Press
Berlinale

Jeremy Irons, Johnny Deep i Goran Bogdan na istom crvenom tepihu: Film 'Otac' pokupio ovacije publike

Sinoć je na Berlinaleu održana premijera filma 'Otac' redatelja Srđana Golubovića u kojemu glavnu ulogu igra Goran Bogdan. Ovacije publike nakon svečane premijere filma, koji traje 120 minuta, najbolje pokazuju da je riječ o domaćem filmu za koji će se tražiti karta više. Jednom od najvažnijih suvremenih srpskih redatelja to je treći put da sudjeluje u programu prestižnog filmskog festivala - dosad su mu ondje prikazani hvaljeni filmovi 'Klopka' (2007.) i 'Krugovi' (2013.), za koji je dobio Nagradu ekumenskog žirija. Uz Srđana Golubovića scenarij potpisuje i hrvatski redatelj i scenarist Ognjen Sviličić.

Glumačka ekipa filma "Otac" u koprodukciji šest zemalja - Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i BiH, sinoć je bila "na iglama". Naime, pred prepunom kino dvoranom filmskog festivala Berlinale premijerno je prikazan njihov film. Ipak, prema prvim reakcijama publike, čini se da razloga za nervozu nije trebalo biti, jer je film više nego dobro prihvaćen. A to bi moglo značiti samo jedno - da će se u kino dvoranama tražiti karta više.

I glavni akter ovog filma, glumac Goran Bogdan, pokazao je kako mu je laknulo. Svojom sinoćnjom objavom na Instagramu samo je napisao "Lkn" (što je skraćenica od Laku noć), čime je sugerirao kako sada može mirno spavati.

U sekciji "Susretanja" igrao je "Malmkrog", rumunjsko-srpsko-švicarsko-bosanskohercegovačko-sjevernomakedonska koprodukcija. U "Panorami" i "Forumu" prikazan je "Otac", srpsko-hrvatsko-bosanskohercegovačka koprodukcija, redatelja Srđana Golubovića. Tu je i hrvatsko-švicarska koprodukcija "Mare" redateljice Andreje Štake, te kosovski film "Egzil", a valja spomenuti i dokumentarni film "Što ostaje", njemačko-austrijsko-bosanskohercegovačka koprodukcija.

Ovaj filmski festival 2020. obećava promjenu akcenata, manje glamura i crvenog tepiha, a više umjetnosti. Hoće li to biti i zaključak nakon završnog dana festivala, tek ćemo čuti od kritike.

Evo što je to što razlikuje ovogodišnje od svih dosadašnjih izdanja ovog cijenjenog filmskog festivala.

Novo vodstvo

Berlinale ove godine slavi 70. rođendan - i nalazi se pred novim početkom. Poslije 19 godina Dietera Kosslicka sada s novim duom na čelu, umjetničkim direktorom Carlom Chatrianom i menadžericom Mariette Rissenbeek - počinje nova era. Najveći njemački filmski festival se "ponovio": Festivalski centar je ostao na trgu Potsdamer Platz, ali se zbivanja mnogo više nego ranije šire i na Alexanderplatz. Prikazuje se ukupno 340 novih filmova, i to je manje nego do sada. No ljubitelji filma imaju izbor između 13 različitih festivalskih programa.

Natjecanje za Zlatnog medvjeda

Jezgra Berlinalea je natjecateljski dio - Talijan Carlo Chatrian je sa svojim timom u utrku za Zlatnog i Srebrnog medvjeda pozvao 18 filmova. Žiriju i gledateljima se predstavljaju djela iz Njemačke, zapadne i istočne Europe, SAD-a, Latinske i Srednje Amerike, jugoistočne Azije i Irana. Za medvjeda se bori mješavina poznatih redateljskih zvijezda i "novaka" iz čitavog svijeta. Ove godine su akcenti festivala malo drukčiji: umjesto glamura i crvenog tepiha bit će više filmske umjetnosti i otkrića.

berlinale.de

Jeremy Irons na čelu žirija

Predsjednik žirija ove godine je britanski oskarovac Jeremy Irons. Društvo mu prave glumci Berenice Bejo (Argentina/Francuska) i Talijan Luca Marinelli, redatelji Kenneth Lonergan (SAD), Annemarie Jacir (Palestina) i Kleber Mendonca Filho (Brazil) kao i njemačka producentica Bettina Brokemper.

Film koji otvara festival - izvan konkurencije

Chatrian je odlučio da festival ove godine otvori film koji nije u službenoj konkurenciji za nagrade. Taj film je suviše u fokusu svjetskih medija što bi mu moglo naštetiti, rekao je pred početak festivala. I tako kanadsko-irska koprodukcija "My Salinger Year" sa Sigourney Weaver sasvim opušteno ide - izvan konkurencije. A glavna glumica će svakako biti jedna od najvećih zvijezda u Berlinu.

berlinale.de
Jeremy Irons s umjetničkim ravnateljem festivala i članovima žirija.

Zvijezde, crveni tepih i Hollywood

Iako Carlo Chatrian ne drži mnogo do crvenog tepiha, i na ovom festivalu je velik broj svjetskih zvijezda. Najviše ih je u ekipi filma Britanke Sally Potter "Putevi kojima se nije išlo" u kojem igraju Javier Bardem, Elle Fanning, Salma Hayek i Laura Linney. Willem Dafoe će osobno predstaviti svoj novi film "Sibir", a na početak festivala došla je i Signourey Weaver, a stigao je i Johnny Depp. Naravno, tu su i njemačke zvijezde, ali i mnoga glumačka imena iz Azije.

Ostale zanimljivosti i vijesti pronađite na stranicama DW ili na službenim stranicama festivala.

Linker
19. travanj 2024 19:45