Svaka roba nađe kupca

Paprena cijena: Netko je kupio komad vjenčane torte Charlesa i Diane, uz upozorenje da je ne jede

Još jedan dokaz da je njihovo vjenčanje bilo događaj stoljeća je i prodaja komada vjenčane torte koja je bila poslužena gostima Lady Di i princa Charlesa, za tim se 40. godina starim komadom deserta vodila žestoka ‘borba‘ na aukciji.

Komad torte s vjenčanja princa Charlesa i Lady Diane Spencer iz 1981. godine prodan je u srijedu na britanskoj aukciji za 1850 funti, odnosno za oko 16.400 kuna, uz upozorenje - nemojte ga pojesti.

Početna cijena 40 godina starog komada torte s marcipanom i bijelom glazurom koju je krasio kraljevski grb, bila je 2650 do 4430 kuna (odnosno 300 do 500 funti), ali je prodana za više nego trostruko veću cijenu. Aukcija je održana u srijedu 11, kolovoza.

image
Kriška vjenčane torte
AFP

"Bili smo zapanjeni brojem ljudi koji su htjeli dati ponudu za ovaj veliki i unikatni komad kraljevske torte", rekao je aukcionar Chris Albury i specijalist za kraljevske uspomene u aukcijskoj kući Dominic Winter Auctioneers, u Cirencesteru na zapadu Engleske.

Čitajte i: Bio je to događaj stoljeća! prošlo je punih 40 godina od mitskog vjenčanja princa Charlesa i Lady Di

'Žestoka borba'

"Bilo je puno upita ponuditelja, većinom iz Velike Britanije, Sjedinjenih Država i nekoliko zemalja s Bliskog istoka", naveo je Albury u emailu. Najbolji ponuditelj, odnosno kupac, dolazi iz Leedsa na sjeveru Engleske, rekao je Albury.

Komad torte koji se prodaje prvo je dobila Moyra Smith, koja je radila za kraljicu majku u rezidenciji Clarence House u središtu Londona. No, ona je svoj kolač odlučila imati, a ne pojesti ga.

image
Vjenčanje princa Charlesa i princeze Diane dogodilo se 29. srpnja 1981.
AVALON/PROFIMEDIA

Nakon smrti Moyre Smith, njezina obitelj prodala ga je privatnom kolekcionaru za 1000 funti, otprilike 8,860 kuna, na aukciji 2008. godine.

"Čini se da je u potpuno istom dobrom stanju kao i kad je prvotno prodan, ali savjetujemo da ga ne jedete", napomenuli su aukcionari.

Linker
13. travanj 2024 20:44