Privatni album
Promjena se osjeća u zraku

U srcu strašnih rasnih nemira! Branka Slavica o životu u SAD-u: 'Dogodila se erupcija nasilja'

Smrt Georgea Floyda čije su posljednje riječi bile 'ne mogu disati' potaknula je milijune građana svih rasa da izađu na ulice i usprotive se policijskoj brutalnosti i ugnjetavanju crnaca koje na američkom tlu traje stoljećima. Svemu svjedoče i poznati Hrvati s američkom adresom.

"Ne mogu disati!" Taj vapaj nije dopirao iz bolničkog kreveta neke od pretrpanih američkih klinika gdje se traži mjesto više na respiratoru, nego s prljavog pločnika Minneapolisa, iz stegnutog grla Afroamerikanca Georgea Floyda (46), kojem je bijeli policajac osam dugih minuta i 46 sekunda koljenom pritiskao vrat. Lica prignječenog uz asfalt, Floyd nije pružao otpor. Ležao je bespomoćno, ruku svezanih na leđima, prikliješten težinom tijela u plavoj uniformi.

Ne mogu disati!

Bile su to posljednje, samrtnim hropcem istisnute riječi Georgea Floyda, uhićenog zbog prijave da je cigarete platio krivotvorenom novčanicom od 20 dolara. Umro je od zastoja srca, na cesti, poput psa, a njegovo je umorstvo, najnovije u beskrajnom nizu sličnih, diljem SAD-a razbuktalo novi plamen gnjeva protiv rasizma i policijske brutalnosti. Prelio se taj gnjev i u mnoge svjetske metropole jer rasizam nije isključivo američki specijalitet i ne manifestira se samo fizičkim nasiljem. Prosvjede zbog ubojstva Georgea Floyda nisu stišali ni strah od zaraze niti pendreci, suzavci i gumeni meci. Pod združenim terorom pandemije i pandemonija rasnih sukoba svima je sve teže disati.

WASHINGTON, DC - JUNE 03: Demonstrators march down Pennsylvania Avenue near the Trump International Hotel during a protest against police brutality and the death of George Floyd, on June 3, 2020 in Washington, DC. Protests in cities throughout the country have been been held after the death of George Floyd, a black man who was killed in police custody in Minneapolis on May 25.  (Photo by Tasos Katopodis/Getty Images)
Getty Images
Rasni nemiri u SAD-u nakon ubojstva Georgea Floyda strašno su uzdrmali tamošnje društvo.

Svjedoče to i HRT-ova dopisnica Branka Slavica te proslavljeni nekadašnji tenisač Mario Ančić.

Bivšeg splitskog tenisača i naturaliziranog Njujorčanina Marija Ančića (36) izvanredno stanje u Velikoj Jabuci, u kojoj su najmasovnije i najžešće pobune protiv rasizma, zateklo je u dvjestotinjak kilometara udaljenom Connecticutu - te samo zato proteklih dana nije među prosvjednicima.

"U Connecticutu za sada nema uličnih protesta. No, po cijele se dane prati razvoj situacije u dijelovima Amerike gdje su organizirani masovni prosvjedi. Ovdje sam gost u obiteljskom domu bivšeg hrvatskog sportaša, veslača Ante Kušurina, koji me ugostio kad je počela pandemija koronavirusa. Da sam u New Yorku, naravno da bih bio na ulicama Manhattana", kaže Mario za magazin Gloria. Nekoć jedan od najboljih tenisača na svijetu, a danas doktor pravnih znanosti koji od 2011. na Wall Streetu gradi poslovnu karijeru. Nije, nažalost, siguran u sretan ishod prosvjeda jer se u proteklih devet godina nagledao sličnih scena.

Split, 281215.
Bivsi tenisac Mario Ancic pozira na plazi Firule u Splitu.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX
Nekadašnji tenisač već godinama živi u Americi i tamo je započeo karijeru na Wall Streetu

Nadu mi ulijeva samo činjenica da se sada na noge dignuo najveći broj ljudi.

"Doduše, i te godine kad sam se zbog studija doselio u New York bile su velike ulične pobune. Sjećam se da se od brojnih prosvjednika, među kojima sam bio i ja, uopće nije moglo proći Times Squareom. Naravno, i tada me najviše šokirala agresivnost njujorških plavaca koji su s puno sile išli na prosvjednike", govori Mario, dodajući da je kao bivši student na Columbiji brzo spoznao "rak-ranu" američkog društva, s obzirom na to da se to sveučilište nalazi u Harlemu, u kojem uglavnom žive siromašniji Afroamerikanci. Poznati Splićanin napominje da je problem rasizma eskalirao posljednjih nekoliko godina, otkako je na vlasti Donald Trump.

Dopisnica HRT-a iz Amerike Branka Slavica svakodnevno izvještava s prosvjeda koji su zapalili zemlju te otkriva da se promjena osjeća u zraku.

"Washington ne spava, iza nas je nekoliko ružnih noći u kojima se dogodila erupcija nasilja. Teško mi je prepoznati glavni američki grad s Nacionalnom gardom u centru, s vojnim oklopnim vozilima na raskrižju u mom susjedstvu i zvukom helikoptera koji nadlijeću", rekla je prije nekoliko dana Branka Slavica (52), HRT-ova dopisnica iz Washingtona koja već 15 godina izvještava o događajima diljem Amerike.

Privatni album
Branka Slavica u SAD-u radi i živi već 15 godina.

Promjena se jednostavno osjeća u zraku, ne samo na ulicama već i u međuljudskim odnosima. "Primjećujem da posljednjih dana moji prijatelji Afroamerikanci prvi put otvoreno govore o situacijama kada su bili povrijeđeni u društvu, na poslu, u nekim običnim životnim situacijama zbog boje kože i podrijetla. Djeca mojih prijatelja bijelaca, uglavnom tinejdžeri, pokazuju toliko empatije i želju za jednakošću. Možda griješim, ali meni se čini da je transformacija moguća", kaže Branka Slavica.

Čitajte i:

Nemiri u SAD-u: Najveći film svih vremena zbog rasizma uklonjen sa streaming servisa

Nakon deset dana šutnje, iznenadio: Kanye pokrio troškove budućeg školovanja kćerkice poginulog muškarca

Mel B prisjetila se skandala koji se dogodio na turneji sa Spice Girls: 'Zamolila me da izađem van'

Sestre Jenner na meti zbog ponašanja: Kylie tulumari do sitnih sati, Kendall optužuju da lažno maršira

Sve je stalo: Glazbena industrija ovaj je utorak obojala u crno, pružaju podršku Afroamerikancima

Višnjić potresen nedavnim događajima olakšao dušu: 'Jednostavno ne mogu šutjeti, lud sam i tužan'

Linker
19. travanj 2024 18:24