stigla presuda

Dobio sud: Julian Assange neće biti izručen SAD-u zbog straha od samoubojstva

Britanska sutkinja Vanessa Baraitser izjavila je kako u Julianu vidi depresivnog i očajnog muškarca koji se boji za svoju budućnost pa je zabranila izručenje američkim vlastima koje već godinama Assangea progone zbog špijunaže.

Julian Assange, osnivač kontroverzne međunarodne neprofitne organizacije WikiLeaks, koja objavljuje anonimne informacije s idejom slobode tiska, neće biti izručen američkim vlastima kako bi se suočio s optužbom od 18 točaka za špijunažu.

Američke vlasti optužuju 49-godišnjeg Australca za hakiranje vladinih računala i kršenje zakona o špijunaži zbog informacija koje je WikiLeaks objavljivao 2010. i 2011. godine.

image
Julian Assange u društvu svog tima stiže u sudnicu
YUI MOK/PA IMAGES/PROFIMEDIA YUI MOK/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Julian već sedam godina živi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu te čeka presudu vezanu za izručenje.

Za vrijeme boravka u ambasadi, sa svojom je bivšom odvjetnicom Stellom Morris ostvario ljubavnu vezu, a ona mu je rodila dva sina. Prošle je godine proveo i 50 dana u zatvoru jer je prekršio stroga pravila konzulata, odnosno izašao na ulicu.

image
Stella Morris Assangeu je rodila dva sina za vrijeme njegova boravka u ambasadi
AARON CHOWN/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Ispred sudnice u Londonu danas je okupio velik broj pristaša lika i djela Juliana Assangea, koji su naoružani transparentima, uzvikivali: "Oslobodite Assangea". 49-godišnji aktivist stigao je u pratnji svog odvjetničkog tima, a u sudnici ej bila i njegova životna partnerica Stella.

Sutkinja Vanessa Baraitser napokon je donijela dugo iščekivanu odluku o zabrani izručivanja jer se, kako je objasnila, boji da bi si Julian zbog toga mogao oduzeti vlastiti život.

"Dobila sam dojam depresivnog i očajnog muškarca koji se boji za vlastitu budućnost", izjavila je sutkinja pri donošenju svoje odluke, čemu je vjerojatno pridonijela u prosudba Assangeovog odvjetnika koji tvrdi da bi Julian u Americi mogao biti osuđen na 175 godina zatvora.

image
Ispred suda Old Bailey u Londonu okupili su se fanovi slavnog aktivista
MARCIN NOWAK/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Prije zbivanja u sudnici, koje je javnost napeto pratila, medijima se obratila Assangeova partnerica Stella Morris te izjavila kako bi izručenje oca njezine djece bilo "nezamislivo" te sa sobom povuklo pitanje slobode tiska u Velikoj Britaniji.

"Takav postupak ponovno bi ispisao zakone o tome što je ovdje dozvoljeno objavljivati. To znači da bi strane zemlje mogle samo tako tražiti izručenje britanskih novinara i korisnika Facebooka. Sloboda medija koju uživamo u Velikoj Britaniji postala bi beznačajna", izjavila je.

Linker
12. travanj 2024 14:44