Situacija se zahuktava

Jasna poruka organizaciji Zlatnih globusa! Tom Cruise iz protesta vratio tri prestižne nagrade

Nakon izvještaja LA Timesa da u organizaciji koja stoji iza prestižne nagrade nema ni jednog tamnoputog novinara uslijedio je niz jasnih poruka negodovanja - a posljednji među njima je poznati holivudkis glumac.

Glumac Tom Cruise posljednja je u nizu zvijezda koje su oštro reagirale na kontroverze koje obavijaju dodjelu nagrada Zlatni globus, odnosno organizaciju HFPA koja stoji iza dodjele. Holivudska zvijezda u znak protesta vratila je tri osvojena Zlatna globusa, svemu je prethodilo to što je Los Angeles Times objavio detaljan insajderski izvještaj o Hollywood Foreign Press Association - u toj organizaciji nalazi se 86 novinara, koji su se proteklih godina često spominjali u negativnom kontekstu.

LA Times istaknuo je činjenicu da u HFPA nema niti jednog jedinog tamnoputog novinara, dok su njegovi članovi ranije, među ostalim, bili optuživani za primanje mita u zamjenu za nominacije ili nagrade.

image
Tom Cruise nakon što je osvojio svoj 1. Zlatni globus, 1990.
ALAMY/PROFIMEDIA

Nije dugo trebalo čekati da se Hollywood digne na noge i ta prestižna nagrada polako, ali sigurno postaje dio 'cancel kulture'.

Čitajte i: Nemili događaj nakon kojeg je Tom Cruise više nikad nije zvao u goste: Glumica se prisjetila kobne večeri

Rekli su svoje

Televizijska kuća NBC otkazala je prijenos Zlatnih globusa za 2022. za čija prava plaćaju 60 milijuna dolara godišnje, a sada im je i Tom Cruise dao crveni karton. Glumac je vratio nagrade za najboljeg muškog glumca koje je osvojio ulogama u filmovima "Rođen 4. srpnja" 1990., "Jerry Maguire", 1997. te za najbolju sporednu ulogu u filmu "Magnolija" 2000. godine.

image
Scarlett Johansson već godinama odbija sudjelovati u konferencijama koje imaju veze s organizatorima Zlatnih globusa.
BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Druga glumačka megazvijezda koja je zauzela jasan stav protiv HFPA je Scarlett Johansson, koja je u karijeri zaradila četiri nominacije za Zlatne globuse. Glumica je u izjavi objasnila da su je neki postupci i iskustva koja je imala s članovima novinarskog udruženja, doveli do toga da odbija sudjelovati u njihovim novinskim konferencijama.

"Od glumice koja promovira film, očekuje se da sudjeluje u sezoni dodjela nagrada, tako što će prisustvovati na konferencijama i samoj dodjeli nagrada. U prošlosti, to je često značilo da si izložen seksističkim pitanjima i primjedbama od određenih članova HFPA, koji su se proširili i na seksualno uznemiravanje. Zbog toga sam, mnogo godina, odbijala sudjelovati u njihovim konferencijama", kazala je Johansson u izjavi.

Linker
19. travanj 2024 11:47