ŽIVOTNO DJELO ZA PAMĆENJE

Helen Mirren se nadala da mrsku riječ neće morati izgovoriti u tako svečanom trenutku!

Legendarnu britansku glumicu najavila je kolegica Kate Winslet, a priznanje joj je uručila Cate Blanchett.

Nakon trinaest nominacija i pet glumačkih SAG nagrada koje je dobila u svojoj impresivnoj karijeri, legendarna britanska glumica Helen Mirren dočekala je i svoje priznanje za životno djelo. I to nakon gotovo šest desetljeća fascinantne karijere u kazalištu, na televiziji i u filmu. Njezin rad putem internetske video veze predstavila je Kate Winslet koja nije objasnila razloge zašto je bila spriječena uživo prisustvovati svečanosti održanoj u zrakoplovnom hangaru Barker u Santa Monici.

image

Za dodjelu nagrada odabrala je ružičastu svilenu haljinu Dolce&Gabbana

STEWART COOK FOR SAG AWARDS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Modni trijumfi na crvenom tepihu: Lady Gaga oduševila u bijelom, a Cate Blanchett u crnoj haljini

"Hvala vam što pomičete granice ženskog trajanja u iznimnim filmskim i televizijskim ostvarenjima", zahvalila joj je Kate Winslet i pozvala kolegicu Cate Blanchett da Mirren uruči nagradu za životno djelo.

"Nadala sam se da u svojim godinama i u ovako svečanoj prilici neću morati izgovoriti tu mrsku riječ "sag" (koja na engleskom znači "slabost, potonuće, propadanje")", izjavila je Mirren po dolasku za mikrofon i prvom rečenicom nasmijala auditorij u dvorani, te gledatelje diljem svijeta koji su izravni prijenos pratili na malim ekranima.

image

Na nagradi joj je čestitala kolegica Meryl Streep

DAVID FISHER FOR SAG AWARDS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Trijumf korejskog serijala ‘Squid Game‘: Najsumornije je bilo za stolom Guccijevih

"Dobro, ipak je riječ o nagradi za životno djelo, a dobila sam je pretpostavljam jer sam još živa", u svom je stilu nastavila legendarna diva i s mladim kolegama potom podijelila svoj životni moto i profesionalnu mantru.

"Nemojte kasniti i nemojte se ponašati poput šupa.a, tome sam težila i u tome velikim dijelom uspjela. Iznimno sam ponosna na ovu nagradu i priznanje struke, što apsolutno ne zaslužujem", rekla je Mirren i opisala vječiti glumački konflikt između nesigurnosti i ega koji je prati otkako se odlučila za svoj poziv. A svoj je govor posvetila kolegama s kojima je podijelila najljepše trenutke na pozornici i pred kamerama. Nazvala ih je divljim plemenom vagabunda, a posebno je istaknula kolegice i sunarodnjakinje Kate Winslet, Oliviju Colman i Vanessu Kirby.

image

Lady Gaga je obožavateljica Helen Mirren

CHRISTOPHER POLK FOR SAG AWARDS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Najslavnija britanska glumica, koja je porijeklom Ruskinja, zapravo je Amerikanka!?

"Vama, dragi kolege, želim zahvaliti za vašu energiju, darežljivost, inteligenciju, duhovitost i smijeh koji nam je obilježio karijeru. Iskreno, cijeli život sam se zahvaljujući vama smijala i na tome vam najviše hvala", nastavila je glumica koja je na pozornici zablistala u svilenoj ružičastoj haljini Dolce&Gabbana. Imidž je upotpunila nakitom draguljarske kuće Harryja Winstona i torbicom Judith Leiber.

image

Helen Mirren dobitnica je 28. SAG-ove nagrade za životno djelo

MAARTEN DE BOER FOR SAG AWARDS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Britanska glumica rođena u emigrantskoj obitelji ruskog aristokrata u Londonu, a otprije četiri godine ima i američko državljanstvo. Jedna je od rijetkih koja se može pohvaliti najznačajnijim britanskim i američkim nagradama za uloge u kazalištu, na filmu i televiziji. Njezina definitivno najnagrađivanija uloga je ona Elizabete II. u filmu Kraljica (The Queen).

Linker
19. travanj 2024 19:45