znamo kakve su borbe s druge strane i zašto se osoba ponaša kako se ponaša, zašto radi to što radi. Možemo nekad reći nešto lijepo, a ako nam se ne da, možemo i šutjeti. Možemo svoju pamet i savjete nekad zadržati za sebe. Sve super, sve pozitivno, al nemojte mi s 'da sam ja ti', jer, maco, nisi", zaključila je Mikulić svoju objavu koju su joj komentirale brojne mame sa sličnim iskustvima ili stavom.

Linker
26. travanj 2024 04:41