Ljubav koja je odoljela svemu

Ni njegovo pravoslavlje, a ni veze s nacistima nisu pokolebali Elizabetu II. da se uda za Philipa

Kraljica Elizabeta II. i princ Philip danas slave 73. godišnjicu braka. Posebno ih je razveselila ručno izađena čestitka koju su izradila njihova praunučad.

Kraljica Elizabeta II. i njezin suprug, princ Philip, slave danas, 20. studenog, 73. godišnjicu braka. Među čestitkama koje su primili, posebno ih je razdragala ona njihove praunučadi - prinčeva Georgea i Louisa te princeze Charlotte. Djeca princa Williama i Kate Middleton prabaki i pradjedu su povodom godišnjice braka rukama izradili dirljivu čestitku. Zbog koronavirusa su princ Philip i kraljica Elizabeta II izolirani od ostatka obitelji, no zbog 'novog normalnog' kraljevski par provodi znatno više vremena zajedno. A iza njih su 73 godine turbulentnog života, političkih promjena, obiteljskih skandala, gubitaka, ali i sreće.

A sve je počelo prije 73 godine, kada je u Westminsterskoj opatiji u Londonu Philip Mountbatten princezi Elizabeti, starijoj kćeri kralja Georgea VI., izrekao sudbonosno 'da'. Nasljednica prijestolja, tada tek 21-godišnja djevojka, udala se za pet godina starijeg Philipa, inače svog rođaka u drugom i trećem koljenu. Naime, ovog plemića i tadašnju nasljednicu prijestolja povezuje i rodbinska veza - potomci su kraljice Victorije i princa Alberta, odnosno danskog kralja Christiana IX. i Louise od Hesse-Kassela.

image
Kraljica Elizabeta II. u princa Philipa zaljubila se kada je imala svega 13 godina.
KEYSTONE ARCHIVES/HERITAGE IMAGES/PROFIMEDIA

Ljubav koja je započela u ranoj mladosti

Tadašnja princeza zaljubila se u zgodnog i mladog mornaričkog kadeta sa svega 13 godina pa mu je počela pisati pisma. Tijekom 1941. godine navodno su počeli spominjati brak, a 1946. godine su se tajno zaručili. Tada je Philip zatražio od kralja Georgea VI. ruku njegove kćeri. Kralj je pristao, rekavši da želi pričekati dok Elizabeta ne napuni 21 godinu.

Stoga su službene zaruke para objavljene u srpnju 1947. Tada je na Elizabetinu ruku Philip stavio prsten sačinjen od dijamanata koji su pripadali njegovoj majci. Ubrzo nakon objave zaruka došlo je do kraljevskog vjenčanja, znatno skromnijeg nego što biste očekivali od buduće kraljice. Kako su u Velikoj Britaniji tih poratnih godina još vladale restrikcije, princeza je materijal za vjenčanicu kupila pomoću kupona, a za svadbu se šminkala sama. Svadbu je putem radija BBC pratilo 200 milijuna slušatelja diljem svijeta.

image
Skladni par vjenčao se 1947. godine, a u braku su dobili četvero djece.
-/MARY EVANS PICTURE LIBRAR/PROFIMEDIA

Zbog ljubavi se Philip morao odreći vjere

Na vjenčanju nije prisustvovao dio Philipove rodbine iz Njemačke, a on sam zbog braka se morao odreći pravoslavlja. Brak su neki smatrali kontroverznim i jer su Philipove sestre bile udane za pripadnike nacističke elite. Netom nakon Drugog svjetskog rata, rane nisu bile ni približno zaliječene pa je dio javnosti, ali i Elizabetine obitelji, smatrao da brak s mladićem kao što je Philip možda i nije najbolja ideja.

image
Obiteljska fotografija sa sinom Charlesom i kćeri Anne.
ÂTOPFOTO/TOPFOTO/PROFIMEDIA

Par se nije pokolebao, Elizabeta se udala i iduće godine na svijet donijela njihovo prvo dijete - princa Charlesa. Dvije godine kasnije, stigla je i kćer Anna. Ubrzo je mlada majka dvoje djece počela preuzimati dužnosti svog oca, kralja Georgea VI. Svjestan da polako odlazi, pripremio je kćer za sve što dolazi te je u konačnici kraljicom postala 1953. godine, nakon što joj je otac preminuo.

image
Par je izdržao sve turbulencije prijestolja, obiteljske skandale i različita javna mnijenja o kraljici.
GOFFPHOTOS.COM/GOFF PHOTOS/PROFIMEDIA

Tijekom vladavine, Elizabeta II i princ Philip dobili su još dvije djece - sinove Andrewa i Edwarda.

Unatoč teškim periodima svoje vladavine, kraljica Elizabeta II. se održala na tronu. Stoički je podnosila i skandale svoje djece, razvode, medijsku nepopularnost i napade - poglavito nakon tragične smrti princeze Diane. Preživjela je i najteže periode noseći osmijeh u javnosti. Dobro i zlo ionako je oduvijek dijelila samo s Philipom, mladićem u kojeg se zaljubila još kao djevojčica.

Čitajte i:

Čekao je i dočekao?: Kraljica Elizabeta II. za 95. rođendan predat će krunu princu Charlesu

Kraljica obožava škampe, mrzi češnjak, a osobnog chefa testirala je na najneobičniji način

Još jedan udarac za kraljicu Elizabetu II.: Žele je se odreći i svrgnuti je s trona

Linker
19. travanj 2024 15:04