Još uvijek jedina

Diva razočarana što niti jedna afroamerička glumica nije ponovila njezin uspjeh

Prije dvadeset godina postala je dio povijesti kad je za glavnu ulogu Leticije Musgrove filmu ‘Monster‘s Ball‘ nagrađena Oscarom, no od tada tamnopute glumice kao da su ‘pretplaćene‘ na zlatne kipiće samo za sporedne uloge.

Dok je prije dvadeset godina stajala na pozornici dvorane Kodak s Oscarom u ruci, Halle Berry vjerovala je da će nakon te večeri biti puno više afroameričkih glumica s nagradom Američke filmske akademije za glavnu žensku ulogu. Dvadeset godina kasnije "knjiga je ostala na jednom slovu", jer je još uvijek jedina tamnoputa dobitnica Oscara u prestižnoj kategoriji, što je holivudsku divu jako razočaralo.

"To nije otvorilo vrata. Činjenica da sam još uvijek jedina i da nitko ne stoji pored mene, slama mi srce", izjavila je za CNN.

Kada je Berry 2002. postigla povijesni uspjeh za ulogu Leticije Musgrove filmu "Monster's Ball", u emotivnom govoru odala je počast Hattie McDaniel, prvoj afroameričkoj dobitnici Oscara u povijesti za sporednu ulogu u filmu “Zameo ih vjetar”. Rekla je kako su "prošle 74 godine" aludirajući na to da je prije toliko godina Hattie McDaniel - zbog maestralne uloge dadilje Mammy u kultnom filmu - visoko podignula svoj zlatni kipić.

Premalo Afroamerikanki

Od tada do danas, u kategoriji glavnih uloga slavila su dva afroamerička glumca, Jamie Foxx i Forest Whitaker, ali ne i žene. Naime, poslije Hattie McDaniel sedam tamnoputih glumica osvojilo je prestižno priznanje samo za sporedne uloge: Whoopi Goldberg, Jennifer Hudson, Mo'Nique, Octavia Spencer, Lupita Nyong'o, Viola Davis, Regina King.

image

Halle Berry je Oscar osvojila 2002.

BEI/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Što to sprema Halle Berry: Pokazala novu frizuru, pa se fanovi nadaju velikoj vijesti

Glumica to nije rekla otvoreno, ali zacijelo ju je rastužilo što ove godine Afroamerikanki nema čak ni među nominiranima za najbolju glavnu žensku ulogu, kao da su "pretplaćene" samo za kategoriju sporednih glumica: Ariana DeBose nada se Oscaru za sporednu ulogu u filmu "West Side Story", a Aunjanue Ellis priželjkuje ga za sporedno glumačko ostvarenje u sportskoj biografiji "King Richard".

Više iskoraka

No, dodala je kako nedostatak još jedne Afroamerikanke u kategoriji najbolje glumice ne umanjuje njihova sveukupna postignuća u zabavljačkoj industriji.

"Ne možemo uvijek ocjenjivati uspjeh ili napredak prema tome koliko nagrada imamo", rekla je za The New York Times.

"Nagrade su poput šlaga na torti - one su slatki podsjetnik koji kaže da ste te godine bili iznimno dobri - ali znači li to da ako ih ne dobijemo, da nismo bile uspješne? Znači li to, da ako nemamo nagradu, kako ne mijenjamo svijet na bolje svojom umjetnošću i vještinom?" dodala je glumica.

Svaki pomak je dobar, smatra Halle Berry. Ali pritom jasno daje na znanje da bi iskoraka prema rasnoj (i rodnoj) jednakosti bilo više kad bi im put utabali toliko željeni i moćni Oscari u najprestižnijim kategorijama.

Linker
17. travanj 2024 12:41