Alma Drnovac
Sjajan program

Ovogodišnje izdanje Art Zagreba donosi dvije glazbene poslastice, koje ne želimo propustiti

Za vrijeme ovogodišnjeg izdanja Art Zagreba, vrt Hale V bit će pozornica dvaju sjajnih koncerata.

U zagrebačkom Tehničkom muzeju, u Hali V, od 27. do 29. kolovoza održat će se treće izdanje Art Zagreb festivala - mjesto susreta umjetnika, kolekcionara, galerista, kustosa i ljubitelja umjetnosti. Ni ovogodišnej izdanje neće proći bez sjajne glazbene kulise, pa tako organizatori najavljuju dva koncerta.

Na samom otvorenju, 27. kolovoza, nastupit će zagrebački psych funk kvintet nemanja, koji će predstaviti novi album - Cosmic Disco, nastao kao odgovor na Tibetansku knjigu mrtvih, a 28. kolovoza koncert će održati Sara Renar, zagrebačka kantautorica eksperimentalno-indie-pop izričaja suptilnih melodija u nastupima koristi i kazališne elemente.

"U zvuku suvremene glazbe uvijek se reflektira aktualni društveni trenutak. Kroz zvuk dvadesetih sve više se provlači doživljaj svijeta zahvaćenog pandemijom Covida-19, kao i pitanja o dugoročnim posljedicama dosad neviđenog globalnog poremećaja. Odavno je ustanovljeno kako glazba ne može mijenjati svijet, ali u njoj su zabilježene sve promjene s kojima se suočio posljednjih mjeseci. Zbog toga je zvuk dvadesetih pomalo drugačiji od svega što se čuli prije" izjavio je glazbeni urednik Art Zagreba, Ilko Čulić.

O glazbenicima:

nemanja

nemanja su Matej Perić (bubanj), Karlo Lugarić (perkusije) Laura Matijašević (bass), Leo Beslać (organ, synth) i Luka Šipetić (gitara). Vizualni dio nemanje upotpunjuje Branimir Štivić (Ḍĭe Zoone) čije projekcije nastaju live, tijekom samog nastupa benda.

nemanja je projekt iza kojeg stoji Luka Šipetić (koji inzistira da se piše početnim malim slovom), pulski autor i glazbenik aktivan u bendovima NLV i Para Lele, a njegova glazba je do sada predstavljena na radijskim emisijama posvećenim world i psihodeličnoj glazbi u SAD-u, Kanadi, Turskoj, Cipru, Japanu, Brazilu, Meksiku, Francuskoj, Njemačkoj, Rusiji, Italiji, Australiji i Španjolskoj, a našao se i uključen u epizodi Bandcamp Weekly koja na home pageu Bandcampa promovira nove glazbene nade.

"Prošli album opisuje raspad nemanjinog ega i početak njegovog “junakovog puta”, a “Cosmic Disco” ulazi u sljedeću fazu - njegovu “smrt” i unutarnju potragu. Album prati put reinkarnacije opisanog u Tibetanskoj knjizi mrtvih, a spot za “Dāw Yĕn” prikazuje taj proces – put gdje nestaje vrijeme i prostor, gdje vanjsko nalikuje unutarnjem, a unutarnje vanjskom”, izjavio je Luka Šipetić, koji je album snimio u svome kućnom studiju tijekom ožujka i travnja ove godine.

Dimitrije Simović

Sara Renar

Sara Renar pripada skupini najpriznatijih glazbenih imena nove generacije u regiji. Iza sebe ima četiri diskografska izdanja. Album "Djeca" je 2014. godine nominiran za nagradu Porin za najbolji debitantski album, dok je 2015. za EP "Jesen" Sara nominirana u dvije kategorije (najbolja ženska vokalna izvedba, najbolji alternativni album), a Porin je osvojila u kategoriji vokalne izvedbe. "Tišina" iz 2016. je za istu nagradu nominirana za album godine i najbolji alternativni album, a isti album je zaslužio nominaciju za IMPALA europski album godine. Posljednji live album "Gdje povlačiš crtu" odjeknuo je u svim medijima, a prema svim kritikama je revolucionarni i svjetski materijal koji zaslužuje posebnu pažnju. U posljednje tri godine Sara je zabilježila oko 250 koncertnih nastupa diljem Europe i regije. Osim vlastite autorske glazbe, surađivala je na projektima kazališne skupine Montažstroj i umjetničkog kolektiva SKROZ , česta je suradnica književnih manifestacija "Goranovo proljeće", "Tko Čita?", "Sjećanje na Tina" i "Doručak kod Krleže", surađuje sa svjetski priznatim DJ imenima (Insolate, Hibrid) te radi glazbu za multimedijske projekte. Dobitnica je raznih europskih priznanja i stipendija, uključujući projekt Europske Unije za potporu mladih glazbenika"European Music Incubator", europsku potporu za mobilnost umjetnika i-Portunus te OneBeat Balkan umjetničku rezidenciju. Kritika je odlično recenzirala sva dosadašnja izdanja i live nastupe koji su Saru stavili u sam vrh nove muzičke scene u regiji.

Linker
16. travanj 2024 07:18