Getty Images
KONTROVERZNA DODJELA U CANNESU

Francuski glumac dobio nagradu za životno djelo: Salma Hayek zbog njega nije došla, 25 tisuća žena potpisalo peticiju

Na Filmskom festivalu u Cannesu ne nedostaje skandala ove godine, a najviše prašine podignula je dodjela Zlatne palme za životno djelo francuskom glumcu Alainu Delonu.

Iako su se mnoge udruge protivile tome, na Filmskom festivalu u Cannesu dodijeljena je Zlatna palma za životno djelo francuskom glumcu Alainu Delonu. Naime, zbog svojih se kontroverznih stavova prema ženama i istospolnim parovima, ali i političkih mišljenja našao na meti kritika. 83-godišnji glumac tvrdi kako su neke od njegovih izjava krivo protumačene te da nije protiv istospolnih brakova, kako se pisalo, ali je protiv mogućnosti da oni posvajaju djecu. Istovremeno se izjasnio i oko svoje izjave da je udario ženu.

- Jesam li ikada pljusnuo ženu? Jesam. I trebao bih dodati da sam primio više pljusaka nego sam ih dao. Nikada nisam zlostavljao ženu u svojem životu. S druge strane, one mene jesu – izjavo je nedavno 83-godišnji glumac za kojeg su organizatori festivala samo poručili kako "nije savršen, ali je prepoznat zbog svoje bogate glumačke karijere".

Getty Images
Njegova kći Anouchka predala mu je nagradu

Na te njegove izjave ipak su reagirale neke udruge, a među predvodnicama je francuska grupa za ženska prava Les Effrontées, čija je glasnogovornica poručila kako je važno da organizatori shvate kako „postupci govore više od riječi”.

- Nažalost, lani je Festival u Cannesu najavio da se želi boriti protiv seksualnog nasilja i seksizma, ali trebaju shvatiti da ako će samo pričati, a neće ništa raditi, onda od toga nema koristi. Dati nagradu muškarcu koji je poznat po svojim homofobnim, mizoginim i rasističkim izjavama i kojeg je vlastiti sin optužio za obiteljsko nasilje je jednostavno pogrešno i šalje lošu poruku.

Getty Images

CANNES, FRANCE - MAY 19: Alain Delon accepts the Palme d'Or d'Honneur  during the photocall for Palme Honneur during during the 72nd annual Cannes Film Festival on May 19, 2019 in Cannes, France. (Photo by Eamonn M. McCormack/Getty Images)
Getty Images

Odluka je na kraju potaknula kritike sa svih strana, osobito nakon što je #MeToo pokret uspio djelomično osvijestiti načine na koje se žene tretira u filmskoj industriji. Pokrenuta je čak i peticija, a osim toga je belgijsko-nizozemska glumica Sand Van Roy crvenim tepihom prošetala s jasnom porukom na leđima.

Getty Images
Sand Van Roy

Glumica je stigla na dodjelu nagrada s velikom privremenom tetovažom kroz cijela leđa na kojoj je pisalo „Stop Violence Against Women” te sa simbolom #MeToo pokreta. Poručila je da prosvjeduje jer filmska industrija koristi „umjetnost” kao izliku da bude iznad zakona te da svi koji su indiferentni prema problemu, su zapravo sudionici. Zbog dodjele nagrade Delonu, svoj je dolazak na crveni tepih otkazala glumica Salma Hayek.

Linker
18. travanj 2024 08:02