Nove dužnosti

Princeza Aiko, jedino dijete japanskog cara Naruhita i carice Masako, pristupila je prvoj kraljevskoj dužnosti

Tradicija najstarije dinastije na svijetu nalaže da princeze, kad napune 20. godinu, počinju obavljati javne dužnosti, a kako se njezina sestrična Mako zbog ljubavi odrekla kraljevskog statusa, pred njom su velika očekivanja.

U skladu s tradicijom Krizantemskog prijestolja, kako se još naziva japanska carska obitelj, princeza Aiko (20) debitirala je obavljajući prvu kraljevsku dužnost. Jedino dijete japanskog cara Naruhita (61) i carice Masako (58), prošlog mjeseca napunila je dob kada se prema tradiciji njezine obitelji, najstarije vladajuće obitelji na svijetu (njihova krvna loza stara je 2600 godina), počinju obavljati javne dužnosti.

Stoga se 1.siječnja pridružila svojim roditeljima i ostalim članovima obitelji na ceremonijalnoj proslavi Nove godine u Carskoj palači u Tokiju, piše magazin People.

image

Princeza Aiko.

KYODO/NEWSCOM/NEWSCOM/PROFIMEDIA

Nosila je bijelu balsku haljinu debitantice s pripadajućim dugim rukavicama, decentnu bisernu ogrlicu te lentu u boji koja simbolizira japansku carsku obitelj. Dakako, u skladu s propisanim mjerama, princeza je nosila i masku.

Čitajte i: Bivša japanska princeza Mako živi novi život: Sada u ležernom izdanju šeće ulicama New Yorka sa svojim suprugom

Princeza se suočava s istim problemom s kojim se, nakon udaje za prijestolonasljednika Naruhita 1993., u koštac uhvatila njezina majka - (pre)velikim očekivanjima sunarodnjaka.

Budući da se njezina sestrična Mako (30) odrekla kraljevskog statusa zbog dugo željene udalje za pučanina Keija Komura (30) i nakon udaje prošle jeseni preselila se sa suprugom Kei Komurom u Ameriku, od Aiko se sada očekuje dostojno je zamijeniti.

image

Bivša princeza Mako i Kei Komuro.

SHIZUO KAMBAYASHI/AFP/PROFIMEDIA

Briga manje

Ukratko, od članova kraljevske obitelji očekuje se savršenstvo u svemu, a bijeg Mako zbog ljubavi dodatno je povisio ionako teško dohvatljivu „letvicu”. Budući da na carskom prijestolju sjede samo muškarci, Aiko ima barem jednu brigu manje. Prijestolje će poslije njezinog oca naslijediti njegov mlađi brat Fumihito (56) jer osim odbjegle Mako i njezine sestre Kako (28), ima sina, princa Hisahita (16). On će jednog dana postati japanski car. Dok se princeza Aiko prilagođava drugačijem, zahtjevnijem načinu života, njezina sestrična uživa u bračnom životu u malom njujorškom stanu, sretnija no ikad prije.

Linker
14. travanj 2024 16:06