Leonardo DiCaprio
 RMBI / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia
DOBRO JE ČINITI DOBRO

Leonardo DiCaprio protiv ilegalnih radnji: ''Moramo im pružiti potporu da se spriječi širenje zaraze''

Američki glumac Leonardo DiCaprio pridružio se kampanji potpore najstarijem rezervatu prirode u Africi, nakon prošlomjesečnoga smrtonosnog napada na čuvare gorila u Nacionalnom parku Virunga u DR Kongu.

Nacionalni park Virunga popularna je turistička atrakcija. Rezervat je poznat kao stanište ugroženih vrsta planinskih gorila, piše BBC.

U travnju je ondje iz zasjede ubijeno 12 čuvara, a pretpostavlja se da je napad organizirala paravojna grupa iz Ruande. DiCaprio (45) je odlučio financijski pomoći novoosnovanom fondu, čija je svrha pružiti potporu obnovi parka.

'Earth Alliance', grupa u čijem je osnivanju sudjelovao i holivudski glumac, zakladi je donirala oko dva milijuna dolara, no precizan iznos donacije nije poznat.

"Bila mi je velika čast upoznati i poduprijeti hrabre članove tima rezervata Virunga u njihovoj borbi protiv ilegalnog vađenja nafte u 2013. godini", rekao je glumac, koji je bio i izvršni producent dokumentarnog filma "Virunga" iz 2014., nominiranog za Oscara.

"Virungi su hitno potrebna sredstva za zaštitu ugrožene vrste planinskih gorila, kao i za pomoć čuvarima i obiteljima poginulih na dužnosti. Moramo im pružiti potporu u nastojanju da se spriječi širenje zaraze. Vrlo je važno da se u doba ove goleme krize držimo zajedno", kazao je.

Rezervat Virunga je pod zaštitom UNESCO-a i jedno je od mjesta s najvećim biodiverzitetom na planetu. Ondje živi nekoliko stotina vrsta ptica, reptila i sisavaca.

Globalna organizacija za zaštitu divljih životinja upozorava da su planinske gorile u velikoj opasnosti od zaraze koronavirusom jer se njihov DNK 98 poklapa sto posto s ljudskim.

DiCaprio je posljednjih godina poznat po aktivizmu, osobito kada je posrijedi zaštita okoliša.

O njegovim je aktivnostima snimljen i dokumentarac "Prije poplave" (Before the Flood) u kojemu glumac razgovara sa svjetskim čelnicima o opasnostima što ih donose klimatske promjene.

Prošli je mjesec sudjelovao u osnivanju Američkog fonda za hranu, inicijative čiji je cilj svim američkim građanima omogućiti redovitu opskrbu hranom. Zaklada je dosad prikupila oko 26 milijuna dolara.

Čitajte i:

Leonardo DiCaprio: Na putu slave uspio je sačuvati živu glavu, ali ne i emotivnu stabilnost

Napokon snimljeni: Leo DiCaprio izmjenjivao strasti s 23 godine mlađom

Bradley Cooper i Leonardo DiCaprio: opušteno druženje na terasi

Vidite li 10 godina razlike među njima? Brad Pitt i Leo DiCaprio odjednom nerazdvojni

Što to najveći holivudski kuler skriva ispod majice?

Novoj curi Lea DiCaprija ne treba ni trunčica šminke

Linker
19. travanj 2024 05:40