Ceremonijalni ples

Princ Charles u Kanadi je pokazao svoju zabavnu stranu i zaplesao s Indijancima

Budući engleski kralj i njegova supruga Camilla dobili su dva para mokasina podstavljenih krznom jer su njihovi domaćini čuli da kod kuće imaju hladne podove, pa neka im se nađu.

Kanadska turneja princa Charlesa i Camille, vojvotkinje od Cornwalla nije mogla završiti bolje od plesa s predstavnicima autohtonih stanovnika, narodom Yellowknives iz Sjeverozapadnog teritorija. Budući engleski kralj i njegova supruga posjetili su indijansko selo Dettah udaljeno oko 400 kilometara od polarnog kruga gdje su ih dočekale poglavice dvaju plemena naroda Yellowknives.

Priredili su im 1000 godina staru ceremoniju Dene Drum Dance kojom se obilježava sretan događaj, od obilnog ulova ribe s obližnjih jezera do rođendana.

image

Charles i Camilla u Kanadi.

TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Pomalo nalikuje na plesove američkih Indijanaca: najprije se oglase bubnjevi, potom otegnuti glasovi pjevača, a onda se prisutni poslože u krug i plešu u smjeru kazaljke na satu kako bi slijedili smjer Sunca. Očekivalo se da će Charles i Camilla pratiti ples s počasnih mjesta, međutim, princ se nenadano pridružio plesačima. U nevelikoj dvorani nastao je urnebes, domaćini su bili oduševljeni kako je brzo uhvatio ritam i spremno pozirao za selfije i videa. Kad je ples završio, razgledao je nove lovačke puške domaćina, mreže za ribolov i motorne saonice s grijanim ručkama, a taj detalj mu se posebno svidio.

Čitajte i: Sav se ozario: Charles nije mogao sakriti rumene obraze dok je ljubio kraljicu Letiziju

image

Charles pregledava lovačku pušku.

-/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

"Kad su mi prije 40 godina pokazali motorne saonice, ručke se nisu grijale, ovo je sjajno", rekao je princ.

Njegova supruga se za to vrijeme družila sa školarcima: pročitala im je bajku napisana u čast kraljičinog platinastog jubileja "There Once Is A Queen" Michaela Morpurga.

image

Princ Charles i vojvotkinja Camilla

TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Zauzvrat su joj održali prezentaciju kako je zimi živjeti na krajnjem sjeveru, kad termometri bilježe rekordne minuse. Kao uspomenu na druženje uz ceremonijalni ples, domaćini su im darovali rukom rađene kožnate mokasinke podstavljene debelim krznom.

"Čuli smo da zimi imate problem s hladnim podovima, pa neka vam se nađu", rekli su im kanadski Indijanci na odlasku.

Linker
20. travanj 2024 07:11