Eurosong se iduće godine neće održati u Ukrajini, otkriveno s kim se pregovara o domaćinstvu

Europska radiodifuzna unija (EBU), koja je zadužena za organizaciju Eurosonga, objavila je da se to natjecanje sljedeće godine sigurno neće održati u Ukrajini. Kako su otkrili, u tijeku su pregovori s BBC-jem kako bi Ujedinjeno Kraljevstvo sljedeće godine bilo zemlja domaćin.

Njihovo priopćenje u cijelosti glasi:

"Nakon ukrajinske pobjede na natjecanju za pjesmu Eurovizije (ESC) u svibnju EBU je istražio mogućnosti za domaćinstvo natjecanja iduće godine s ukrajinskom nacionalnom televizijom UA:PBC, koja je organizirala događaj 2017. i 2005. godine.

Poznata je tradicija da pobjednik Eurosonga bude domaćin natjecanja iduće godine, osiguravajući određene kriterije koji uključuju sigurnost održavanja natjecanja i sigurnost svih sudionika.

S obzirom na rat koji je u tijeku, EBU je u suradnji sa stručnjacima proveo potpunu procjenu izvedivosti i sigurnosti. Natjecanje za pjesmu Eurovizije jedna je od najsloženijih TV produkcija na svijetu, s tisućama ljudi koji rade na događaju, ali i prisustvuju mu te je potrebno 12 mjeseci pripreme.

Nakon objektivne analize Referentna skupina, Upravni odbor ESC-a s dubokim žaljenjem zaključuje da, s obzirom na trenutne okolnosti, sigurnosna i operativna jamstva potrebna televizijskoj kući za domaćinstvo, organizaciju i produkciju natjecanja za pjesmu Eurovizije prema pravilima, ukrajinska televizija u ovom trenutku ne može organizirati Eurosong.

EBU želi zahvaliti UA:PBC-u na njihovoj svesrdnoj suradnji i predanosti u istraživanju svih ovih tjedana.

Kao rezultat ove odluke, u skladu s pravilima i kako bi se osigurao kontinuitet događaja, EBU će sada započeti razgovore s BBC-jem, kao ovogodišnjim drugoplasiranim, o potencijalnom domaćinstvu natjecanja za pjesmu Eurovizije 2023. u Ujedinjenom Kraljevstvu. Naša je puna namjera da se pobjeda Ukrajine odrazi u emisijama sljedeće godine. To će nam biti prioritet u našim razgovorima s eventualnim domaćinima."

Pobjednik ovogodišnjeg Eurosonga je ukrajinski Kaluš Orkestar, koji je od publike dobio 439 bodova. Pobjeda je bila potpuno očekivana jer su tjednima bili na vrhu kladionica.

Drugo mjestoosvojio je Britanac Sam Ryder pjesmom Space Man.

Linker
14. travanj 2024 20:52