Neodoljivi Jadran

Glazbena elita u Dubrovniku! Sir Bob Geldof sa suprugom i bubnjarom grupe Queen vratio se u Dubrovnik

Legendarni glazbenik u Dubrovniku je bio i 2016. godine, a za vikend je ponovno iznenadio svojim dolaskom. ‘Čupavi Irac‘ ostao je vjeran svom prepoznatljivom looku, a s nekoliko godina više na leđima, ponovno je razgledavao staru gradsku jezgru u društvu supruge i Rogera Taylora.

Dubrovnik i dalje ne miruju. Nakon košarkaške legende Michaela Jordana i holivudske glumice Demi Moore, drevni grad za vikend je ugostio i legendarnog britanskog glazbenika Sir Boba Geldofa koji je pristigao sa suprugom, francuskom glumicom Jeanne Marine i bubnjarom grupe Queen Rogerom Taylorom. Vođa grupe The Boomtown Rats, jedna od najznačajnijih osoba u povijesti popularne glazbe i ključna figura punk scene, u opuštenoj plavoj košulji i sa šeširićem na glavi, razgledavao je staru gradsku jezgru.

image
Bob Geldof i Roger Taylor prošetali Stradunom.
BOZO RADIC/CROPIX

U Hrvatsku su stigli jahtom, a nije poznato do kad će se zadržati u Dalmaciji. Ovo nije prvi put da je jedno od najznačanijih glazbenih imena hrvatske obožavatelje iznenadilo svojim dolaskom. Izgleda da mu je naša obala jedna od najomiljenijih destinacija jer je Dubrovnik posjetio i 2016. godine, a lani je viđen i u Splitu. Uz glazbeni doprinos, ime Boba Geldofa veže se uz humanitarne projekte koji nikada neće biti zaboravljeni.

Njegov doprinos afričkim zemljama je enorman zbog inicijative kojom je prikupio ogromnu količinu novca. Te davne 1984. godine televizijska reportaža o gladi u Etiopiji inspirirala ga je da okupi nekoliko glazbenika i snimi hit “Do They Know It's Christmas”, koji je postao jedan od najslušanijih na svijetu.

Čitajte i: Michael Jordan na jahti u Splitu uživa sa suprugom Yvette Prieto: Za odmor si je nabavio piće u vrijednosti od 100.000 dolara

"Ako vam se glazba ne sviđa, kupite ploču i bacite je u smeće. Ne mora vam se svidjeti glazba, ali trebamo vas da kupite ploče da biste spasili živote", rekao je tada Bob. Organizirao je i najpoznatije humanitarne koncerte svih vremena - Live Aid, koji je u fokus javnosti, nakon svih silnih godina, ponovno došao ekranizacijom biografskog filma "Bohemian Rapsody" iz 2018. godine o liku i djelu Freddiea Mercuryja, koji je s grupom Queen u srpnju 1985. godine na stadionu Wembley nastupao upravo na Bobov poziv. U televizijskim prijenosima uživo Live Aid, pratilo je više od 400 milijuna ljudi u 60 zemalja svijeta.

image
Bob Geldof sa suprugom Jeanne Marine.
BOZO RADIC/CROPIX

Zbog humanitarnih pothvata nije prošao nezapaženo niti kod kraljice Elizabete koja ga je odlikovala najvišim viteškim ordenom Reda Britanskog Carstva. U travnju 2014. godine doživio je najveću moguću tragediju. Zbog predoziranja, u 26. godini života preminula je njegova kćer Peaches Geldof, a 14 godina ranije zbog istog je razloga izgubio i suprugu Paulu Yates.

Čitajte i: Lady Gaga želi postati novi Bob Geldof? U subotu bi se pjevačica mogla upisati u povijest

“Vrijeme ne liječi, zbog njega se samo prilagodite”, rekao je Bob netom nakon smrti kćeri. Nekoliko tjedana kasnije zaručio je Jeanne, a vjenčali su se 2015. godine. Počeli su hodati 1996. godine i jedan su od rijetkih poznatih parova koji su se uspjeli očuvati svoju ljubav.

Linker
19. travanj 2024 01:41