Gloria osobno

Zašto žene vole kolagen? Gošće Glorijinog panela govore koliko su bitni suplementi za mladost i jesu li dovoljni

Sudionice našeg panela Nova ja, posvećenog ljepoti koja dolazi iznutra, predstavile su svoje koncepte održavanja njegovanog izgleda i sve su priznale da im je nadopuna jednim proteinom osobito važna.

Kolagen ima kraljevski status u svijetu ljepote i wellnessa. Najpoznatiji je kao kozmetički supersastojak, ali pokazalo se da je mnogo učinkovitiji u obliku dodataka prehrani, ponajprije u tekućem obliku. Kolagenski napici, koji se nude kao eliksiri za kožu, kosu i nokte, odlično se uklapaju u popularan pristup “iznutra prema van”, prema kojem je za blistav izgled ključno ono što unosimo u sebe. Upravo je s kolagenom započela Nova ja - novi ciklus Glorijinih panela posvećenih ljepoti i zdravlju. Na raspravi održanoj u zagrebačkom klubu Drugi program sudjelovale su Ines Paun Bizilj - vlasnica i voditeljica tvrtke Gaia Naturelle Adria, nutricionistica Angelina Paić, televizijska urednica i producentica Lana Pavić te Karin Velikonja, slovenska autorica vježbi za lice Glowinface. Pod vodstvom moderatorice panela Barbare Kolar sudionice su svaka na svoj način predstavile koncept ljepote koja dolazi iznutra.


S besprijekornim tenom i bujnom kosom, Ines Paun Bizilj dojmljiva je “hodajuća reklama” za svoj brend Gaia Naturelle. Poduzetnica s otoka Krka studirala je na Biotehnološkom fakultetu u Ljubljani, gdje se sprijateljila s dvoje kolega te zajedno s njima osmislila liniju kolagenskih dodataka prehrani i prirodne kozmetike. Njihov hit proizvod je Kolagen shot, tekući koncentrat morskog (ribljeg) kolagena obogaćen vitaminom C, organskim sumpornim spojem MSM (metil sulfonil metan), hijaluronskom kiselinom, biotinom, vitaminom B6 i cinkom.

image
Glavni hit brenda Gaia Naturelle je Kolagen shot, tekući koncentrat morskog kolagena s vitaminom C i organskim spojem MSM, a u programu su i losion za tijelo s hijaluronom te serum za lice s vitaminom C.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Svi spomenuti sastojci važni su za zdravlje kože, kose i noktiju, ali i sveukupno funkcioniranje organizma. Štoviše, kolagen mora biti združen s vitaminom C i MSM-om jer upravo oni podržavaju prirodno stvaranje kolagena u organizmu, napomenula je Ines.

'Nije bitna samo izvanjska ljepota, nego da tijelo bude funkcionalno. Što prirodnije i decentnije - to je formula za dugoročan uspjeh', Lana Pavić, TV urednica i producentica emisije Klub 7

image
Lana Pavić tvrdi da nije bitna samo izvanjska ljepota.
VEDRAN PETEH/CROPIX

- Kolagen je među najvažnijim gradivnim tvarima jer to je vrsta proteina koja ljudskom tijelu daje čvrstoću, snagu i gipkost. Među ostalim, kolagen je ključna sastavnica zglobova, mišića, kože, kose, noktiju, očiju, krvnih žila, crijeva... Već od 20. godine proizvodnja kolagena u tijelu počinje se postupno smanjivati, a u razdoblju menopauze razina kolagena padne za 30 posto. Osim što kolagenski dodaci prehrani revitaliziraju i jačaju kožu, kosu i nokte, pridonose i podizanju energije te boljoj pokretljivosti. Ljudi nam često kažu da su se riješili osjećaja iscrpljenosti i da im kosti više ne “škripe” - rekla je Ines Paun Bizilj, dodajući kako je tekući pripravak najpoželjniji zato što se u tijelu i do deset puta bolje apsorbira nego kolagen u prahu ili kapsulama.

image
Ines Paun Bizilj, poduzetnica iz Omišlja na Krku, poslovni uspjeh postigla je u Ljubljani uz podršku supruga Mihe.
VEDRAN PETEH/CROPIX

- Dvije su osnovne vrste kolagena na tržištu: životinjski kolagen (poput goveđeg i svinjskog) te takozvani morski, odnosno riblji kolagen. Najučinkovitiji je morski kolagen, i to onaj hidrolizirani, što znači da je njegova struktura “usitnjena” kako bi ga organizam bolje iskoristio - objasnila je vlasnica tvrtke Gaia Naturelle Adria, naglasivši da, premda se bavi kolagenskim pripravcima, oni sami po sebi - nisu dovoljni.

'Suplementi ne služe samo uljepšavanju, u dodacima prehrani sve mora biti ‘posloženo’ da budu blagotvorni za cijeli organizam', Ines Paun Bizilj, vlasnica i voditeljica tvrtke Gaia Naturelle Adria

- Kolagen je uistinu čudotvoran, ali samo kao nadopuna zdravom načinu života, koji bi se trebao temeljiti na uravnoteženoj prehrani, njezi i tjelovježbi, uz dovoljno spavanja, opuštanja i boravka u prirodi. Ne valja uzimati kolagenske pripravke na svoju ruku, svakako se posavjetujte s nutricionistom ili liječnikom - poručila je stručnjakinja za kolagen, koja je i sama nutricionistica.

image
Matija Vuica pohvalila je okus tekućeg kolagena.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Ne treba olako posezati za suplementima

I njezina osječka kolegica Angelina Paić smatra da ne bismo smjeli olako posezati za suplementima, nego treba krenuti od onoga što i kako (ne) jedemo.

- Ponajprije treba jesti sezonske i raznolike namirnice, ali ne postoji tip prehrane jednako pogodan za sve. Kod svakoga je mikrobiota, odnosno crijevna flora, jedinstvena poput otiska prsta pa treba naučiti kombinirati namirnice koje najbolje odgovaraju našem probavnom sustavu i životnim navikama - rekla je nutricionistica čije je geslo “Ne drži dijetu, drži do sebe”.

image
Da je kolagen uistinu čudotvoran, ali kao nadopuna zdravom načinu života, istaknula je nutricionistica Angelina Paić.
VEDRAN PETEH/CROPIX

S tim načelom složila se i Lana Pavić, koja ni u hektičnoj televizijskoj svakodnevici ne propušta zdrave obroke.

- Imala sam nevjerojatnu sreću što je moj otac bio vrhunski mikrobiolog koji se bavio hranom. Odmalena me naučio da trebam jesti kvalitetno, sezonski i ni u čemu ne pretjerivati - umjerenost je ključ svega. Kad zbog gužve na poslu moram propustiti obrok, svakako ću to nadoknaditi juhom, salatom i sličnim jelima koja su lagana, a hranjiva i energizirajuća. Zdravu energiju održavam i redovitim vježbanjem, jednostavno sam to usvojila kao način života s kojim mogu biti u punom pogonu - otkrila je Lana.

image
Mlada pjevačica Ema Jusić naučila je nekoliko vježbi joge za lice.
VEDRAN PETEH/CROPIX

'Jogu za lice dovoljno je vježbati 10 minuta dnevno. Prvi rezultati mogu se uočiti već nakon dva tjedna, a veće promjene nakon dva do tri mjeseca', Karin Velikonja, trenerica vježbi za lice Glowinface

Na Glorijinu panelu raspravljalo se i o vježbama za lice, takozvanoj face yogi.

- Ukupno je 57 mišića na licu i vratu, a održavate li ih u formi, koža dobiva čvrstu podlogu i postaje punija, među ostalim i zato što se potiče stvaranje kolagena. To je mnogo više od “peglanja” znakova starenja. Budući da pospješuje cirkulaciju u glavi, a time i opskrbljenost kisikom i hranjivim tvarima, joga lica povoljno djeluje na mozak, poboljšavajući raspoloženje i koncentraciju. Ustvari utječe na cijeli organizam, jer se pritiskom na određene točke lica potiče protok energije u cijelom tijelu i uravnotežuje hormonski sustav - objasnila je Karin Velikonja, slovenska trenerica vježbi za lice koje podučava putem svoje online platforme Glowinface.

image
Andrea Jurčić, menadžerica u tvrtki Rox Beauty i senior-model Zvončica Vucković.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Sudeći prema svemu izrečenome, i u 2021. godini ostajemo pri drevnoj mudrosti da je za dobar izgled najbitniji balans tijela i duha... Ne namećite si nemoguće misije, nego pronađite vlastitu mjeru životnog zadovoljstva, zaključile su panelistice.

image
Karmela Vukov Colić i Nada Mirković sa zanimanjem su pratila Gloria osobno panel - Nova ja.
VEDRAN PETEH/CROPIX
Linker
15. travanj 2024 09:56