dolazak nasljednice

Sve o malenoj Lilibet! Kćer Meghan i Harryja nema titulu princeze, ali to ne znači da to jednog dana neće postati

Znakovito ime djevojčice, kojim je princ Philip 73 godine oslovljavao suprugu kada su bili sami, oduševilo je kraljevsku obitelj i britansku javnost. Da li je na pomolu pomirba njezinih roditelja i Buckinghamske palače?

Malo ranije nego što se očekivalo, princ Harry i Meghan, vojvotkinja od Sussexa, dobili su drugo dijete, djevojčicu Lilibet 'Lili' Diane Mountbatten – Windsor. Budući da je rođena u Americi, a i mama joj je Amerikanka, malena će osim britanskog, zacijelo imati i američko državljanstvo. Jedanaesto je praunuče britanske kraljice Elizabete II., osma u liniji nasljeđivanja britanskog trona i peto unuče princa Charlesa. Kao što se i očekivalo, iz Buckinghamske palače stiglo je odmjereno priopćenje kojim je kraljevska obitelj poželjela dobrodošlicu prinovi, svi su oduševljeni, a osim kraljice, poimence se ističe koliko se djed Charles, stric William i njegova supruga Catherine, vojvotkinja od Cambridgea, raduju Harryjevoj i Meghaninoj bebi.

Pomirljiva je i reakcije britanskih medija, čini se da se svima sviđa ime koje su malenoj nadjenuli roditelji. U kraljevskim obiteljima to je bitan detalj, njime se štošta može poručiti: nekad davno objavom imena i naslova kraljevskih prinova obznanjivale su se teritorijalne pretenzije i strateški savezi, a i danas ime novog člana može povezati kraljevsku obitelj ili je razdvojiti. Kako stvari stoje, kćer Meghan i Harrya mogla bi postati pomirbena spona između Tvrtke i svojih roditelja jer je njezino prvo ime Lilibet intimni nadimak same kraljice Elizabete. Tako ju je tijekom 73 godine braka zvao pokojni suprug, princ Philip, kraljica se u rukom ispisanoj poruci koju je ostavila na njegovom odru potpisala tim nadimkom, a dobila ga je u djetinjstvu.

image
Par je u petak dobio djevojčicu, koja je njihovo drugo, a bit će i posljednje dijete.
SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Meghan Markle rodila djevojčicu! Princ Harry sa suprugom objavio ime malene - i baš je simbolično

Pomirbena ponuda

Prema predaji, malena Elizabeta nije mogla pravilno izgovoriti svoje ime i umjesto toga prozvala se Lilibet. Prema drugoj verziji nadimak joj je dao djed George V., čija je bila ljubimica, a prihvatio ga je njezin otac, George VI. Naime, kralj je stariju kćer često nazivao Lilibet ističući da je ona njegov ponos, dok je mlađu Margaretu zvao svojom radošću. Dopisnik portala Daily Beast s britanskog kraljevskog dvora, Tom Sykes, pragmatično je izjavio je da Tvrtka sada ima priliku izgladiti prijepore s Harryjem i Megan. Odbjegli par napravio je prvi korak, sad je red na njima jer su zategnuti odnosi dugoročno štetni za obje strane.

Čitajte i: Meghan slučajno otkrila spol druge bebe? Obožavateljima za oko zapeo poseban detalj

Bebino srednje ime očekivana je posveta Harryjevoj majci. Za razliku od Williama i Kate koji su svoju kćer nazvali Charlotte Elizabeth Diana, Harry i Meghan istaknuli su počast tragično stradaloj princezi na još višem, drugom mjestu. Time su štošta poručili, a taj potez bio je očekivan jer Harry često spominje mamu u projektima posvećenim mentalnom zdravlju. Mnogi se pitaju kako je moguće da se novorođena djevojčica navodi u nizu nasljednika britanskog prijestolja iako nema titulu princeze? Čini se da je i za ovaj detalj „kriv” djed kraljice Elizabete, George V. Kralj je, naime, 1917. izdao dekret kojim je ograničio dodjelu titula princa i princeze na djecu monarha i djecu monarhovih sinova (unuke). Kraljica je 2012. donijela uredbu kojom su sva djeca (praunuci) princa Williama imaju pravo na titulu prinčeva i princeza jer je riječ o direktnoj dinastičkoj liniji. Ukratko, praunučad nema pravo na titule, no iznimka su princ George, princeza Charlotte i princ Louis, vjerojatno zato da se u slučaju nenadane smrti njihovog djeda i oca osiguraju nasljednici trona. Ali, kad Elizabeta II. premine i princ Charles postane kralj, Archie i Lilibet postat će unuci monarha i steći pravo na titulu princa i princeze.

image
TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Njih nije briga za strku: Meghan i Harry objavili novu fotografiju da proslave dolazak kćerkice

Brisanje titule

Gotovo isti dan kada je malena došla na svijet, u Londonu se dogodio zanimljiv administrativni „previd”. Na plakatu izložbe „Royal Style in the Making” u Kensingtonskoj palači, posvećenoj modnim dizajnerima koji su kreirali odjevne predmete za posebne prigode za članice britanske kraljevske obitelji, isprva je navedeno kako su legendarnu vjenčanicu princeze Diane posudili HRH vojvoda od Cambridgea i HRH vojvoda od Sussexa. Znači Njegovo Kraljevsko Visočanstvo, a kako je dan ranije na službenoj stranici kraljevske obitelji kratica HRH uklonjena ispred Harryjevog imena, autori plakata našli su se u neobranom grožđu. Smjesta je izdano priopćenje kako se prilikom tiskanja dogodila administrativna pogreška. Žurno je ispravljena: Harryju je na novoj verziji plakata navedena samo titula vojvode.

No, taj potez nije povučen nenadano. Još je tijekom pregovora o Harryjevom i Meghaninom odlasku iz Tvrtke odlučeno da više par neće koristiti titule His/Her Royal Highness. Od tada to ne čine, no u Buckinghamskoj palači dali su im vremena razmisliti o posljedicama odluke stoga kratica nije odmah uklonjena. Međutim, poslije intervjua Oprah i Harryjevih istupa vezanih za projekte o mentalnom zdravlju, titule više nema. Ali, to ne znači da Harry više nije princ. Postao je to rođenjem i to mu pravo nitko ne može oduzeti. S tim u skladu, zadržao je svoje mjesto u dinastičkoj liniji. Zašto su mu uzeli pravo služiti se kraticom HRH ako to ništa ne mijenja? Pod ruku s tom privilegijom idu i apanaže iz državne blagajne, a kako više ne rade u Tvrtki i odrekli su se apanaža, oduzima se i titula da je, ne daj Bože, ne bi unovčili u Americi. Osim toga, titule su oduvijek bile sredstvo kojim su monarsi dijelili „pljuske”. Kada su se na nekoga naljutili, najprije su „stradale” titule.

image
Harry i Meghan curici su nadjenuli ime Lilibet Lili Diana.
TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK

Dvoje djece i to je to

I na kraju priče o pozadini nedavnih događanja na britanskom kraljevskom dvoru, treba dodati kako će Lilibet vjerojatno biti posljednje dijete odbjeglog para. Naime, u ljeto 2019. Meghan je bila gošća-urednica rujnskog broja britanskog izdanja Voguea. Suprugu je dala poseban novinarski zadatak: zadužila ga je za intervju s dr. Jane Morris-Goodall, najvažnijom stručnjakinjom za čimpanze na svijetu. Pričali su o klimatskim promjenama i katastrofalnim posljedicama prenapučenosti po okoliš, a tada je Harry rekao da Meghan i on planiraju dvoje djece.

- Smatra se da su ljudi inteligentna vrsta, stoga bismo se tako trebali ponašati prema resursima. Moramo ih sačuvati za one koji dolaze poslije nas – rekao je. Možda će se predomisliti ili odlučiti usvojiti dijete bez skrbi iz zemlje Trećeg svijeta? Da se to dogodi, svijet bi sa sa zanimanjem pratio kako će reagirati Buckinghamska palača.

Linker
19. travanj 2024 14:35