Privatna Fotografija
'Vrištala sam od sreće'

Priča koja oduševljava: Kristina iz SOS Dječjeg sela pobijedila bolest i nedaće pa osvojila svjetsku nagradu za uspjeh

"Ni u snu nisam mislila da ću ući u uži odabir od osmero djece, a kamoli pobijediti. Novčana će mi nagrada uvelike olakšati studiranje, jer se financiram sama uz studentski posao i državnu stipendiju", izjavila je Kristina za Gloriju.

Kristina Ivanuš, 21-godišnja uspješna i uvijek nasmijana djevojka, odrasla u SOS Dječjem selu Lekenik, osvojila je prestižnu nagradu Herman Gmeiner Award!

Nagrada Hermann Gmeiner, nazvanu prema prvom osnivaču SOS Dječjeg sela u svijetu, dodjeljuje se na globalnoj razini osobi odrasloj u SOS Dječjem selu koja je, unatoč životnim teškoćama, postala uzornom i izvanrednom na društvenom, kulturnom, sportskom ili profesionalnom polju. Kristina je od 200 nominiranih diljem svijeta ušla među osam finalista za osvajanje nagrade te pobijedila.

"Presretna sam što sam osvojila nagradu. Kad mi je jučer stigao mail s porukom "You are a winner!" vrištala sam od sreće", izjavila je Kristina za Gloriju.

"Ni u snu nisam mislila da ću ući u uži odabir od osmero djece, a kamoli pobijediti. Ova nagrada mi jako puno znači jer sam ponosna na sebe što imam priliku SOS Dječje selo predstavljati na ovako lijep način i širiti pozitivnu priču. Novčana će mi nagrada uvelike olakšati studiranje jer se financiram sama uz studentski posao i državnu stipendiju", dodala je marljiva pobjednica.

Zagreb, 010720.
Kristina Ivanus Kika, odrasla u SOS Djecjem selu i finalistica je za Hermann Gmeiner nagradu koja se dodjeljuje svake dvije godine.Skoluje se za voditeljicu ronjenja u sklopu projekta plavo ronilacko srce RK Roniti se mora.
Na fotografiji: Kristina pozira za fotografiju u bazenu Kantrida
Foto: Ivana Nobilo / CROPIX
Ivana Nobilo / Hanza Media
Svestrana Kristina Ivanuš Kika školuje se i za voditeljicu ronjenja u sklopu projekta plavo ronilačko srce RK 'Roniti se mora'.

Njezina je priča zaista posebna

Kristina, koja je sa samo četiri godine sa sestrom stigla u SOS Dječje selo Lekenik, studira marketing i komunikaciju, radi kao podvodni model, a uskoro će postati i instruktorica ronjenja. Vedar duh i nevjerojatna volja pomogli su joj da preboli poliradikuloneuropatiju, bolest perifernih živaca, zbog koje je kao djevojčica otežano hodala. Ta joj je bolest dijagnosticirana kad je imala samo 6 godina pa je značajan dio djetinjstva provela u bolnici.

Plivanje i sport pomogli da nadjača bolest

"Padala sam jer do mozga mi ne bi došla informacija da treba zakoračiti, borila sam se s trncima u tijelu, a zbog bolesti sam krenula u školu nešto kasnije. Nisam osjećala jake bolove pa mi je, umjesto lijekova, preporučena terapija plivanja u moru. Bolest mi je poslužila kao motivacija da se počnem baviti sportom, čiji je učinak na moje zdravlje bio toliko dobar da se u osamnaestoj godini povukla", ispričala je za Gloriju Kristina, bivša odbojkašica i nogometašica, koja trenira tajlandski boks i ronjenje.

U SOS Dječjem selu Lekenik živjela je od četvrte do petnaeste godine, potom u SOS Zajednici mladih Velika Gorica, gdje je ostala do završetka srednje ekonomske škole, a danas živi u Studentskom domu Stjepan Radić. Odlazak iz Kraljevca na Sutli, gdje joj živi majka Željena s kojom je u bliskom kontaktu, dobro pamti.

Čitajte i...

Podvodni model, studentica marketinga i komunikacije, a uskoro i instruktorica ronjenja - sve je to Kristina Ivanuš (21), koja je od 200 nominiranih diljem svijeta ušla među osam finalista za osvajanje nagrade Hermann Gmeiner, nazvanu prema prvom osnivaču SOS Dječjeg sela u svijetu. Dodjeljuje se osobi odrasloj u SOS Dječjem selu koja je, unatoč životnim teškoćama, postala uzornom i izvanrednom na društvenom, kulturnom, sportskom ili profesionalnom polju.

Da bi naša djevojka osvojila tu prestižnu nagradu, možete pomoći i vi - i to glasanjem ovdje.

Kristina je posebna po tome što je uz pomoć sporta, snažne volje i upornosti preboljela poliradikuloneuropatiju, bolest perifernih živaca, zbog koje je kao djevojčica otežano hodala. U SOS Dječjem selu Lekenik bila je od četvrte do petnaeste godine, potom u SOS Zajednici mladih Velika Gorica, gdje je ostala do završetka srednje ekonomske škole, a danas živi u Studentskom domu Stjepan Radić. Odlazak iz Kraljevca na Sutli, gdje joj živi majka Željena s kojom je u bliskom kontaktu, dobro pamti.

S pet godina starijom sestrom Anamarijom živjela je u obitelji sa šestero djece i SOS-mamom, a dane je provodila svirajući violinu, vozeći bicikl, penjući se po drveću... Sa šest godina igru su, nakon šokantne dijagnoze, zamijenili posjeti bolnicama.

Zagreb, 010720.
Kristina Ivanus Kika, odrasla u SOS Djecjem selu i finalistica je za Hermann Gmeiner nagradu koja se dodjeljuje svake dvije godine.Skoluje se za voditeljicu ronjenja u sklopu projekta plavo ronilacko srce RK Roniti se mora.
Na fotografiji: Kristina pozira za fotografiju u bazenu Kantrida
Foto: Ivana Nobilo / CROPIX
Ivana Nobilo / Hanza Media
Svestrana Kristina Ivanuš Kika školuje se i za voditeljicu ronjenja u sklopu projekta plavo ronilačko srce RK 'Roniti se mora'.

Bolest mi je poslužila kao motivacija da se počnem baviti sportom.

- Padala sam jer do mozga mi ne bi došla informacija da treba zakoračiti, borila sam se s trncima u tijelu, a zbog bolesti sam krenula u školu nešto kasnije. Nisam osjećala jake bolove pa mi je, umjesto lijekova, preporučena terapija plivanja u moru. Bolest mi je poslužila kao motivacija da se počnem baviti sportom, čiji je učinak na moje zdravlje bio toliko dobar da se u osamnaestoj godini povukla - govori Kristina, bivša odbojkašica i nogometašica, koja sada trenira tajlandski boks, a već četiri godine i ronjenje.

Tu joj je ljubav usadio instruktor Damir Zurub, koji ju je u klub Roniti se mora pozvao u sklopu projekta Plavo ronilačko srce. Kristina do danas ima 89 zarona i cilj joj je postati instruktorica ronjenja, a vrlo je uspješan model za podvodnu fotografiju.

Zagreb, 010720.
Kristina Ivanus Kika, odrasla u SOS Djecjem selu i finalistica je za Hermann Gmeiner nagradu koja se dodjeljuje svake dvije godine.Skoluje se za voditeljicu ronjenja u sklopu projekta plavo ronilacko srce RK Roniti se mora.
Na fotografiji: Kristina pozira za podvodnu fotografiju na Visu
Foto: Damir Zurub / CROPIX
Damir Zurub / Hanza Media
Rezultate prestižne nagrade 23. srpnja će Kristina dočekati na ljetovanju, uz svog dečka Luku.

Kad zaronimo, ne izlazimo iz mora sve dok ne napravimo dobru fotografiju ili ne potrošimo zrak u boci, otprilike 45 minuta, a znamo za to odraditi više od jednog zarona.

Na natjecanjima, gdje su me fotografirali moj instruktor, ali i Ivana Nobilo te Srđan Vrančić, osvajala sam prva, druga i treća mjesta - ističe Kristina koja je ronila i na Pelješcu, u sklopu akcije #ThinkGreen, te s četrdesetak ronioca izvadila čak pet tona smeća. Ova buduća marketinška stručnjakinja, čiji je najveći san osnovati veliku i sretnu obitelj, rezultate nagrade će 23. srpnja, dokad traje glasanje, dočekati s dečkom Lukom, studentom strojarstva. I to u Svetom Filipu i Jakovu, gdje ljetuju već četiri godine.

Čitajte i:

Bolesti unatoč, prehodala je Camino: 'Bila sam oličenje zdravlja, a onda su počele čudne vrtoglavice'

Hrabra majka iz Splita otvara školu: Dugo se borila za napredak teško bolesne kćeri - i uspjela!

Upoznajte tatu blogera koji osvaja iskrenim i britkim tekstovima o roditeljstvu: 'Žene, naklon do poda!'

Prijatelji su obitelj koju sami biramo: Možemo ih pronaći uvijek i svugdje, ali i lako izgubiti

Tek su joj 22 godine! Hana Samaržija je zvijezda nove ljevice, izazov joj je Marija Selak Raspudić

Superheroina iz Miramarske! Buduća odvjetnica dugo i u tišini brine za ugrožene: 'Osjetila sam strah, ali...'

Linker
18. travanj 2024 02:39