Pirova pobjeda

Najskuplji razvod u povijesti Ujedinjenog Kraljevstva: Princeza pobjegla od šeika, zabrinula je čak i suca

Nakon dvije i pol godine stavljena je "točka na i" na najveću brakorazvodnu nagodbu u Britaniji. Arapska princeza Haya Bint al - Hussain koja je u ljeto 2019. pobjegla od muža, šeika Muhameda bin Rašin Al Maktouma, sudskim je putem dobila dio njegovog enormnog bogatstva. No, i dalje ne može mirno spavati.

Prema službenoj izjavi obiteljskog odjela britanskog Visokog suda koji se zadnje dvije godine bavio razvodom princeze Haye (47), kćerke pokojnog kralja Jordana, i šeika Muhameda Al Maktouma (72), vladara Dubaija i jednog od najmoćnijih muškaraca u arapskom svijetu, bivši supružnici nagodili su se oko novčanog iznosa. Princezu Hayu nekadašnji suprug morao je "nagraditi” s 554 milijuna funti, što je najveća brakorazvodna "isplata" u povijesti britanskog pravosuđa.

Astronomsku cifru predsjedavajući sudac Moore objasnio je opravdanom bojazni da je šeik prijetnja za princezu Haya i njihovo dvoje malodobne djece, princeze Jalile (14) i princa Zahyeda (9), koji su s majkom prije dvije godine pobjegli iz domovine u strahu za njezin život.

image

Šeik Muhamed i obitelj u vremenu prije razvoda.

ALAMY/PROFIMEDIA

"Postoji jasan i uvijek prisutan rizik za princezu i njezino dvoje male djece", stoji u presudi ispisanoj na 73 stranice, u kojoj se kao glavna prijetnja izričito spominje šeik Muhamed bin Rašin Al Maktouma.

Sukladno svojoj odluci, sudac Moore potanko je objasnio i na što će princeza morati utrošiti dobiveno bogatstvo. Paušalni iznos od 251 milijuna funti princezi bi trebao omogućiti miran život: točnije, siguran dom, hordu tjelohranitelja i ostalih zaštitarskih usluga koji bi spriječili njezinog bivšeg da nju i djecu otme i vrati u UAE. Naime, nakon što je Haya 2019. napustila muža s kojim je u braku provela šesnaest godina, zatražila je azil u Njemačkoj, a kao razlog službenoj zaštiti iznjela je bojazan da će je suprug u protivnom prisilno vratiti u njihov dom.

image

Princeza Haya od supruga je pobjegla 2019.

PROFIMEDIA

Bijeg arapske princeze privukao je golemu medijsku pažnju jer se do tada smatralo da ona i šeik Muhamed imaju skladan brak.

Haya je šeikova šesta supruga postala kad je imala 30 godina, a unatoč tome što je on od nje stariji preko 25, tijekom zajedničkog vremena često ga je javno hvalila, između ostalog da je i divan otac.

Govorila je da ona nije tipična arapska žena, da ima apsolutnu slobodu, često je putovala u inozemstvo, bila je aktivna na društvenim mrežama... Da je istinu o njezinom braku uljepšala doznalo se kad je pobjegla od njega. Prvo u Njemačku, a potom u Veliku Britaniju, gdje i sada živi s djecom. Njihov razvod, pun preokreta, britanski su mediji nazvali 'najpoznatijim kraljevskim prekidom nakon Charlesa i Diane'.

Čitajte i: Veliki skandal ponovno muči švedskog kralja: Nekad oličenje idealnog vladara, ima svoju mračnu tajnu

Novi život u Ujedinjenom Kraljevstvu

Haya je od supruga pobjegla nekoliko mjeseci nakon što je njegova kći, princeza Latifa, prisilno iz inozemstva vraćena kući i zatočena. Tvrdila je da nakon toga i ona strahuje za svoj život, a nakon prebjega u Englesku vrlo brzo su se pojavile glasine o tome da ima aferu sa svojim tjelohraniteljem Russellom Flowersom, zbog čega joj je bivši muž otvoreno prijetio. Na sudu je ispričala da se bojala za sigurnost svoje obitelji, te da je u dva navrata na svom krevetu našla pištolj s otkočenim sigurnosnim otponcem. Njen je odvjetnik naglasio da je šeik iskoristio svoju moć kako bi joj 'prijetio, zastrašivao je, loše tretirao i ugnjetavao je'.

image

Šeik Muhamed veliki je ljubitelj konjičkog sporta.

SPLASH/PROFIMEDIA

Mail Online piše kako je ova presuda o brakorazvodnoj nagodbi otkrila da je Haye svojedobno platila sedam milijuna funti ucjenjivačima koji su joj prijetili otkrivanjem njezine afere s tjelohraniteljem Flowersom. Dajući iskaz, princeza je priznala da je uzela novac s bankovnih računa svoje djece kako bi isplatila traženi iznos. Flowers, koji je pet godina služio u Kraljevskoj pukovniji princeze od Walesa, za Hayu je radio od 2016., a da nešto muti sa šeficom prvi je objavio MailOnline. No, Flowers je odbio komentirati aferu, pozivajući se na sporazum o tajnosti podataka.

Haya i njezina djeca trenutno žive u Londonu, nedaleko od doma princa Williama i Kate Middleton, a jordanska ambasada u listopadu 2019. proglasila ju je diplomatkinjom, te joj tako osigurala diplomatski imunitet i zaštitu, kao i pravo da ostane u Ujedinjenom Kraljevstvu. Iako će nagrada omogućiti princezi da nastavi uživati u luksuzu koji je imala kao šeikova supruga, to je 900 milijuna funti manje od onoga što su njezini odvjetnici prvobitno tražili. Osim toga, mnogi njezinu pobjedu nazivaju Pirovom, s obzirom da novcima ne može kupiti stopostotnu sigurnost.

image

Kraljica Elizabeta II. i šeik Muhamed veliki su prijatelji.

PA IMAGES/PROFIMEDIA

Princeza Latifa oteta je s jahte na obali Indije 2017., a princeza Shamsa je oteta dok je bio u Cambridgeu i vratio se u Dubai 2000. godine. Obje princeze bile su djeca šeika Mohammeda s jednom od njegovih drugih žena, Huriah Ahmed al M'aash.

Tijekom te bitke za skrbništvo 73-godišnji šeik - bliski kraljičin prijatelj zbog njihove zajedničke ljubavi prema konjskim utrkama - naredio je hakiranje telefona svoje bivše supruge i njezinih odvjetnika, uključujući barunicu Fionu Shackleton. Dodjeljujući milijune za sigurnost, sudac Moor rekao je da postoji 'jasan i uvijek prisutan rizik' za princezu i njezino dvoje male djece.

image

Princeza Haya šesta je žena šeiku Muhamedu.

BACKGRID UK/PROFIMEDIA
Linker
15. travanj 2024 11:15