Privatna fotografija
Nova avantura

Hrga uživa u restoranu gdje joj kuha i bivši televizijski kolega: 'Ja sam gazdina žena i tu sam uglavnom da kažem je li nešto fino'

Nekad poznato lice s malih ekrana prije nekoliko godina napravila je životni zaokret i stvorila si život daleko od Zagreba, novinarstva, televizijskih kamera i odselila na "miomirisni otok" gdje odnedavno s mužem doslovno kuha nešto fino.

Nekadašnja televizijska novinarka i urednica te savjetnica bivše predsjednice, Mirjana Hrga, još se čvršće vezala za otok Lošinj, odnosno gradić Osor. Prije dva dana, točnije od 1. ožujka, njezin suprug, inače poznati zagrebački odvjetnik Staša Ste­­fanović, s partnerom je otvorio restoran Konobu Mare, otkrila nam je bivša televizijska zvijezda za Gloria.hr.

Vođeni znatiželjom upitali smo nekad poznato lice s malih ekrana kakvu točno ulogu ona ima u obiteljskom restoranu koji je smješten u gradiću koji spaja otoke Cres i Lošinj.

"Ja sam gazdina žena" - našalila se na početku našeg razgovora Hrga te dodala: "Suprug je suvlasnik, ima partnera koji vodi konobu, a ja sam tu da zadam neki ritam i uglavnom da kažem je li neko jelo fino ili bi ga mogli još malo dotjerati. Proputovala sam pola svijeta pa se usudim komentirati hranu, zbog čega sam im zahvalan degustator", kazala je Mirjana.

Nonina kuhinja

Objasnila je kako im je ideja o otvaranju restorana bila zapravo vrlo jednostavna - htjeli otvoriti mjesto gdje će se moći spraviti dobra domaća kuhinja, jer su na ovom kvarnerskom otoku već godinama. Naime, za one koji ne znaju, njihova oaza za bijeg od grada i vreve, već je neko vrijeme kućica u mjestu Sveti Jakov.

Privatna arhiva / Privatna arhiva
Mirjana Hrga u Konobi Mare koju je morala zatvoriti zbog koronavirusa, ali se hrana od tamo još uvijek može naručiti.

A što se nudi na jelovniku Konobu Mare, Mirjana Hrga objasnila je u jednoj sasvim jednostavnoj rečenici koja nam je izmamila zazubice.

"Sve je domaće, namirnice su iz lokalnih OPG-ova. Sve je ovdje samo Istra i Kvarner - od maslinova ulja i rakije, preko sireva i lokalne divljači, do starinskih slastica kao što su šnenokle", rekla je.

Naime, kako je bračni par Hrga - Stefanović zajedno puno putovao i doista, prema njenim riječima, probao "sve i svašta", povratak domaćoj kuhinji bio je logičan.

"Nakon cijelog gurmanskog kruga što smo ga probali kušajući jela po svijetu, odlučili smo se ipak vratiti na noninu kuhinju."

U restoranskoj kuhinji podijeljena su zaduženja na mesna i riblja jela. Za ova prva zadužena je Anđelka Bogdanović, koja je i bivša vlasnica ove konobe, ali je "predaja" posla nije sputala da s novim gazdama osorske konobe nastavi dalje.

Slavni kuhar

"Pridružio nam se i naš poznati kolega Ivica Štorić, koji je sjajan u kuhinji i koji će raditi dalmatinsku spizu. Ja to zovem jazz food, a definirala bih je kao starinsku hranu pripremljenu na njegov način. Tako će naši gosti moći kušati Ivičinu pašticadu ili, pak, sipu s bobom", kazala je Mirjana.

Privatna arhiva
Konoba Mare u Osoru

Njoj je od jela najdraža ruža od boškarina i srneći gulaš s njokima, ali i šnenokle. "Ma mogla bih vam sad sve nabrajati, jer mi je doista sve i fino. Naša karta je vrlo mala, zapravo bazična, i sastoji se od samo nekoliko jela. Uz to su u ponudi i dodatna dva dnevna jela, kojih, kad se pojedu, više nema na jelovniku.", istaknula je Hrga.

"Nema kod naspuno hrane, a neće je u konobi nikad ni biti. Ne želimo nikada raditi 'industrijski'."

Život na moru

Međutim, osim što kuša jela, Mirjaninn pečat se može vidjeti i u uređenju interijera za što je rekla da je njezina strast.

Privatna arhiva
Interijer je Mirjanina zasluga

Hrga je prije nekoliko godina u kupila ruševnu kuću u malom mjestu Sveti Jakov na otoku Lošinju i pretvorila je u luksuznu vilu koju iznajmljuje, a za goste se brine s brodice koja je usidrena u marini u Osoru.

"Kuća je u mjestu, brod je ispod zvonika katedrale, a konoba je 50 metara dalje, ovo bih nazvala zatvorenim ciklusom života. Ne odričem se Zagreba, ali uživam u ovome", zaključila je Mirjana koja trenutno uživa u blagoj lošinjskoj zimi.

Pročitajte i:

Linker
12. travanj 2024 17:57