JAN KOUM

Američki milijarder i suosnivač Whatsappa kod Vira uplovio sa svoje tri luksuzne jahte

Njegove tri luksuzne jahte viđene su na hrvatskom moru od polovice lipnja, no nikada nisu bile ovako blizu obali. Kod Vira se pruža prava panorama na luksuz tehnološkog milijardera.

Nakon svjetske elite u Dubrovniku i Istri te sjevernim jadranskim otocima, počevši od katarskog šeika Al Thanija, glumca Harrisona Forda, bivšeg čelnog čovjeka Formule 1 Berniea Ecclestonea do Victorijinih anđelica predvođenih modelom Jasmine Tookes do zvijezde serije Bridgertone Phoebe Dyneor, hrvatska obala i u drugoj polovici kolovoza privlači svjetski poznate milijardere.

Posljednji u nizu je suosnivač globalne kompanije Whatsapp s dvije milijarde korisnika, trenutačno u vlasništvu Facebooka - Jan Koum, koji je u more kraj Vira usidrio svoje tri luksuzne jahte. Prema pisanju Virskog Lista, najveća među njima duga je 99 metara, nosi ime Moonrise, a Koum je njezin vlasnik postao prošle godine. Jahta ima osam kabina i vrijedna je čak 220 milijuna dolara.

image
Jahta Jana Kouma
VIRSKI LIST
image
Plove pod zastavom Kajmanskog otočja.
VIRSKI LIST

Druga po veličini je 73-metarski Mogambo sa šest luksuznih kabina na kojoj Koum plovi već nekoliko godina. Njezina je vrijednost oko 75 milijuna dolara, a treća jahta naziva Power Play nedavno je obogatila Koumovu flotu. Riječ je 55-metarskom brodu približne vrijednosti 20 milijuna dolara s instaliranim hangarom za helikopter koji klizi naprijed po tračnici oslobađajući područje slijetanja. Koum s njima navodno već neko vrijeme plovi Jadranom, budući da je ista jahta prije tjedan dana viđena i oko otoka Hvara, a mještani su jahtu "uhvatili" i kod poluotoka Pelješca.

image
Jahta Jana Kouma
VIRSKI LIST

Prema pisanju Dubrovačkog lista, u dubrovačkom akvatoriju njegova jahta Mogambo je bila usidrena i polovicom lipnja u luci Gruž, a brod plovi pod zastavom Kajmanskog otočja. Njegove jahte na hrvatskom moru viđene su i prošle godine.

image
Jahta Jana Kouma
VIRSKI LIST

Jan Koum aplikaciju je lansirao 2009. godine, a pet godina kasnije prodao ju je Facebooku za 22 milijarde dolara. Koum je do 2018. godine bio i jedan od direktora Facebooka, no otišao je nakon tri i pol godine. Njegovo bogatstvo trenutačno se procjenjuje na nešto više od 13 milijardi dolara. Fanatik za modernu tehnologiju i računalne znanosti potječe iz siromašne ukrajinske obitelji. Otac mu je građevinar, a majka domaćica, a u njegovom ranom djetinjstvu obitelj se preselila u SAD u potrazi za svojim američkim snom. Unatoč svemu, Koum ga je pronašao i uspio izgraditi poslovno carstvo zbog kojeg danas uživa u svim mogućim blagodatima, nezamislivima "običnim" smrtnicima.

image
Jan Koum kompaniju je osnovao 2009. godine.
TOBIAS HASE/AFP/PROFIMEDIA
Linker
14. travanj 2024 22:26