Vedran Peteh
intimni trenuci

EKSKLUZIVNO Na odmoru s predsjednicom: Kolinda Grabar-Kitarović pripremila nam je nekoliko zdravih obroka koji su tajna njezine vitke linije

Kolinda Grabar-Kitarović za novi je broj magazina Gloria otkrila kako izgledaju njezini najopušteniji trenuci, u japankama i sportskoj odjeći, te u bivšoj vojnoj bazi na Brijunima demonstrirala svoje vještine za štednjakom i s vatrenim oružjem.

Iako je vojni objekt Peneda na Brijunima daleko od predodžbe o luksuznim zdanjima u kojima najviši državni dužnosnici obično provode godišnji odmor, Kolindi Grabar-Kitarović (51) ta je nekadašnja militarizirana zona omiljena ljetna oaza. Predsjednica Hrvatske onamo povremeno odlazi i zimi zatreba li zbog nekog projekta savršeni mir i punu koncentraciju pa joj je pomalo asketski uređena zgrada - kakve su bile sve vojarne iz sredine prošlog stoljeća - prirasla srcu. Na vojnički ugođaj lako se naviknula. Uo­stalom, nikad nije krila da čak i tijekom čestih službenih odlazaka u Afganistan odbija boraviti u rezidenciji te radije spava i živi u prašnjavom kontejneru, kao i ostali vojnici. Ipak, otkako je Kolinda Grabar-Kitarović na čelu države, skromna zgrada na Penedi poprimila je potpuno drugačiji štih. U središnjem dvorištu, prema predsjedničinu naputku, posađeni su mediteranski začini poput mente, bosiljka i ružmarina pa joj je pravi užitak nakon poslovnih obveza sjesti na terasu, uživati u netaknutoj prirodi i udisati čudesan brijunski zrak.

Ženski dodir pogotovo se osjeti u vojnički opremljenoj kuhinji koja je - iako vrlo jednostavna - itekako funkcionalna: onamo je još 2016. uoči prvog boravka donijela nove tanjure i pribor za jelo te male kućanske aparate koji joj olakšavaju pripremu zdravih i ukusnih delicija. Uživa, kaže, u ovom skromnom, a tako zadivljujućem mediteranskom ambijentu, bez protokola i luksuza, bez kuhara i konobara...

Otkako pozornost plijeni vitkom linijom mnogi misle da predsjednica vrlo rijetko kuha te da jede vrlo malo ili gotovo ništa. No istina je potpuno drugačija, što je i dokazala kad je u svojem brijunskom kutku ugostila ekipu Glorije. Dok je u majici Hrvatske ratne mornarice, čija je vrhovna zapovjednica, kirurškom vještinom rezala lungiće za stubičku pisanicu, a zatim miješala njoke u vreloj vodi pazeći da se ne prekuhaju, nismo se mogli oteti dojmu da je predsjednica - prava gurmanica.

- Iznimno mi je važno što jedem i ne bih mogla biti na dijeti koja uključuje post. Zbog obveza ne smijem biti gladna jer u suprotnom mozak ne funkcionira kako treba. Priznajem, prije sam se znala tješiti hranom, pogotovo sendvičima nakon napornog radnog dana, što me i dovelo do viška kilograma. No danas sam ponosna jer ponovno stanem u maskirne hlače koje sam kupila prije deset godina u SAD-u. Mnogi me pitaju u čemu je tajna moje vitkosti, a ja kažem da dobru liniju zahvaljujem kretanju i mediteranskoj prehrani. Međutim, svima savjetujem da se, prije nego što krenu mršavjeti, posavjetuju s liječnikom ili nutricionistom. Ja sam gotovo sasvim izbacila šećer i ne jedem bijeli kruh. Pijem samo vodu, većinom iz slavine, kavu izbjegavam zbog kofeina, kao i crno vino zbog intolerancije na histamin. Od masnoća koristim isključivo doamće maslinovo ulje i malo maslaca. U mojem hladnjaku uvijek je mnogo voća i povrća, pogotovo avokada. - istaknula je Kolinda Grabar-Kitarović. Za našu je ekipu pripremila vrlo ukusne specijalitete - od osvježavajuće salate od kvinoje, piletine i avokada, do slasne juhe od mrkve i rajčica te “lažne” pašticade, a za sve njih recepte možete pronaći u novom broju magazina Gloria.

U paketu s novim brojem magazina ne propustite najbolje ljubavne romane na 180 stranica za samo 29,90 kn!

Linker
12. travanj 2024 06:38