Profimedia, Instagram , Neja Markičević
pitanje 21. stoljeća

Ella, Anđa, Petra... Ne prestaje rasprava poznatih mama – voditi dijete na povodcu ili ne

Niti jedna objava na Instagramu Petre Kurtele, glumice i majke jednoipolgodišnjeg sinčića Relje, nema toliko komentara kao jedna od posljednjih, koja se odnosi na njezina misaona previranja o tome da li da kupi ruksak s povodcem za dijete, ili ne. Kako to već biva u Lijepoj našoj, sve što nije uobičajeno često biva u najmanju ruku 'čudno', pa se i na ovu temu može iščitati ono naše poznato, oprečno društveno stanje uma.

'Ozbiljno razmišljam o kupnji ruksaka s povodcem. Zanima me vaše mišljenje. Zašto je to na tako lošem glasu? Samo zato što izgleda kao da šećeš psa ili ima nešto više za što ne znam? S ovim prvim mislim da mogu živjet', napisala je na Instagramu domaća glumica Petra Kurtela (36), majka malenog Relje koji je nedavno napravio svoje prve korake, a kojeg odgaja s partnerom Igorom Banovićem, arhitektom i game developerom.

, Image: 1670966, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Nemala se rasprava povela o slučaju 'povodac za djecu'. Javljale su se u komentarima i poznate mame, Anđa Marić, Ella Dvornik, Ana Herceg... Izjasnila se i Marijana Mikulić. Sve su one ZA. No ne i sve ostale mame koje su komentirale.

'Mislim da se dijete treba naučiti što smije, a što ne. Da mora dati roditelju ruku. Učiti ga gdje su opasnosti. Ako se oslanjaš na taj ruksak, što ćeš kad ga zaboraviš? Imam dvoje djece i ne pada mi napamet to kupiti', glasio je jedan od komentara.

A onda, javila se britka blogerica Ella Dvornik, koja s Britancem Charlesom Pearceom odgaja kćer Balie Dee koja ima godinu i četiri mjeseca. 'Kad ti dijete skoči pred auto onda će tebe kriviti da nisi pazila. Kad ti otmu dijete u gužvi, opet si ti kriva.... Kad staviš povodac da to spriječiš, opet si kriva, tako da... Po svom, mama', poručila je poznatoj glumici. Povodac olakšava šetnju s unukom i baki Danijeli Dvornik.

instagram
Danijela Dvornik u šetnji s Balie ponekad koristi ruksak s povodcem

'Meni je taj ruksak zakon!', bila je glasna i jasna i glumica Ana Herceg koja je svoju Zoru rodila u rujnu prošle godine.

Oglasila se i bivša pjevačica, blogerica i spisateljica Anđa Marić, mama tinejdžera Gašpera : 'To je savršeno pogotovo ako si viša. Meni je to spasilo kralježnicu ta tri mjeseca kad je baš bi bio najmanji i najluđi. To je posebno fenomenalno za šetnje uz more kada dijete želi svako malo pogledati preko ruba mola, za šetnje u gužvi... Ja ti to toplo preporučujem, mene je to spasilo. Koristit ćeš ga nekoliko mjeseci, možda dva, ali isplati se'.

Protagonistica ove rasprave, Petra, odmah je odgovorila na Anđin komentar: 'Točno to! Kičma i šetnje po molu. Baš zbog toga i planiram kupiti. Pročitala si mi misli', napisala je.

Čini se da nisu svi shvatili bit povodca: 'Ima i dosta komentara 'da dijete treba slobodno padati'. To me iznenadilo jer upće ne vidim poveznicu između ovog ruksaka i 'ne padanja'', dala je svima do znanja Kurtela. No, opet se tu našao komentar: 'Što ako klinac padne? Niš mu neće biti! Napravljeno za roditelje koji si trenutno olakšavaju a opet čine djeci medvjeđu uslugu!'

Instagram
Balie Dee i Charles Pearce

O tome smo razgovarali i s majkom trojice sinova, glumicom Marijanom Mikulić, kojoj niti uz takav ruksak ne bi bilo lako držati svu djecu na okupu. Za Gloria.hr je rekla: 'Osobno nikada nisam pomišljala na povodac jer su mi djeca iznimno živahna i s njih bi se troje u jednom trenutku sigurno ja našla zapetljana i pala u more', rekla je u šali. 'Svašta smo prošli s djecom, bilo je i prijava na pultu u trgovačkom centru kad bi mi, recimo, taj ruksak dobro došao... ali nekako nisam razmišljala o tome', kaže Marijana i ohrabruje sve mame koje u tome vide pomoć, da ga nabave. 'Kod nas nećete često vidjeti mame s povodcem pa je mnogima to još čudno, ali ne treba se ustručavati', govori Mikulić čiji sin Ivan ima deset godina, Andrija pet, a Jakov pet i pol mjeseci.

Čini se tako da kod nas s povocima još dugo nećemo na zelenu granu, pa ćemo citirati komentar koji stiže iz Londona: 'Za ruksak! Samo u Hrvatskoj sam čula negativne komentare, ovdje u Londonu ih svi nose, uključujuci i nas!'.

Instagram
Marijana Mikulić i obitelj

U travnju 2017. godine o ovoj se fotografiji sa splitskih ulica raspredalo kao o svjetskom čudu... koliko smo se pomaknuli s tog mjesta?

Linker
18. travanj 2024 08:28