PER JARL
dokumentarac koji vrijedi pogledati

Slutimo hit: 'Stieg Larsson: Čovjek koji se igrao vatrom' stiže i u naša kina

"Stieg Larsson: Čovjek koji se igrao vatrom" u hrvatska kina stiže 19. veljače - biografski je to dokumentarac koji otkriva nepoznate detalje iz života autora bestsellera Millennium.

"Stieg Larsson: Čovjek koji se igrao vatrom", dokumentarni film o dramatičnom životu i nasljeđu Stiega Larssona, autora trilogije Millennium, stiže u neovisna kina diljem Hrvatske.

Svjetska javnost Stiega Larssona poznaje kao pisca superuspješne krimi trilogije o novinaru Mikaelu Blomqvistu i hakerici Lisbeth Salander, koja je u svijetu prodana u više od 90 milijuna primjeraka i čiji je prvi dio Djevojka s tetovažom zmaja (The Girl With the Dragon Tattoo, 2011) doživio holivudsku ekranizaciju u režiji Davida Finchera. Manje je poznato da u pozadini demokratskih poruka koje Millenium prenosi stoji dugogodišnji predan istraživački rad i Larssonova opsjednutost razotkrivanjem ekstremne desnice u Švedskoj.

Promo

Kroz intervjue s ljudima bliskima Larssonu, rekonstrukcije te dosad neviđene snimke, dokumentarac u režiji Henrika Georgssona otkriva javnosti nepoznatu Larssonovu stranu, onu neumornog “stroja za istraživanje”, kao i detalje o njegovoj osobnosti – bio je radoholičar, najproduktivniji između 1 i 3 ujutro uz litru kave i dvije kutije cigareta, a njegovo ste povjerenje najlakše mogli zadobiti ako ste uspjeli iskopati teško dostupnu informaciju.

Claire Foy: Od kraljice do djevojke s tetovažom

Fotografije i video materijali iz njegovog privatnog arhiva pokazuju da je poput svoje literarne junakinje bio prilično neustrašiv – za potrebe istraživanja infiltrira se u redove stranke, “škljoca” foto-aparatom na skupovima ekstremne desnice i s kolegicom drži predavanje o desnom ekstremizmu u dvorani punoj neonacista. Zbog svojih tekstova i javnih istupa bio je, kao i mnogi njegovi kolege, svakodnevno izložen prijetnjama smrću. Autori se u filmu dotiču i Larssonovih formativnih godina – strast za borbu protiv nacizma usadio mu je djed još u djetinjstvu.

Stieg Larsson: Čovjek koji se igrao vatrom alarmantan je prikaz Švedske od sedamdesetih pa sve do danas koji, s obzirom na trenutnu političku klimu, neodgodivo podsjeća da je demokracija uvijek u opasnosti. Larsson se predano borio za svoja uvjerenja i kroz svoja književna djela uspio je svoju poruku prenijeti široj publici.

Stieg Larsson on assaignment 1987 for swedish newsagency TT and travel magazine Vagabond on the Trans Siberian Railroad heading for Beijing and Hong Kong. On the wall behind a maap over Russia, some russiian milk and a cup of chai. Stieg Larsson loved the traveling life and was a wayfairing man.
PER JARL

Stieg Larsson rođen je 1954., a odrastao je na sjeveru Švedske. Bio je produktivan samostalni istraživač, utemeljitelj zaklade Swedish Expo i urednik švedskog antirasističkog časopisa Expo. Bavio se i istraživanjem ekstremne desnice u Švedskoj, a njegovi rezultati objavljeni su u knjizi The Extreme Right. Autor je superuspješne kriminalističke trilogije Millennium. Stieg Larsson iznenada je preminuo 2004. u dobi od 50 godina.

Henrik Georgsson redatelj je dramskih TV serija, uključujući švedsko-dansku krimi seriju Most koja je prikazana u više od 100 zemalja te popularnih serija Wallander i Marcella. Karijeru je započeo kao pomoćnik slavnog švedskog redatelja dokumentaraca Stefana Jarla.

Promo

Linker
16. travanj 2024 21:36