Beretta/Sims / Shutterstock Editorial / Profimedia
trajno rješenje za savršen luk

Transplantacija obrva: Ključni faktor za savršen izgled lica koje 'vraća u život'

Ako je kontinuiranim čupkanjem ili nekim drugim uzrokom nepovratno oštećen korijen dlačice, jedini način da se postigne prirodan izgled gustih i zdravih obrva je presađivanje - koje estetska kirurginja Ana Maletić obavlja po najvišim svjetskim standardima.

Stručnjaci za arhitekturu lica slažu se u jednome – obrve su jedan od ključnih faktora njegova izgleda. O njihovu obliku ovisi hoće li izraz lica djelovati stalno zabrinut, začuđen, sretan ili tužan, hoće li njegove crte biti blage ili oštre; obrve sudjeluju u mimici i izražavanju emocija, a pritom imaju i važnu strukturalnu funkciju – sprečavaju ulazak znoja i prašine u oči. No, što kad su nedovoljno guste da se njima postigne željeni efekt, ili ako su zbog raznih faktora naprosto – nestale?

"Ako nismo zadovoljni izgledom, oblikom ili gustoćom, transplantacija obrva je odlično rješenje", kaže dr. Ana Maletić, jedina liječnica iz Hrvatske primljena ISHRS (International Society of Hair Restauration Surgery, svjetsko udruženje najboljih liječnika koji se bave transplantacijom kose i drugih dlačica). Da bi netko bio primljen u ovo udruženje, objašnjava, mora imati dugogodišnje iskustvo u ovom području, vrhunske rezultate iza sebe i redovito se educirati. Uz ta tri uvjeta, dr. Maletić stekla je i spoznaje da je kod transplantacije obrva ili kose bitno poznavati i primjenjivati sve tehnike vađenja i usađivanja folikula – jer nisu svi klijenti najbolji kandidati za pojedinu tehniku. Za vrhunski rezultat bitan je individualan pristup i odabir one tehnike koja je u tom slučaju najbolji izbor".

Ivan Posavec
Dr. Ana Maletić

Gubitak ili prorjeđivanje obrva može biti uzrokovan raznim faktorima.

"Najčešći je učestalo i dugotrajno čupkanje, jer se time nepovratno oštećuje korijen dlačica. Izgled, odnosno gustoća obrva, može biti i genetski uvjetovan, a gubitak dlačica na tom području može biti uzrokovan ozljedama ili opeklinama te posljedičnim ožiljcima. Uzrokuju to i neke sistemske bolesti, kao što su bolesti štitnjače, lupus, dermatitisi, potom konzumiranje nekih lijekova... Starenjem dolazi do pojačanog gubitka kose, a isto tako i obrva", objašnjava dr. Maletić, koja se u praksi naslušala raznih životnih priča svojih pacijenata, frustriranih gubitkom obrva. A bilo ih je, kaže, svih generacija. Sretna je bila kad je dječaku, koji je zbog opeklina lica i tijela izgubio dvije trećine obrve te dio vlasišta, transplantacijom izgubljenih dlačica vratila osmijeh na lice – kao i njegovim roditeljima. Osobito je se dojmila priča žene koja je zbog gubitka obrva bila u takvoj depresiji da je prestala izlaziti u javnost, prisjeća se dr. Ana Maletić za magazin Appeal.

Gospođa je pokušavala s raznim metodama. Bila je na trajnom iscrtavanju obrva, ali nije bila zadovoljna pa ih je prekrila tetovažom u boji kože, a onda ponovila postupak – u boji obrva.

"Ni taj put nije se postigao željeni izgled, te se odlučila na lasersko uklanjanje tetovaže. No, ta tri sloja – dva u boji obrva i jedan u boji kože – bila su tako tvrdokorna da ni laser nije uspio ukloniti pigment, a pritom je još izgubila i ono malo preostalih obrva. Kad se obratila nama radi transplantacije, ispričala mi je da joj je najgore ljeti jer se od vrućine topi šminka kojom nadoknađuje izgubljene obrve, a iz istog razloga ni ne ulazi u more. Transplantirali smo joj dlačice sa zatiljnog dijela vlasišta u područje obrva i nakon šest mjeseci gospođa je došla na kontrolu vedra i vesela, rekavši da se napokon vratila normalnom životu", priča Ana Maletić.

Getty
Obrve definiraju lice i daju mu izraz.

A kako izgleda taj čudotvorni postupak, koji vraća samopouzdanje i životnu sreću? Prije svega, objašnjava liječnica, obavlja se detaljan pregled trihoskopskom kamerom te se odlučuje o željenom obliku obrva. Nakon procjene zdravstvenog stanja pacijenta i procjene broja folikularnih jedinica potrebnih za transplantaciju, kreće zahvat.

Zahvat nije bolan jer se radi pod lokalnom anestezijom, a tijekom ubrizgavanja anestetika koristimo specijalan uređaj koji dodatno smanjuje osjećaj bola.

"Obavljamo ga u operacijskoj sali po najvišim svjetskim standardima. Kako je potrebna vrhunska pedantnost u radu, koriste se lupe koje omogućuju da kod vađenja folikularnih jedinica s donorske regije biramo one na kojima su dlačice po debljini najsličnije obrvama", priča dr. Maletić, dodajući da je zatiljni dio vlasišta najčešća donorska regija. No, dlačice se mogu uzimati i s drugih dijelova tijela, pri čemu se koristi FUE tehnika – kad se folikularne jedinice vade jedna po jedna specijalnim instrumentima, koji su najčešće promjera 0.6-0.8 mm. Ako je riječ o zatiljnom dijelu vlasišta, često se koristi STRIP metoda – izrezuje se dio vlasišta, koji se potom reže na manje dijelove, folikule. To se radi pod mikroskopom da se folikuli ne bi oštetili, a rana na zatiljku šiva se na poseban način, tako da kosa proraste kroz ožiljak. Na taj način dobiva se "trihofitični ožiljak", koji je znatno manje vidljiv od običnog ožiljka.

Obrve prije i poslije presađivanja: konačan rezultat vidljiv je 6 mjeseci nakon zahvata.

Konačan rezultat vidljiv je za 6-12 mjeseci

Folikule brojimo – nastavlja dr. Maletić – slažemo na specijalne podloške i čuvamo u hranjivoj otopini na niskoj temperaturi da bi preživjeli period dok su izvan tijela. Potom ih usađujemo u područje obrva, a pritom pazimo na kut i smjer daljnjeg rasta. Transplantacija traje nekoliko sati, ovisno o broju folikularnih jedinica.

Desetak dana od zahvata "posađene" dlačice obično ispadnu, a nakon 5-16 tjedana ponovno izrastu iz transplantiranih korijenova. No, dr. Maletić osmislila je iznimno finu tehniku, pri kojoj folikularne jedinice ne doživljavaju šok tijekom “selidbe” pa nakon transplantacije često i ne ispadnu nego samo nastave rasti. Konačan rezultat vidljiv je za 6-12 mjeseci, kada se može – ako se želi dodatno progustiti obrve – obaviti drugi akt tog zahvata.

"No, najvažnije je od svega - zaključuje dr. Ana Maletić – to što transplantacija obrva daje trajno rješenje".

Čitajte i:

Znate li na što treba obratiti pozornost prije povećanja grudi? Donosimo odgovore na sva pitanja

Siniša Glumičić o 'novom normalnom': 'Nitko od pacijenata nije odustao od željenih zahvata'

Trend koji je donijela Melania Trump! Senzualni i zavodljivi pogled nikad nije bio toliko 'in'

Brzo i bezbolno do tijela iz snova! Visoka tehnologija za vrhunske rezultate

Vrijeme je za neinvazivno pomlađivanje! Tretman koji je uzburkao beauty scenu

Najnježniji laser na svijetu! Namijenjen svima koji se boje igala i nemaju vremena za dug oporavak

Regenerativna medicina budućnosti! Vlastito masno tkivo u borbi protiv bora, ožiljaka...

Precizno oblikovanje linije s minimalnim vremenom oporavka: 'Bez znojenja do savršenog tijela'

Mladost iz vlastite krvi! Pomlađivanje krvnom plazmom bezbolno je i brzo rješenje

Neke žene su si učinile strahotu! 'Ljudi imaju nerealna očekivanja, a i podliježu pritisku okoline

Novi osmijeh za manje od 24 sata: Brza metoda koja učinkovito rješava nedostatak zubi

Tehnika koja se dugo čekala: Korigiranje estetskih nedostataka zuba bez prethodnog brušenja cakline

Linker
19. travanj 2024 03:37