U seriji "Sluškinjina priča" tumači lik Offred
 Profimedia, Landmark
Konačno!

Nakon 35 godina čekanja: Nastavak 'Sluškinjine priče', roman 'Svjedočanstva' stigao u hrvatske knjižare

Dugo iščekivani nastavak književnog fenomena spisatejice Margaret Atwood, dostupna su i u hrvatskom prijevodu, Ugledni je Guardian roman 'Svjedočanstva' proglasio je književnim ostvarenjem 2019. godine, a potom su uslijedile ugledne nagrade: Booker Prize i Goodreads Choice Awards, prema izboru Amazona Svjedočanstva su najbolji roman objavljen u 2019. koji je ubrzo postao i bestseler New York Timesa.

Roman "Sluškinjina priča" s pravom nosi naziv književnog fenomena i suvremenog remek-djela. Roman je objavljen 1985. godine, a nakon što je 2017. dobio svoju televizijsku inačicu, ta zastrašujuća distopijska priča o porobljenim ženama Gileada stekla je golemu popularnost i zaokupila maštu čitatelja diljem svijeta. Sluškinje su postale simbol otpora i glas borbe protiv obespravljenosti žena.

Kad su se na kraju "Sluškinjine priče" za Fredovom zalupila vrata kombija, nitko nije mogao ni slutiti što je čeka – sloboda, zatvor ili smrt? Nakon 35 godina iščekivanja "Svjedočanstva" nude odgovore na ta pitanja.

"Dragi čitatelji, ovaj je roman odgovor na sva pitanja koja ste mi postavljali o Gileadu", poručuje nam Margaret Atwood.

Promo
Spisateljica Margaret Atwood

"Svjedočanstva" pripovijedaju žene koje ustaju protiv okrutnog režima koji je ušutkao žene i pretvorio ih u strojeve za rađanje. Iz njihovih priča doznajemo što sve skriva mračno srce Gileada. Radnja novog romana zbiva se petnaest godina nakon završetka prvog romana, no u novoj priči ne pratimo više glavnu junakinju Fredovu kojoj se gubi svaki trag. Gilead ju je proglasio teroristicom i državnom neprijateljicom, a njezinu kći Nicole svojim vlasništvom za kojim traga.

Inspiracija za roman u svakidašnjici

Junakinje "Svjedočanstava" suočavaju se same sa sobom i spoznajom koliko su spremne žrtvovati za svoja uvjerenja. "Svjedočanstva" pripovijedaju tri žene. Prva je dobro nam poznata nemilosrdna tiranica Tetka Lydija. Druga žena čija će se priča rasplesti u "Svjedočanstvima" je Agnes, djevojka koja je odrasla u Gileadu te je od djetinjstva odgajana za Suprugu Zapovjednika. Treći je glas "Svjedočanstava" živahna tinejdžerica Daisy koja živi u Kanadi.

Promo
Roman 'Svjedočanstva' u hrvatskom izdanju

Teokratski režim Republike Gilead i dalje drži vlast u svojim rukama, no naziru se znaci njegova propadanja – izjeda ga korupcija i nadmetanja među elitnim Zapovjednicima.

"Samo bilježenje nečijega iskustva čin je nade", tvrdi Margaret Atwood i dodaje kako inspiraciju za roman nalazi u suvremenoj svakidašnjici! Kada je Donald Trump izabran za predsjednika SAD-a, njezin se klasik iz 1985. "Sluškinjina priča" ponovno našao na ljestvicama bestselera – zastrašujuća stvarnost Republike Gilead čini se dovoljno daleka od našeg svijeta da bi mogla djelovati stvarno, ali je i dovoljno blizu da se može shvatiti kao zloslutno proročanstvo.

"Svjedočanstva" stoje uz bok "Sluškinjinoj priči", književnom klasiku na koji se nadovezuju. Razlog je tomu, među ostalim, autoričina sposobnost da nas iznenadi i kad piše o svijetu za koji mislimo da ga poznajemo. Snaga Margaret Atwood u ovom je romanu izražena u svoj svojoj punini. Svi bismo trebali pročitati "Svjedočanstva", dok je dopušteno.

Margaret Atwood napisala je više od pedeset djela – proze, poezije i kritičkih eseja. Među njezinim su romanima i Cat's Eye, The Robber Bride, Alias Grace, The Blind Assassin i trilogija "Ludi Adam". Autorica je osvojila mnogobrojne nagrade, među ostalim i nagradu Booker, nagradu Arthur C. Clarke za književni doprinos društvu, književnu nagradu Franz Kafka, njemačku književnu Nagradu za mir te Nagradu za životno djelo američkog PEN-a. Godine 2019. odlikovana je ordenom Reda časti za zasluge u književnosti.

Roman 'Svjedočanstva' s engleskoga je prevela Ana Josić, a u prodaji je od 5. lipnja.

Pročitajte i:

Nakon više od 30 godina stiže nastavak intrigantne 'Sluškinjine priče'

Sluškinjina priča se nastavlja: Stiže još jedna sezona o distopijskom društvu

Prvi pogled na drugu sezonu nagrađivane serije: Što nas očekuje u 'Sluškinjinoj priči'

Elizabeth Moss: Od feministice do sluškinje

Linker
19. travanj 2024 02:34