Ljiljana Vinković
 Neja Markičević / Hanza Media
Televizijska posla

Svi pričaju o HTV-ovoj Ljiljani Vinković koju je zamijenila Doris Pinčić: Istražili smo, ima li dobne diskriminacije na domaćim TV ekranima?

Voditeljici Ljiljani Vinković otkazan je voditeljski angažman na emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska'. Nakon toga je otišla na bolovanje, odluka se odrazila na njezino zdravlje. Svjedočimo li još jednoj diskriminaciji voditeljica na osnovu njihovih godina?

Ljiljana Vinković, poznata HTV-ova voditeljica, otišla je na bolovanje nakon što otkazan voditeljski angažman na emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska'. Navodno je otkazan preko noći, a sve nakon što je na HRT stigla Doris Pinčić Rogoznica. Ljiljana je, kako doznaje Slobodna Dalmacija, tjedan dana bila na bolovanju, jer se odluka čelnih ljudi na televiziji dobrano odrazila na njezino zdravlje i uzrokovala stres dugogodišnjoj stalnoj zaposlenici Hrvatske televizije, iza koje ostaje mnogo zahtjevnih projekata koje je odradila.

Unutar emisije vodit će tek rubriku četvrtkom, a petkom će biti suvoditeljica u emisiji 'Dobar dan, Hrvatska'. HRT se potrudio tijekom 2019. u potpunosti pomladiti žensku postavu kultne emisije. S druge strane, iskusne i dugogodišnje voditelje nitko ne dira. Ne možemo se ne zapitati, jesu li po tko zna koji put, voditeljice izložene dobnoj diskriminaciji?

Mlade (i profesionalne) žene zamijenile su polako svoje starije kolegice

Zlata Mück Sušec, Maja Ciglenečki i Doris Pinčić Rogoznica u tridesetim su godinama života, mlade su, oku ugodne i širokom, raznolikom gledateljstvu prihvatljivih obiteljskih situacija. Ne treba žene koje su u svom poslu profesionalne i dobre kvalificirati ni na koji drugi način kada pričamo o njihovom radu, no ovog puta bitno je istaknuti njihove godine.

Zagreb, 020219.
HRT, studio Anton Marti.
Svecana dodjela medijskih nagrada Zlatni Studio 2019. Najstariji hrvatski televizijski tjednik Studio dodjeljuje nagrade najboljima na televiziji, filmu, radiju, glazbi i u kazalistu.
Na fotografiji: Doris Pincic Rogoznica i Ljudevit Grguric Grga.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / Hanza Media
Doris Pinčić Rogoznica i Ljudevit Grgurić Grga

'Dobro jutro, Hrvatska' čuva Meštra i Fodora, oni su tradicija emisije

Treba primijetiti da trenutno emisiju 'Dobro jutro, Hrvatska' vode žene u tridesetima i muškarci u pedesetim godinama života. Dapače, Davor Meštrović i Mirko Fodor nositelji su emisije, njezino zaštitno lice, voditelji s kojima su neki odrasli. Emisiju vode, s manjim prekidima, 30-ak godina. I tako to treba biti, format poput obiteljskog i toplog dnevnog showa kakav je 'Dobro jutro, Hrvatska' nikako ne bi trebao ići na 'pomlađivanje', smatraju brojni televizijski profesionalci s kojima smo razgovarali. S prekaljenim voditeljskim imenima kakvi su Meštrović i Fodor to se i ne radi, no kada su u pitanju ženske voditeljice... Situacija je znatno drugačija.

Polako, iz ovih ili onih razloga voditeljice su se u kultnoj emisiji mijenjale znatno brže nego što se to događalo s muškim dijelom ekipe. Neke su otišle same, a druge - poput najnovijeg primjera voditeljice Ljiljane Vinković jednostavno su otkazane u elitnom terminu jutarnjeg showa. Zbog svega je voditeljica otišla na bolovanje, a emisija je 'na mlađim (ženama) ostala', piše Slobodna Dalmacija. Nisu krive mlade kolegice, niti itko polaže ekskluzivno pravo na određene emisije i termine, no činjenica ostaje - Hrvatska se budi uz mlade žene i zrele muškarce.

Zagreb, 090919.
HRT, studio Anton Marti.
U velikoj studijskoj prezentaciji HRT otkrio sto priprema u programima HRT-a za ovu sezonu pod  nazivom: Jesen u mom domu - dom je tamo gdje je HRT. 
Na fotografiji: Mirko Fodor, Danijela Trbovic.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / Hanza Media
Mirko Fodor i Danijela Trbović

U SAD-u voditeljice digle tužbu protiv lokalne mreže

Sredinom prošle godine pet televizijskih voditeljica u SAD-u je podiglo tužbu protiv lokalne mreže New York 1 tvrdeći da ih se marginalizira u odnosu na mlađe novinarke i muške kolege. Upozorile su na dugotrajnu diskriminaciju kojoj su na televiziji izložene starije žene. Tužba na 61 stranici iznosi problem pet voditeljica u dobi od 40 do 61 godinu, a koje imaju između 11 i 27 godina staža. Ocijenjeno je da su marginalizirane na osnovi dobi i spola te da su njihove reportažne emisije dane u ruke većeg broja mlađih žena i muškaraca s manje iskustva.

Prije sedam godina pisalo se o dobnoj diskriminaciji u Velikoj Britaniji, gdje je primijećeno da nakon 50. godine života poznata televizijska lica nestaju s ekrana. Hrvatska situacija nije ništa bolja. Komercijalne televizije do kraja štuju kulturu mladosti, HRT ipak ima iznimaka i iskusnijih voditelja i voditeljica. No, kako godine prolaze, njihove se uloge minimaliziraju. Izgleda da ni Hrvatska ne oprašta prirodne procese starenja, pogotovo ženama. Paradoksalno, među 'najstarijim' smo zemljama Europe.

Zagreb, 040719. 
Mimara.
Rooseveltov trg 5.
U povodu pokretanja internet stranice www.zeneimediji.hr Agencija za elektronicke medije organizirao je okrugli stol Zene u hrvatskom drustvu, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarovic.
Na fotografiji: Visnja Ljubicic pravobraniteljica
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / Hanza Media
Višnja Ljubičić

Diljem Europe isti problem - voditeljice iznad 50 godina teško se zadržavaju pred ekranom

Jutarnji list svojedobno je napravio istraživanje koje je pokazalo da na hrvatskim televizijama imamo svega 11 posto voditeljica starijih od 50 godina. Povod za istraživanje bio je istup britanske političarke Harriet Harman koja je cijelu TV industriju optužila za dobnu i spolnu diskriminaciju. Oglasila se nakon poražavajućih rezultata i Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

"Nažalost, živimo u okruženju u kojem se u velikom broju medijskih sadržaja, koji su i najvidljiviji i koji se najviše promoviraju, o ženama ne govori kao o cjelovitim osobama niti ih se ističe temeljem njihovih rada, vještina ili postignuća, već ih se ističe i hvali isključivo zbog pojedinih dijelova tijela. Mlade žene su uglavnom poluodjevene ili razodjevene te s fokusom objektiva na njihovu dekolteu, grudima ili stražnjici, stoga ni ne čudi da žene u zreloj životnoj dobi imaju manje šanse da se zaposle pred kamerama", rekla je o ovoj važnoj temi Ljubičić.

Temu je tada komentirala prekaljena Daniela Trbović. "Još nekakve šanse imamo u Informativnom programu gdje je prihvatljivije vidjeti stariju osobu, dok je to u zabavnom gotovo bogohulno. Sumnjam da bi netko sa 25 godina i možda boljim izgledom od moga mogao biti jednako uvjerljiv u svim temama koje smo obradili u emisiji "8. kat" jer mojih pola stoljeća života ipak ima neku širinu i odrađene životne situacije. Naravno, stvari su tako postavljene da mi to, nažalost, više niti ne doživljavamo kao spolnu ili dobnu diskriminaciju, nego nam je normalno da pred kamerama rade samo mladi ljudi. A općeprihvaćene teorije da muškarci ljepše stare i da su njihove sijede šarmantnije nego naše također su nametnute i lažne i nikako nam ne idu u korist", rekla je nakon istraživanja Trbović.

Linker
20. travanj 2024 04:50