VOJVODA OD YORKA

Kraljičin omiljeni sin bježi od seks skandala: Tužba je stigla, no on poriče sve - fotografijama unatoč

Najdražem kraljičinu sinu princu Andrewu propao je plan za bezbrižno ljeto ispunjeno omiljenim aktivnostima: Virginia Roberts Giuffre podnijela je privatnu tužbu zbog zlostavljanja i od njega zahtijeva odštetu i javnu ispriku.

Steže se obruč oko britanskog princa Andrewa (61), protiv kojeg je Virginia Roberts Giuffre (38), najeksponiranija žrtva monstruoznog pedofila Jeffreyja Epsteina, podigla privatnu tužbu zbog seksualnog zlostavljanja. Sve o čemu je već dugo i naširoko govorila u medijima, njezini su odvjetnici napokon uobličili u tužbu predanu sudu u New Yorku. Prvo ročište zakazano je za 13. rujna. Odvjetnički tim gospođe Giuffre predvodi David Boies, jaka figura u američkim fiškalskim krugovima.

Zastupao je, među ostalim, Ala Gorea u postizbornoj parnici protiv Georgea Busha te SAD u sporu protiv tržišnog monopola Microsofta. Budući da je riječ o građanskoj parnici, Andrewu ne prijeti uhićenje ili izručenje, ali i bez toga ima dovoljno razloga za zabrinutost. Scotland Yard najavio je novu reviziju Epsteinovih aktivnosti na teritoriju Ujedinjenog Kraljevstva, što automatski znači da će ponovno pročešljati i sve njegove kontakte s vojvodom od Yorka.

image
Danas 38-godišnja Virginija, koju je pedofil Jeffrey Epstein podvodio svojim utjecajnim prijateljima, tuži britanskog princa.
DATELINE/BACKGRID/BACKGRID U

- Nitko nije iznad zakona - poručila je šefica britanske policije Cressida Dick. Jeffrey Epstein je 2019. samoubojstvom u zatvoru izbjegao suđenje za svoja zlodjela, u kojima je, tvrdi Virginia, itekako sudjelovao i najdraži sin kraljice Elizabete. Kako je navela u tužbi, vojvoda od Yorka silovao ju je kad joj bilo 17 godina. Protiv njezine volje, a znajući da je malodobna i da je žrtva Epsteinove zločinačke svodničke organizacije, Andrew ju je prisiljavao na seks. Događalo se to na tri lokacije: u londonskom stanu Epsteinove ljubavnice i podvodačice Ghislaine Maxwell, u Epsteinovoj rezidenciji na Manhattanu te na Epsteinovu privatnom otoku u Malim Antilima.

Nije mu se mogla oduprijeti jer bojala se smrti, tjelesnih ozljeda i drugih posljedica ako se ne pokori nastranim željama Epsteina, Maxwellove i princa Andrewa. Kao nagradu za neželjeni seks s britanskim princem od Epsteina je dobila 15 tisuća dolara.

Iako su od tada prošla već dva desetljeća, Virginia Giuffre, danas supruga i majka troje djece nastanjena u Australiji, još se nije oporavila od psihičkih i emocionalnih trauma. Od Andrewa traži novčanu kompenzaciju za pretrpljene patnje, u iznosu koji odredi sud, te pokrivanje svih sudskih troškova. Dobije li parnicu, novac će donirati zakladama što pomažu žrtvama seksualne trgovine. Uvjerena je da će suđenje potvrditi vjerodostojnost njezinih optužbi, a od princa očekuje ispriku i priznanje onoga što se dogodilo.

image
Vojvoda od Yorka
WPA POOL GETTY IMAGES

“Prije dvadeset godina bogatstvo, moć, položaj i veze princa Andrewa omogućili su mu da zlostavlja uplašeno, ranjivo dijete bez ikoga tko bi je zaštitio. Njegovi su postupci prekoračili sve moguće granice pristojnosti i nedopustivi su u civiliziranom društvu. Odavno je zbog toga trebao odgovarati”, navodi se u tužbi. Andrewa je američko pravosuđe nekoliko puta pozivalo da se izjasni o tim optužbama, no nije htio surađivati, a na suradnju ga prisiliti ne mogu: predobro je zaštićen zidovima Buckinghamske palače.

Čitajte i: Novi udarac za kraljevsku obitelj: Nova sezona 'kopa' po bliskom odnosu princa Phillipa i i 30 godina mlađe grofice

U intervjuu BBC-ju 2019. izjavio je da Virginiju u životu nije vidio, kamo li s njom spolno općio. Ili nevješto laže ili je stvarno izgubio pamćenje: na već mnogo puta objavljivanoj fotografiji iz 2001., snimljenoj u londonskom domu svodnice Maxwell, lijepo se vidi kako mladu Virginiju intimno grli oko struka. U svakom slučaju, loše mu se piše. Ghislaine Maxwell, koja ga jako dobro poznaje, u zatvoru čeka suđenje zbog vlastite mračne uloge u aferi Epstein. Suđenje bi trebalo početi u listopadu.

Optužnica je tereti da je nezrele djevojke - nekima je bilo samo 14 godina - regrutirala i trenirala za službu u Epsteinovu lancu prostitucije. Premda i dalje tvrdi da je nevina kao rosa, Ghislaine sve teže podnosi strogi zatvorski režim pa upućeni očekuju da će se uskoro slomiti, nagoditi i napokon detaljno progovoriti o tome kako su se pedofil Jeffrey i njegovi ugledni kompanjoni, uključujući vojvodu od Yorka, godinama iživljavali na malodobnim djevojkama.

image
Jeffrey Epstein je 2019. samoubojstvom u zatvoru
izbjegao suđenje za svoja zlodjela.
RICK FRIEDMAN

Nisu baš sve Epsteinove žrtve bile maloljetne. Vojvodi od Yorka tužbom prijeti i 43-godišnja Johanna Sjoberg, još jedna od djevojaka koje je Epstein svojim prijateljima ”iznajmljivao” za seks. Kad joj je bila 21 godina, tvrdi Johanna, princ Andrew ju je pipkao po grudima dok je pred njim klečala na koljenima, čemu je svjedočila i Virginia Giuffre.

Čitajte i: Ne staju nevolje za kraljevsku obitelj: Protiv princa Andrewa podignuta optužnica na sudu u New Yorku

Bilo kako bilo, dan nakon što je sud na Manhattanu zaprimio tužbu protiv vojvode od Yorka, on se ponovno sakrio pod skute svoje 95-godišnje majke. Elizabeta II. kolovoz tradicionalno provodi u svojem škotskom dvorcu Balmoral, kamo je njezin drugi sin došao u pratnji svoje bivše supruge Sarah Ferguson, s kojom još živi pod istim krovom, ali spavaju u odvojenim sobama. Ljetovanje kraljevske obitelji upropastila je nova neugodna zadaća - dogovor o tome kako reagirati na tužbu Virginije Giuffre. Zasad šute. Po izbijanju pedofilske afere Epstein, Elizabeta je Andrewa sklonila od javnosti oslobodivši ga kraljevskih dužnosti.

Ostao je bez ureda u Buckinghamskoj palači i prava da zastupa kraljicu na raznim ceremonijama, no mama mu nije oduzela počasne vojne titule, kao što je to napravila svojem buntovnom unuku Harryju.

Vojvoda od Yorka, nad kojim visi opravdana sumnja da je seksualni delinkvent, i dalje komotno živi u raskošnoj rezidenciji na kraljičinu posjedu Windsor, gdje su mu na raspolaganju ergela rasnih konja za jahanje i 300 tisuća dolara vrijedan Bentley. Vojvoda od Sussexa, koji se s obitelji zavadio zato što su maltretirali njegovu suprugu Meghan, primoran je živjeti u izgnanstvu. A vremešna britanska kraljica živi u nekom svojem svijetu gdje je pobuna protiv autoriteta veći grijeh od ozbiljnih optužbi za spolno zlostavljanje.

image
Iako je ova fotografija dokaz da ju poznaje, princ i dalje tvrdi da s maloljetnom Virginijom tvrdio da ju nikada u životu nije vidio.
MEDIAPUNCH/BACKGRID/BACKGRID

- Naglašeno negiramo da je vojvoda od Yorka imao bilo kakav oblik seksualnog kontakta ili veze s Virginiom Roberts. Svaka suprotna tvrdnja je lažna i bez osnove - priopćila je Buckinghamska palača u prosincu 2019., no još duguju objašnjenje na temelju čega tvrde da je Andrew nevin. Prema istraživanju javnog mnijenja, u njegovu čestitost vjeruje jedva šest posto Britanaca. Kontroverzni princ svoj obraz može oprati jedino iskazom na sudu, što uporno izbjegava jer bi se u tom slučaju izložio riziku da ga loše sročen odgovor na neko nezgodno pitanje dodatno uvalja u blato. Druga mu je opcija da se nagodi s Virginijom, što njegovi odvjetnici zasad odbijaju.

Čitajte i: Princ Harry nije formalno dio kraljevske obitelji, ali ne odustaje od starih navika

- Držim princa Andrewa odgovornim za ono što mi je učinio - kaže gospođa Giuffre.

- Znam da će me ova tužba izložiti daljnjim napadima princa Andrewa i njegovih surogata, ali ako ne nastavim s ovom akcijom, iznevjerila bih i svoju obitelj i sve žrtve seksualnog zlostavljanja. Moćni i bogati nisu izuzeti od odgovornosti za svoja djela. Nadam se da će i druge žrtve uvidjeti da ne treba živjeti u strahu i tišini, nego govoriti i zahtijevati pravdu.

Linker
19. travanj 2024 10:52