Propala karijera

Izobličena Linda Evangelista progovorila o noćnoj mori kroz koju prolazi: ‘Ne mogu više ovako živjeti‘

Zbog rijetke nuspojave nakon tretmana zamrzavanja masnoća, oni dijelovi tijela koje je nekadašnja manekenka htjela smanjiti, počeli su bujati. Nastale su kvrge koje ne može ukloniti ni dijetom ni vježbanjem.

"Dosta je skrivanja", kaže Linda Evangelista (56), kanadska manekenka koja je 90-ih vladala modnim pistama, a sada je, na žalost, postala česta tema medijskih rubrika ‘Vjerovali ili ne’. Nekoć jedna od najfotografiranijih osoba na svijetu podvrgnula se kozmetičkom zahvatu smrzavanja masnoće čije su je nuspojave brutalno unakazile, rekla je za People. Bivši top model, poznat po izjavi iz dana najveće slave "da ne ustaje iz kreveta za manje od 10.000 dolara", pokazao je kako izgleda nakon zahvata na fotografijama te na naslovnici tog magazina.

Njezine nevolje počele su u kolovozu 2015., kad se podvrgla prvom od sedam postupaka CoolSculptinga ili “zamrzavanja tjelesnih masnoća”, a na tretmane je odlazila do veljače 2016. U početku joj se činilo da neinvazivna alternativa liposukciji djeluje, međutim, zbog rijetkih nuspojava tretman ju je "ostavio trajno deformiranom" i "brutalno unakaženom".

image

Linda Evangelista u danima najveće slave.

IAN WEST/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Rijetka nuspojava

"Voljela sam biti na modnoj pisti. Sada se užasavam naletjeti na nekoga koga poznajem. Ne mogu više ovako živjeti, skrivati se i sramiti, živjeti u ovoj boli", izjavila je manekenka.

Tri mjeseca poslije prvog zahvata, zamijetila je izbočine na podbratku, bedrima i ispod pazuha. Ona područja koja je htjela tretmanom smanjiti, odjednom su počela bujati. Ali je, čini se, i dalje odlazila na tretmane.

Konačno, u lipnju 2016. otišla je svom liječniku: dijagnosticirao joj je paradoksalnu masnu hiperplaziju (PAH) i rekao da su izbočine na njezinom licu i tijelu trajne. Riječ je o rijetkoj nuspojavi koja pogađa manje od jedan posto osoba koje se podvrgnu tom kozmetičkom postupku.

image

Linda Evangelista smatra da je zbog estetskog tretmana njezina karijera završena.

ELDER ORDONEZ/INSTAR IMAGES/PROFIMEDIA

Čitajte i: Linda Evangelista nakon pet godina šutnje napokon priznala: ‘Zbog toga sam pala u depresiju i veliku tugu‘

"Ne postoji dijeta i vježbanje kojima bih ih mogla smanjiti", kaže Evangelista. Budući da više ne može raditi, lanjskog rujna podnijela tužbu protiv kozmetičke tvrtke Zeltiq Aesthetics Inc. i zatražila odštetu od 50 milijuna dolara. No, predstavnik tvrtke kaže da je postupak "dobro proučen s više od 100 znanstvenih publikacija i više od 11 milijuna tretmana provedenih širom svijeta".

Dodaje da su nuspojave poput PAH-a "poznate te dobro dokumentirane u informacijama namijenjenim pacijentima i zdravstvenim djelatnicima". Točnije, manekenka je bila informirana o riziku (vjerojatno je potpisala dokument kojim to potvrđuje), pa bi se s posljedicama zamrzavanja tjelesnih masnoća trebala nositi sama. Hoće li tako ispasti, utvrdit će sud.

Linker
22. travanj 2024 22:57