Nova uloga

Bogata nasljednica krenula je u pohod na Capitol Hill u čemu joj pomaže majka i nekoliko političara

Zalaže se za nadzor popravnih domova u kojima borave problematični maloljetnici na nacioalnoj razini jer je i sama, kad joj je bilo17 godina, gotovo godinu dana u specijaliziranoj ustanovi trpjela zlostavljanje.

Američki kongresnici našli su se ovih dana pod ‘baražnom vatrom’ moćnih aktivistkinja. Poslije Meghan, vojvotkinje od Sussexa, koja se zalaže za uvođenje plaćenog rodiljnog dopusta, pritišće ih i Paris Hilton (40), nasljednica hotelskog lanca i zvijezda nekad popularnog reality showa „Simple Life”. U gradu u kojem se, kako piše Insider, troše milijuni na lobiranje u specijaliziranim tvrtkama, Paris je u srijedu sazvala bombastičnu tiskovnu konferenciju ispred Capitol Hilla i krenula bez okolišanja u žestoki napad.

Čitajte i: Vrijeme je za promjene: Meghan Markle pokreće revoluciju u Americi vezanu uz porodiljni dopust

- Sramotno je kako se prema tinejdžerima s problemima u ponašanju odnose u popravnim domovima - rekla je nasljednica dok su uz nju stajali njezina majka Kathleen Hilton, senator Jeff Merkley te kongresnici Ro Khanna, Adam Schiff i Rosa DeLauro. Političarima je cilj osigurati donošenje zakona kojim će se popravni domovi za tinejdžere staviti pod nadzor na nacionalnoj razini a u tome im pomaže kampanja Paris Hilton. Njoj je, pak, prekipjelo što su popravni domovi postali industrija u kojoj se svaka ustanova prema maloljetnim korisnicima ponaša kako želi.

image
Paris Hilton govorila je kao žrtva tog istog sustava.
MICHAEL BROCHSTEIN/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Traumatično iskustvo

- Pojasnit ću vam što to znači. Ne govorim ovo kao Paris Hilton, već kao preživjela - izjavila je nasljednica koja je kao problematična 17- godišnjakinja upućena na skrb u popravni dom Provo Canyon u Utahu gdje je provela 11 mjeseci.

- Davili su me, šamarali, prisiljavali tuširati se dok me je gledalo muško osoblje i nazivalo vulgarnim imenima. Bila sam prisiljena uzimati lijekove bez odgovarajuće dijagnoze, nije se vodilo računa o mojem obrazovanju, a jednom prilikom bačena sam i u samicu. Bila je to prostorija oštećenih zidova s tragovima skorene krvi - izjavila je.

Tvrdi da njezin slučaj nije usamljen.

Tisuće tinejdžera podvrgnuto je neprihvatljivom tretmanu u popravnim domovima, bez prava nazvati roditelje koji su ih smjestili u tu istu specijaliziranu ustanovu - kako je bilo u njezinom slučaju - kad više nisu znali što poduzeti s problematičnim djetetom, nadajući da će im pomoći stručnjaci kad već oni ne mogu. Međutim, Paris se našla u domu gdje je mjesecima maltretirana - zbog čega 20 godina nakon što je puštena kući, ne može spavati - tvrdi.

Popravni dom Provo Canyon u međuvremenu je promijenio vlasnika.

- Ne odobravamo niti promičemo bilo kakav oblik zlostavljanja. Svako navodno/sumnjivo zlostavljanje odmah se prijavljuje našim državnim regulatornim tijelima - izjavila je nova uprava.

image
O svom iskustvu Paris je snimila dokumentarac, a danas vodi i podcast.
PAUL MORIGI/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Nova Paris

O tome što joj se dogodilo, posvjedočila je lani u svom dokumentarcu "This Is Paris" objavljenom na platformi "YouTube Originals" koji je tijekom prvih mjesec dana prikupio 16 milijuna pregleda. To ju je ponukalo da u veljači ove godine pokrene podcast "This Is Paris" u kojem poznate predstavlja u malo znanom izdanju.

Ove godine bila je i zaštitno lice kampanje modne kuće “Lanvin” no od poslovnih pothvata u svijetu mode nasljednici puno više znači altruizam. Naime, u veljači ove godine svjedočila je u Utahu o svom traumatičnom iskustvu, odlučna poboljšati uvjete s kojima se nose maloljetnici u popravnim domovima. Tiskovna konferencija ispred Capitol Hilla nastavak je te priče i njezin iskorak na nacionalnoj razini. Zalažući se za opće dobro, nekadašnja ikona popularne kulture napokon je pronašla aktivnost koja je ispunjava i veseli.

Linker
18. travanj 2024 11:06