Objavila video

Arapsku princezu Latifu otac drži zatočenu već godinama: ‘Svaki dan strahujem za svoj život‘

Prije tri godine princeza je pokušala pobjeći na jedrilici, ali je uhvaćena kod Indije. Prije bijega objavila je uznemirujući video, a sada su isplivale i najnovije snimke u kojima govori da možda nikada više neće vidjeti sunce ako joj se ne pomogne.

Princeza Latifa al-Maktoum, kći emira Dubaija, snimila je uznemirujući video u kojem poručuje da je njezin otac, šeik Mohammed bin Rashid al-Maktoum drži zatočenu protiv njezine volje u jednoj od njegovih vila koja je "pretvorena u zatvor".

Snimku koju je 35-godišnja princeza poslala svojim prijateljima, objavio je BBC u emisiji Panorama, a princeza ju je snimila u wc-u jer se "jedino tamo smije zaključati".

Čitajte i: Kraljevski razvod: Princezu Hayu tek čekaju najteži dani: Borba za djecu je tek početak

"Nalazim se u jednoj vili. Zatočena sam i ova vila je pretvorena u zatvor. Svaki dan strahujem za svoj život, policajci su mi rekli da ću cijeloga života bili u zatvoru i da nikada neću vidjeti sunce. Ne mogu otvoriti niti jedan prozor", rekla je Latifa.

"Ne znam kada ću biti puštena i kakvi će biti uvjeti kad budem puštena. Nisam sigurna hoću li preživjeti ovo", dodala je prestravljena princeza.

Naime, princeza je 2018. bezuspješno pokušala pobjeći iz Ujedinjenih Arapskih Emirata prema planu koji je skovala s francuskim poduzetnikom Hervéom Jaubertom i njezinom prijateljicom Tiinom Jauhiainen. Bježala je jedrilicom, ali je uhvaćena nakon osam dana u Indijskom oceanu. Od tada ju nitko više nije vidio.

image
Latifa al-Maktoum.
MARWAN NAAMANI/AFP/PROFIMEDIA

Prije bijega je također objavila video. Ispričala je kako ju je otac, nakon prvog pokušaja bijega 2002., čak tri godine mučio i držao zatočenu.

Vlada Dubaija se 2018. nakon Latifinog bijega oglasila da je princeza dobro i natrag s obitelji, no nije komentirala najnoviju snimku.

Čitajte i: Dvoboj opakih odvjetnica: Najmoćnije žene u britanskoj sudnici vode razvod desetljeća

U ožujku 2020. britansko je pravosuđe presudilo da je emir Dubaija naredio otmicu svojih dviju kćeri Latife i Shamse. Shamsa je s 18 godina 2000. godine pokušala pobjeći od oca dok se nalazila u Engleskoj, dok je princeza Haya, šesta šeikova supruga, pobjegla 2019. u London s njihovo dvoje djece.

image
Šeik Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, potpredsjednik i premijer UAE i vladar Dubaija.
-/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

New York Times izvijestio je da će UN-ova Radna skupina za prisilne nestanke na svom trenutnom zasjedanju razmotriti Latifin slučaj kako bi pokušali nešto promijeniti.

"Sada sam zaista došla do točke kada sam toliko umorna od svega. Ovo je poput cirkusa",dodala je Latifa na kraju snimke.

Linker
21. travanj 2024 18:37