BIRALA JE POGREŠNE

Bila je najpoželjnija žena na svijetu, ali nije imala sreće u ljubavi. Gubitak bebe teško ju je pogodio

Marilyn Monroe danas bi navršila 96. godina. Da je legendarna filmska ikona bila nesretna u ljubavi i nije neka tajna, međutim postavlja se pitanje zašto je birala pogrešne muškarce koji su joj donijeli samo bol i tugu u životu.

‘‘Bila je tako lijepa, a melankolična‘‘. Koliko ste puta čuli ovu rečenicu kojom opisuju jedan od najvećih seks simbola, Marilyn Monroe čija je misteriozna smrt i danas obavijena velom tajni. Ono što nikako nije bila tajna jest da je Monroe oduvijek birala, usuđujemo se reći, pogrešne muškarce.

Kako je moguće da je zvijezda poput nje koja se bavila snimanjem mjuzikala i nasmijavanjem publike, u suštini svoga bića bila toliko nesretna da je više puta hospitalizirana zbog predoziranja? Teret slave, nezadovoljstvo ili pak bliski ljudi koji su je na sve načine pokušavali iskoristiti?

Pitanja je tisuću, a odgovora malo. Ono što znamo iz njenog života, dovoljno je da zaključimo kako je život prema ovoj zvijezdi bio okrutan, a sve je počelo rođenjem u sirotištu te nedostatkom majčinske ljubavi u djetinjstvu. Iako je smještena u sirotište još kao djevojčica, Monroe je oduvijek prezirala etiketu siročeta koju su joj mediji nametnuli. Majka joj je bila živa, međutim smještena je u umobolnici. U My Story, Monroe se prisjetila kako je majka "vrištala i smijala se" te da je na silu smještena u bolnicu u Norwalku.

image

Marilyn Monroe kao dijete

KOBAL/SHUTTERSTOCK

Marilyn je tada poslana u sirotište u Los Angelesu, a zatim se selila po udomiteljskim kućama pa je završila u obitelji Goddard, gdje je živio mladić James Dougherty za kojeg se udala kako bi se spasila od sirotišta. Vjenčali su se dva tjedna nakon što je navršila 16 godina pa se nije morala vratiti u sirotište ili udomiteljima.

Cijelog života tražila je ljubav, no nije je uspjela pronaći.

James Dougherty

James je tvrdio da su se voljeli, ali da su nju ponijeli snovi o slavi. 1953. je napisao članak zvan "Marilyn Monroe Was My Wife" za Photoplay, u kojem je tvrdio da ju je ostavio. U dokumentarcu iz 2004., Marilyn‘s Man, Dougherty je otkrio još tri stvari: da je on stvorio osobnost "Marilyn Monroe", da su je šefovi studija natjerali da se razvede od njega i da je on bio njezina jedina prava ljubav.

image

Marilyn Monroe i James Dougherty

9SNAP/SHUTTERSTOCK

Ponovno se oženio 1947. Kad su ga obavijestili o njezinoj smrti, 6. kolovoza 1962., New York Times je objavio da je odgovorio: "Žao mi je". Potom je nastavio svoju policijsku patrolu u Los Angelesu,a nije se pojavio na njenom sprovodu.

Joe DiMaggio

Ona je napisala u My Story da ga nije htjela upoznati, bojeći se da se on uklapa u stereotip američkog sportaša. Vjenčali su se u gradskoj vijećnici San Francisca 14. siječnja 1954. Tada je snimila sada već kultnu scenu u kojoj joj vjetar diže haljinu za film Sedam godina vjernosti u njujorškom kazalištu Trans-Lux. Bill Kobrin, tadašnji Foxov dopisnik s istočne obale, rekao je kako je Billy Wilder htio da to postane medijski cirkus: "... Svaki put kad bi se haljina digla, publika bi se uzbudila, a DiMaggio bi poludio." Par se poslije posvađao u predvorju hotela. Ona je zatražila razvod zbog mentalnog nasilja 274 dana nakon vjenčanja.

image

Marilyn Monroe i Joe DiMaggio

UNDERWOOD ARCHIVES/UIG/SHUTTERSTOCK

Godinama kasnije obratila mu se za pomoć. U veljači 1961., njezin psihijatar poslao ju je u psihijatrijsku kliniku Payne Whitney, gdje je, prema Donaldu Spotu, smještena u odjel za najteže slučajeve. Kako se nije mogla sama odjaviti, nazvala je DiMaggia, koji ju je izveo.

Prema Mauryju Allenu, 1962., DiMaggio je upozorio javnost kako se njegova bivša žena spetljala s ljudima koji će joj nauditi, kao što su Frank Sinatra i njegov "Rat Pack". Nakon njene smrti preuzeo je njeno tijelo i sredio sprovod. Dvadeset godina je na njezin grob slao tucet crvenih ruža - tri puta tjedno. Za razliku od njezina druga dva muža, nikad nije govorio o njoj u javnosti, nije pisao o tome te se nije ponovno oženio.

Marlon Brando

Tijekom braka s DiMaggiom, Monroe je upoznala glumca Marlona Branda. Ona je u to vrijeme snimila blockbuster Niagara, a njih dvoje su se upoznali na holivudskoj zabavi, upustili u kratki razgovor i razišli. Nekoliko tjedana kasnije, Brandov prijatelj je izazvao Branda zajtjevom da nazove bilo koju ženu i pita je želi li se sastati s njim u hotelu. Ideja je bila potvrditi glasinu da Brando može imati ženu koju poželi.

image

Marilyn Monroe

SNAP/SHUTTERSTOCK

On se slučajno sjetio kratkog razgovora s Marilyn Monroe i odlučio je nazvati i pitati hoće li se naći s njim u Hollywood Rooseveltu. Pristala je. Iako je ideja bila pozvati Marilyn i poslati je natrag, Brando se upustio u tajnu vezu s njom. Počeli su se potajno viđati, a čak su se zajedno pojavili na nekoliko holivudskih događaja. Veza je potrajala godinama, a Monroe je sama zabilježila vezu u svoj privatni dnevnik koji je pronađen nakon njene smrti 1962.

Arthur Miller

29. lipnja 1956. Monroe se udala za dramatičara Arthura Millera, kojeg je upoznala 1951. u White Plainsu, u New Yorku. Vjenčanje su tajili od javnosti. Iako je odgojena u kršćanskom duhu, preobratila se na židovstvo prije nego što se udala za Millera. Nakon što je završila snimanje filma Princ i plesačica s Laurenceom Olivierom, par se vratio u SAD iz Engleske i otkrio da je ona trudna. Međutim, ona je bolovala od endometrioze, a trudnoća se pokazala kao izvanmaterična. Završila je pobačajem.

image

Marilyn Monroe

MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK

Millerov scenarij za Neprilagođene, priča o tužnom razvodu, trebao je biti dar za Valentinovo za nju, ali u vrijeme kad je snimanje počelo 1960., njihov brak je bio nepopravljiv. Razvod je obavljen u Meksiku 24. siječnja 1961.

Kennedyji

Bilo je glasina da je Monroe bila u vezi s Robertom Kennedyjem, Johnom F. Kennedyjem i obojicom.

Jeanne Carmen, koja tvrdi da je bila njezina prijateljica, kasnije je rekla da je Monroe hodala s obojicom, iako je voljela samo Roberta. Carmen također vjeruje da je barem jedan od njih dvojice odgovoran za njenu smrt.

image

Marilyn Monroe pjeva sretan rođendan Johnu Kennedyju

KOBAL/SHUTTERSTOCK

Joe DiMaggio je rekao svojem sinu i odvjetniku "da su je Kennedyji ubili". Upetljanost Kennedyja u njenu zagonetnu smrt je stvar rasprava. Novinar Anthony Summers i drugi istražitelji naveli su kako joj je prisluškivana kuća te da to i drugi dokazi indiciraju moguću upetljanost CIA-e, FBI-ja i mafije.

Linker
18. travanj 2024 19:57