Getty Images for ELLE
ZVIJEZDE

Alanis Morissette: Opljačkao je vlastiti financijski savjetnik

Kanadska kantautorica na vrijeme je otkrila da ju vara njezin financijski savjetnik: tužila ga je i dobila natrag 4,8 milijuna dolara koje joj je ukrao, pa ona opet može mirno spavati, a on će završiti u zatvoru.

Da bi glazbenici morali poznavati i brojke, a ne samo note, na vlastitom je primjeru naučila i Alanis Morissette (42). Kanadsku kantautoricu, poznatu po hitovima "Ironic" i "You Oughta Know", pokrao je, naime, financijski savjetnik Jonathan Todd Schwartz (48) iz tvrtke GSO koju je angažirala 2009. Nekoliko godina kasnije posumnjala je da nešto ne štima s njenim računima, ali ju je Schwartz uvjeravao da joj je financijsko stanje odlično i da se ne treba brinuti. Ona je ipak shvatila da nije sve tako bajno kao što on tvrdi pa je početkom 2016. otkazala punomoć i njemu i tvrtki za koju je radio, a novi financijski savjetnik šokirao ju je kad joj je nakon uvida u njene račune rekao da joj nedostaje čak 4,8 milijuna dolara. Podigla je tužbu, a u istrazi je utvrđeno da je Schwartz taj novac knjižio kao njene "osobne troškove" - ali ga je prebacivao na svoje račune i trošio na luksuzna ljetovanja na Bori Bori i kockanje na Bahamima.

Gloria
Jonathan Schwartz upravljao je i financijama pjevačica Beyonce i Mariah Carey

S obzirom da je dosad zaradila 45 milijuna dolara, a i njezin muž, reper Mario Treadway (36) s kojim ima dvoje djece, solidno zarađuje, glazbenica neće završiti na cesti - ali tko zna što bi se dogodilo da na vrijeme nije posumnjala u Schwartza. Tijekom istrage policija je otkrila da Morissette nije njegova jedina žrtva - krao je novac od još najmanje pet svojih slavnih klijenata. Imena im nisu objavljena, ali se zna da je bio financijski savjetnik pjevačicama Beyonce i Mariah Carey te glumačkim zvijezdama Gwyneth Paltrow i Matthewu McConaugheyju. Schwartz je priznao krivnju, a tvrtka GSO, koju je pjevačica također tužila, pristala je vratiti novac Alanis Morissette. No, to nije spasilo financijskog savjetnika od zatvorske kazne. Za razliku od pjevačice koja može mirno spavati, Schwartza još tuži i tvrtka GSO koja mu je dala otkaz kad je izbio skandal, ali i porezna uprava - jer se ispostavilo da, među ostalim, državi duguje 1,7 milijuna dolara poreza. Uskoro bi se trebalo održati posljednje ročište i po svemu sudeći čeka ga dugi boravak u zatvoru.

Pokradene zvijezde

Billy Joel

Kad mu se 1982. raspao brak s Elizabeth Weber Small, glazbenik je zadržao njezinog brata Franka kao svog financijskog savjetnika. Bila je to loša odluka jer je sedam godina kasnije otkrio da mu nedostaje čak 15 milijuna dolara. Poslije niza tužbi natrag je dobio osam milijuna dolara.

Getty Images
Billy Joel

Leonard Cohen

Kanadski kantautor mislio je da će moći mirno uživati u mirovini dok 2004. nije otkrio da ga je menadžerica Kelley Lynch pokrala i da na računu nema pet milijuna dolara nego samo 150.000 pa je morao ponovno početi nastupati i snimati albume.

Rex Features
Leonard Cohen

Sting

Sredinom devedesetih britanski glazbenik ‘težak’ 300 milijuna dolara otkrio je da ga je financijski savjetnik Keith Moore sustavno potkradao i da mu nedostaje 4,8 milijuna funta. Uspio je vratiti novac, a Moore je osuđen na šest godina zatvora.

Getty Images
sting

Elton John

Da sam ja bankar, upropastio bih banku za pet dana - rekao je jednom engleski glazbenik, čije se bogatstvo procjenjuje na 250 milijuna dolara. Svoje financijske savjetnike tužio je 2001. da su ga oštetili za 29 milijuna dolara, ali to nije mogao dokazati pa je morao još platiti 10 milijuna dolara sudskih troškova.

Getty Images
Elton John

Robert De Niro

Američkog oskarovca prevario je za 88 milijuna dolara galerist Lawrence Salander kojeg je angažirao da proda slike iz impresivne kolekcije umjetnina svoga oca, slikara Roberta De Nira starijeg. Salander je od 2001. do 2017. prodao čak 50 slika, ali je novac uzeo sebi i izgubio ga na lošim investicijama te je 2010. osuđen na 6 do 10 godina zatvora.

Rex Features
Robert De Niro

Linker
17. travanj 2024 12:26