DDP USA/PROFIMEDIA
Neobična objava

Madonna je zatražila audijenciju kod pape Franje: ‘Dobra sam katolkinja, kunem se!‘

Pop pjevačica aktivna je na mreži Twitter, sada je pokušala uspostavii vezu s papom Franjom.

Pop pjevačica aktivna je na mreži Twitter, sada je pokušala uspostavii vezu s papom Franjom.

Pop kraljica, koja je na početku karijere za svoje umjetničko ime odabrala naziv Madonna, odnosno Bogorodica, sada kaže da se želi sastati s papom Franjom, istaknuvši kako nije pošteno da je iz Katoličke crkve ekskomunicirana čak tri puta.

Pjevačica ima težak odnos s katoličanstvom već dugi niz godina. Rođena je kao Maria Louise Veronica Ciccone, te je osim umjetničkim imenom - Madonna - i njen glazbeni opus pun je referenci na katoličku vjeru.

Američka Talijanka na vatikansku crnu listu došla je prvi put zahvaljujući videu za pjesmu Like A Prayer, kojeg je crkva zabranila 1989. Kontroverzni video prikazuje goruće križeve, kao i erotizirani prikaz Isusa.

image

Madonna samih od početaka karijeru gradi na svojim talijansko-katoličkim korijenima.

FACE TO FACE/PROFIMEDIA

Talijanski rimokatolički povjesničar Roberto de Mattei tada je rekao: "Video je blasfemija i uvreda jer prikazuje nemoralnosti unutar crkve".

Pokojni papa Ivan Pavao II jednom je pozvao njene obožavatelje da bojkotiraju njene koncerte po Italiji, u sklopu turneje Blond Ambition.

Čitajte i: Nakon tri godine veze: Madonna prekinula s 35-godina mlađim partnerom, ostali su prijatelji

Ponovno se našla na udaru kritika Katoličke crkve 2006., nakon koncerta u Rimu, u kojem se prikazivalo razapinjanje. "Ovog puta granice su gurnute predaleko.

Ovaj koncert je blasfemijski izazov vjeri i skrnavljenje križa. Trebalo bi je ekskomunicirati", kazao je kardinal Ersilio Tonino.

Kraljica popa sada se oglasila putem svog Twittera, izravno se obrativši papi Franji, koji također ima račun na toj društvenoj mreži.

"Pozdrav papa Franjo, ja sam dobra Katolkinja. Kunem se. mislim, ne kunem se. Prošlo je nekoliko desetljeća od moje posljednje ispovijedi. Je li moguće da se sastanemo jednog dana i raspravimo o nekim bitnim temama? Ekskomunicirana sam tri puta. Ne čini mi se da je to pravedno. Sa štovanjem. Madonna", napisala je u objavi, tagiravši papin račun.

Iako joj papa Franjo (još) nije odgovorio, Madonni su se javili brojni svećenici, nudeći svoju stručnu pomoć oko objašnjenja što to znači ekskomuniciranje (pojednostavljeno - izbacivanje iz Crkve) ili po pitanju ispovijedi.

Linker
25. travanj 2024 23:57