Uspjela je

Meghan Markle ostvarila prvu političku pobjedu: Korak prema plaćenom porodiljnom dopustu u SAD-u

Ni dva tjedna nakon što je uputila apel Nancy Pelosi, predsjednici Zastupničkog doma te Charlesu Schumeru, vođi demokratske većine u Senatu o plaćenim rodiljnim naknadama u Americi, ta će inicijativa biti uvrštena u Build Back Better Agendu čiji je inicijator predsjednik Joe Biden

- Meghan je uspjela! Njezino pismo Nancy Pelosi, predsjednici Zastupničkog doma te Charlesu Schumeru, vođi demokratske većine u Senatu o plaćenim rodiljnim naknadama u Americi, donijelo je konkretan rezultat – javlja na Twitteru dobro upućen američki novinar Omid Scobie, koautor knjige “Finding Freedom” Harryja i Meghan te urednik rubrike koja prati kraljevske obitelji u Harper's Bazaaru, izvješćuje britanski Express.

Njezina inicijativa osnažila je napore američkih aktivista koji se zalažu za pravo na plaćeni rodiljni dopust za sve koji Amerika još nema i donijela konkretan rezultat. Kongresnik Richard E. Neal, predsjednik Odbora za dodjelu sredstava na službenom Twitter računu svog odbora objavio je da je došlo do pomaka po tom pitanju.

image

Niti jedna obitelj ne bi trebala birati između zarade za život i brige za dijete.

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

"Predugo su američki radnici morali donositi nemoguć izbor između egzistencijalne potrebe svojih obitelji i brige za njih”, napisao je. Radi se, zapravo o tome da je inicijativa o plaćenim rodiljnim dopustima za koju su se zalagali mnogi aktivisti, a pridružila im se i vojvotkinja od Sussexa, uvrštena u američki Plan o gospodarskom oporavku od posljedica epidemije Covida-19 ( Build Back Better agenda) čiji je inicijator predsjednik Joe Biden.

Čitajte i: Vrijeme je za promjene: Meghan Markle pokreće revoluciju u Americi vezanu uz porodiljni dopust

Pismo političarima

U svojem pismu upućenom političarima 21. listopada, Meghan je rekla da bi plaćeni dopust trebao biti nacionalno pravo. Napisala je poše apel kao mama dvogodišnjeg Archieja te Lilibet kojoj je sad pet mjeseci.

image

Princ Harry i Meghan Markle žive u Kaliforniji.

BACKGRID USA/PROFIMEDIA

- U lipnju smo suprug i ja dobili drugo dijete. Kao i svi roditelji bili smo presretni, ali i kao manji broj roditelja, nismo se morali suočiti sa surovom stvarnosti da prvih nekoliko ključnih mjeseci ne provedemo s našom bebom i da se moramo vratiti na posao. Niti jedna obitelj ne bi se trebala suočiti s tim odlukama. Niti jedna obitelj ne bi trebala birati između zarade za život i slobode da se brine za svoje dijete - napisala je podsjetivši Pelosi i Schumera da potječe iz obitelji u kojoj se, premda su oba roditelja radila, pazilo kako će se potrošiti svaki dolar. Ideja vodilja njezinog pisma je činjenica da je plaćen rodiljni dopust civilizacijski doseg koji Amerika mora imati. Ni dva tjedna kasnije, njezin apel dobio je najbolji mogući epilog.

Linker
19. travanj 2024 21:33