NIKAD PREŽALJENA

Princeza Diana: Sva lica omiljene princeze koja je osvojila srca Britanaca

Tko je, zapravo, bila Diana? Na to pitanje daju odgovor brojni filmovi i serije inspirirani životom jedne od najintrigantnijih žena u povijesti britanske kraljevske obitelji, a u godini koja označava četvrt stoljeća od njezine pogibije stižu dokumentarac ‘The Princess’ i peta sezona ‘Krune’, s fokusom na vječnoj kraljici srca.

Slavljenički, platinasti jubilej vladavine Elizabete II. u znaku je i jedne tužne obljetnice - 25. godišnjice smrti princeze Diane. U kasno ljeto te 1997. doslovce se nije moglo pristupiti ogradi Buckinghamske palače od mora buketa koje su ondje ostavljali ožalošćeni Britanci i turisti. U trenutku pogibije u automobilskoj nesreći u pariškom tunelu Pont de l’Alma Diana više nije bila dio kraljevske obitelji jer se od princa Charlesa i formalno razvela godinu dana ranije. No zbog svoje je neposrednosti u javnim nastupima, suosjećajnosti i humanitarnog angažmana za mnoge bila i ostala - kraljica srca. Čak dvije tisuće ljudi prisustvovalo je pogrebnom obredu u opatiji Westminster, a televizijski prijenos njezina sprovoda pratilo je više od 30 milijuna Britanaca. I više od dvije milijarde gledatelja diljem svijeta. Time je Dianin sprovod postao jedan od najpraćenijih događaja u povijesti televizije.

No tko je, zapravo, bila žena čiji život i smrt i nakon četvrt stoljeća pobuđuju toliki medijski interes? Odgovor na to pitanje dosad su pokušali dati mnogi redatelji igranih i dokumentarnih formi, serija i filmova. A da zanimanje za tu temu ne jenjava, potvrđuju i dva nova uprizorenja Dianina života. Ove godine moći će se pogledati HBO-ov dokumentarac “The Princess”, prema najavi s dosad neviđenim arhivskim materijalima, a u studenome na Netflix dolazi peta sezona “Krune”.

image

Australska glumica Elizabeth Debicki utjelovit će Dianu u nadolazećoj sezoni serijala ‘Kruna‘, čija se radnja zbiva devedesetih.

SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIM
image

Mlada Britanka Emma Corrin, bila je relativno nepoznata dok se nije pojavila u četvrtoj sezoni ‘Krune‘, i zbog fantastične izvedbe lani dobila Zlatni globus za najbolju glumicu u televizijskoj seriji.

NETFLIX/EVERETT/PROFIMEDIA

U novom kontingentu epizoda hiperpopularne serije, koja prati život britanske kraljevske obitelji, prema svemu sudeći važan je element upravo Diana, a glumi je Elizabeth Debicki. Kao i svaku glumicu dosad, i plavokosu Australku mediji (ali i Dianini obožavatelji) do detalja uspoređuju s princezom od Walesa. Ima li njezino držanje? Zna li nositi odjeću kao Diana? Ima li njezin gard i (hinjenu) sramežljivost? Ima, sudeći prema fotografijama sa snimanja “Krune”, koje su procurile u javnost, a na kojima je najviše pozornosti privukla Elizabeth Debicki odjevena u repliku Dianine takozvane osvetničke haljine. Princeza od Walesa nosila ju je na svečanoj večeri časopisa Vanity Fair 1994. nakon što je princ Charles na televiziji priznao svoju aferu s Camillom Parker Bowles, pa je ostala zapamćena kao odjevna kombinacija kojom je Diana dokazivala superiornost u toj ponižavajućoj situaciji. A budući da se peta sezona “Krune” odigrava u devedesetima – kad se Diana već razišla s Charlesom - modni entuzijasti imat će priliku vidjeti reinterpretacije brojnih odjevnih izdanja kojima je plijenila pozornost paparazza nakon što se oslobodila konzervativnog kraljevskog protokola odijevanja.

Tih devedesetih Diana je nosila kratko, pripijeno, atraktivne sportske kombinacije s golim nogama, visokim frotirnim čarapama, tenisice s podebljanim potplatima i predimenzionirane majice. U toj je fazi potvrdila status modne ikone, koji je stekla već kao Charlesova zaručnica. Princ od Walesa oduvijek je maštao o lijepoj i javnosti dopadljivoj životnoj družici, ali je pogrešno smatrao da će njegova buduća supruga živjeti u njegovoj sjeni - što je izjavio svojedobno u jednom televizijskom intervjuu, tada još kao najpoželjniji britanski neženja. No Diana je, pojavivši se u njegovu životu 1980., munjevitom brzinom skrenula svu pozornost na sebe, pa se na svim službenim događanjima na koje su dolazili kao bračni par fotografiralo uglavnom Dianu. U to doba svi su htjeli imati stepenasto ošišanu kosu, poput nje, baš kao i haljine i kostime pastelnih boja po kojima je bila prepoznatljiva.

image

Američka glumica Hailey Bieber 2019. pozirala je za francuski Vogue u odjeći nadahnutoj Dianinim stilom devedesetih

Gregory Haris/ Vogue Paris

Da njezin stil nije pregazilo vrijeme, svjedoči i modni editorijal u francuskom Vogueu, u kojem su za manekenku Hailey Bieber osmišljene kombinacije po uzoru na Dianina ležerna izdanja, nakon što se “otkačila” od stilski krutog britanskog dvora. A ove je godine pak neviđenu pozornost pobudila i jedna filmska Diana – Kristen Stewart, koja je zbog uloge u drami “Spencer” dobila i prvu nominaciju za Oscara za najbolju glumicu. U filmu Pabla Larraína estetika je nepogrešiva, Stewart je besprijekorno dotjerana u svakom trenutku, ali naglasak je zapravo na Dianinoj fragilnosti. Na pitanje “kakva je bila Diana” redatelj nudi nekoliko odgovora. Među ostalim da je bila suviše osjetljiva, nespremna za britanski dvor. Bila je trajno obilježena odrastanjem bez majke Frances Spencer, koja je u razvodu od Johna Spencera izgubila skrbništvo nad njihovo troje djece. Diana, njezina sestra i brat pripali su ocu, a neko vrijeme živjeli su na imanju Sandringham, u kući u vlasništvu britanske kraljevske obitelji i unajmljivali su je od same Elizabete.

image

Kristen Stewart zahvaljujući glavnoj ulozi u filmu ‘Spencer‘. Američka zvijezda ove godine je prvi put u karijeri bila nominirana za Oscara, za najbolju glumicu.

SUPPLIED BY LMK/IPA/IPA/PR

Većina filma “Spencer” odigrava se baš na toj lokaciji, na posjedu koji su Windsori koristili kao jedno od svojih odmarališta, a gdje su se Diani budile uspomene na osamljeničko djetinjstvo. Film tematizira i njezin poremećaj u prehrani – bulimiju, o čemu je princeza i javno govorila. Noćna prejedanja i ustajanja od stola tijekom svečanosti da bi otišla povraćati ono što je pojela bili su neshvatljivi i suprugu i svekrvi. Slika koju nudi “Spencer” jest da je Diana u braku s Charlesom bila duboko nesretna, neshvaćena i nesigurna mlada žena.

Sličan dojam ostavlja i četvrta sezona “Krune” iz 2020., koja prikazuje dolazak gospođice Spencer u obitelj Windsor. To je ujedno posljednja sezona koju gledatelji trenutačno mogu gledati’ na Netflixu. U njoj Dianu tumači Emma Corrin, koja je zahvaljujući toj ulozi lani osvojila Zlatni globus. Prema pisanju britanskog tabloida The Sun čak 29 milijuna Britanaca već je u prvom tjednu emitiranja pogledalo tu sezonu. Više njih nego što ih je, primjerice, pratilo televizijski prijenos Dianina vjenčanja s Charlesom 1981.

Među glumicama koje su utjelovile princezu od Walesa jest i Naomi Watts: biografska romantična drama iz 2013. prati posljednje dvije godine njezina života i vezu s britanskim liječnikom pakistanskog podrijetla Hasnatom Ahmadom Khanom.

image

Naomi Watts u filmu ‘Diana‘, iz 2013. gdje se prikazuju posljednje dvije godine života princeze od Walesa, a kritika mu je bila prilično nesklona.

CAPITAL PICTURES/FILM STILLS/

Njezina interpretacija Diane doživjela je pohvale, jer je Watts izvrsna glumica, ali sam film nije naišao na dobre kritike. U ovoj godini ostaje vidjeti hoće li i druga Australka u ulozi princeze od Walesa - Elizabeth Debicki - opravdati visoka očekivanja.

Linker
17. travanj 2024 00:17