Nije zlato sve što sija

Princ u zlatnom kavezu: Sukob na samom vrhu jordanskog dvora, kralj je polubratu stao na kraj

Zbog optužbi da je ugrozio domovinsku sigurnost jordanski kralj Abdulah svom polubratu Hamzi, odredio je kućni pritvor te ovlastio ujaka da ga vrati na pravi put kako bi privremeni zatočenik ostao lojalan obitelji.

Je li to bio samo klasični politički dupli pas za difamaciju člana kraljevske obitelji iznimno popularnog u narodu i lokalnim plemenima ili je postojala stvarna opasnost od državnog udara kojem se jordanski princ Hamza namjeravao pridružiti protiv Abdulaha II., svoga polubrata i vladara hašemitske kraljevine Jordan - vjerojatno nikad nećemo doznati. Činjenice, međutim, pokazuju da je 59-godišnji monarh, koji Jordanom vlada već 22 godine, prije tjedan dana u kućni pritvor stavio svog 18 godina mlađeg polubrata pod izlikom navodnog potkopavanja domovinske sigurnosti i stabilnosti. To se dogodilo samo tri dana nakon prinčeve proslave 41. rođendana, a Hamza je poruku svjetskim medijima o tome uspio poslati preko svog odvjetnika.

Njegovi dani u kućnoj izolaciji, međutim, nimalo ne nalikuju na uvjete kakvi vladaju u zatvoru, jer je princ Hamza zatočen u kraljevskoj palači Bab As-Salaam, smještenoj na sjeverozapadnom rubu jordanske metropole. U njoj je kralj Husein, Abdulahov i Hamzin otac, proveo svoje posljednje godine s omiljenom, četvrtom suprugom, kraljicom Noor, Hamzinom majkom, ali je taj zlatni kavez trenutačno komunikacijski odsječen od svijeta - bez telefonske, mobilne i internetske veze.

image
AFP/PROFIMEDIA

Kako god, princu Hamzi netko iz njegove okoline je pomogao pa je uspio poslati videoporuku u kojoj govori o tome kako su vladajuće strukture nekompetentne za trenutačne izazove, jer su premrežene korupcijom i privatnim interesima. Zbog toga, dodao je, 10 milijuna stanovnika konstantno gubi povjerenje u vlast te osiromašuje zbog povećane nezaposlenosti i ekonomske krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Čitajte i: Najljepša kraljica na svijetu: Nisu joj uspjeli nametnuti hidžab, a izborila se i protiv 'ubojstva iz časti'

Kralj Abdulah II. nije mu ostao dužan. U svojem je pak obraćanju naciji ustvrdio da se princ Hamza s obitelji nalazi u svojoj palači - pod njegovom osobnom paskom. Premda ga nijednom riječju nije direktno ni za što optužio, naglasio je kako izvidi o ugrožavanju domovinske sigurnosti i dalje traju. Uz to je svog ujaka princa Hasana ovlastio da preuzme brigu o princu Hamzi kako bi ovaj ostao lojalan obitelji, koja po muškoj liniji vuče direktno podrijetlo od proroka Muhameda, te kako ne bi skrenuo sa slavnog puta svojih predaka.

Drugim riječima, polubratu se crno piše ako se javno ne pokaje i ubrzo ne promijeni stranu te od kritičara ne postane vjerni sluga vladajućih.

Sukob dugo tinja

Posljednjih je dana tako eskalirao sukob koji je među braćom dugo tinjao. Kralj Abdulah II. koji je na tronu naslijedio oca Huseina, nakon njegove smrti 1999. njegov je prvorođeni sin iz braka s drugom ženom, princezom Munom, rođenom Britankom (djevojačko ime joj je Antoinette Avril Gardiner), dok je princ Hamza kraljev najstariji sin iz braka s kraljicom Noor, Amerikankom sirijskog podrijetla. Hamza je bio očev miljenik, a ocu je i fizički najviše nalikovao od svih jedanaestero djece iz četiri braka. Omiljenog je sina kralj Husein u javnosti nerijetko nazivao - radošću i najvećim užitkom svojih očiju.

image
Kralj Abdulah II. prošlog je tjedna svog polubrata stavio u kućni pritvor.
MAX MUMBY/INDIGO GETTY IMAGES

Prema očevoj izričitoj želji, tada 18-go­­­diš­­nji princ Hamza je nakon njegove smrti imenovan prijestolonasljednikom, ali mu je kralj Abdulah II. tu titulu pet godina kasnije - oduzeo. Dodijelio ju je svom prvorođenom sinu Huseinu: novi prijestolonasljednik danas je 26-godišnjak, a u trenutku kad mu je otac dodijelio iznimnu čast bio je zaigrani 10-godišnji dječak.

Čitajte i: Nije samo Kate princeza: Kojoj je baka bila Grace, a koja je prije kraljevskih dvora bila novinarka?

Kako god, kralj je svoju odluku tada zaogrnuo u ruho vladarske velikodušnosti, prikazujući kako princa Hamzu “oslobađa zahtjevnih prijestolonasljedničkih okova i daje mu potpunu slobodu za nesmetan rad i izvršavanje svih aktivnosti i odgovornosti koje će mu on kao vladar u budućnosti dodijeliti”.

Kako će se priča između braće rasplesti tek će se vidjeti, no potpuno je jasno da su njihovi životni putevi slični. Obojica su se školovala na Zapadu i vojnu obuku završila na elitnoj britanskoj akademiji Sandhurst. Kralj i kraljica Rania imaju četvero djece, dok princ Hamza iz dva braka ima šestero djece. Premda je od oduzimanja titule prijestolonasljednika njegova uloga u obitelji, javnosti i društvu konstantno marginalizirana, upravo ga je bratovo zadržavanje u kućnom pritvoru vratilo u središte zanimanja jordanske i svjetske javnosti. Oglasila se i prinčeva majka, kraljica Noor, koja se, kaže, svakodnevno moli za dobrobit svoga sina te za istinu i pravednost. No, većina bliskoistočnih analitičara uvjerena je kako od toga zasad neće biti ništa.

Linker
18. travanj 2024 05:49