RAZJEDINJENA BRAĆA

Kraljica naredila da zaraćeni prinčevi William i Harry ne smiju biti jedan pokraj drugoga na sprovodu voljenog djeda

Nekada složna braća bit će razjedinjena i na sprovodu svojega djeda, princa Phillipa. Kako pišu britanski mediji, prema odluci kraljice Elizabeta između njih dvojice uvijek će biti njihova bratić Peter Phillips, a sve kako bi se izbjeglo da njihova svađa baci sjenu na dostojanstveni ispraćaj vojvode od Edinburgha.

Posljednji ispraćaj princa Philipa, vojvode iz Edinburgha, bit će održan u subotu 17. travnja s početkom u 15 sati u kapeli sv. Jurja u Windsoru, objavljeno je iz Buckinghamske palače. Zbog epidemioloških uvjeta bit će samo trideset najbližih članova obitelji. No, čak i u takvim uvjetima kraljevska obitelj pobrinula se da posvađana braća ni u jednom trenutku ne budu jedan uz drugoga.

Nije poznato je li to kraljica Elizabeta tako odredila prema njihovoj želji ili svojem osjećaju da bi moglo doći do neželjenih obiteljskih trzavica, ali određeno je da u svakom trenutku između Williama i Harryja bude njihov bratić Peter Phillips, sin princeze Anne, mlađe sestre njihova oca. Do ulaska u kapelu, kada će u povorci hodati tri člana obitelji u jednom redu, Peter će biti direktno između njih dvojice. Nakon ulaska lijesa u kapelu, povorka će se drugačije rasporediti, pa će William stati ispred Harryja, ali na dovoljnoj udaljenosti da nikakva konverzacija neće biti moguća.

image
Ujedinjeno Kraljevstvo sutra će se oprostiti od princa Phillipa
BEN STANSALL AFP

„Ovo je sprovod i nećemo biti uvučeni u ovu percepciju obiteljske drame. Raspored u povorci je dogovoren i usklađen s kraljičinim željama”, objasnio je glasnogovornik Buckinghamske palače, bez imalo želje da detaljnije komentira odnos među braćom.

Da nakon Megxita, kako britanski mediji nazivaju odlazak princa Harryja i njegove supruge Meghan Markle iz Ujedinjenog Kraljevstva i kraljevske obitelji, među braćom nema previše ljubavi vidjelo se kada su se i na društvenim mrežama zasebno oprostili od djeda. Tako je William na svom službenom Instagram profilu objavio dirljivu fotografiju njegovog sina Georgea sa svojim pradjedom Phillipom.

Čitajte i: Princ Philip obožavao je unuke Williama i Harryja, ali svom ljubimcu nije oprostio što se odrekao kraljevske titule

image
Prinčevi Harry i William u sretnijim danima u društvu djeda Phillipa i Williamove supruge Catherine, vojvotkinje od Cambridgea
CASEYPAP/BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

"Sretan sam što mi je djed bio primjer koji me vodio i bio trajno prisutan čak i u mojem odraslom životu. Uvijek ću biti zahvalan što ga je moja supruga mogla upoznati kroz tolike godine i na dobroti koju joj je pokazao. Nikada neću uzimati zdravo za gotovo posebna sjećanja koja će moja djeca uvijek imati na svog pradjeda, kao što su trenuci kada je dolazio po njih u svojoj kočiji. Sami su se uvjerili u njegov zarazni smisao za avanturu kao i u njegov nestašni smisao za humor!

Moj djed je bio izvanredan čovjek i dio izvanredne generacije. Catherine i ja nastavit ćemo raditi ono što bi on želio i podržavat ćemo kraljicu u godinama koje dolaze. Nedostajat će mi, ali znam da bi želio da nastavimo s poslom", napisao je William ispod fotografije.

Čitajte i: Vojvoda od Edinburgha imao je teško djetinjstvo, no ono ga je učinilo herojem i zavodnikom - koji je nekad znao i pretjerati

image
Prinčevi, na fotografiji s majkom Dianom, u djetinjstvu su bili nerazdvojni
TOPHAM PICTUREPOINT/TOPFOTO/PROFIMEDIA

Harry je, pak, prvo sa suprugom uputio suhoparno priopćenje, a tek zatim je putem stranice svoje organizacije Archewell objavio malo osobni oproštaj.

"Moj djed bio je čovjek od službe, časti i velikog humora. Bio je autentično svoj, ozbiljno oštre pameti i mogao je zadržati pozornost bilo koga zbog svog šarma, ali i zato što nikad niste znali što bi mogao sljedeće reći. Ostat će zapamćen kao najdugovječniji partner Monarha, odlikovani vojnik, princ i vojvoda. Ali meni je, kao i mnogima od vas koji ste izgubili voljenu osobu ili baku i djeda, bio moj djed: majstor roštilja, legenda zafrkancije i drzak do kraja.

On je bio oslonac za Njezino veličanstvo Kraljicu s neusporedivom predanošću, čak 73 godine koliko su bili u braku, ali i prije. Mogao bih nabrajati unedogled, ali znam da bi sada svima nama, s pivom u ruci, rekao: ‘ajde više završi s tim! Dakle, djede, hvala ti na tvojoj službi, predanosti baki i na tome što si uvijek bio svoj. Jako ćeš nam nedostajati, ali uvijek ćemo te pamtiti. Meghan, Archie i ja (kao i vaša buduća praunuka) uvijek ćemo imati posebno mjesto za tebe u našim srcima. ‘Per Mare, Per Terram‘", emotivno je napisao Harry.

Čitajte i: Tužan razlog za povratak: Princ Harry sam stigao u Englesku dva dana nakon djedove smrti

image
Vjenčanje princa Harryja i Meghan Markle
CAPITAL PICTURES/BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Pukotine u odnosu nekada nerazdvojne braće nastale su nakon što se Harry zaljubio u američku glumicu Meghan Markle. Tako se u knjizi "Battle of Brothers", čiji je autor cijenjeni britanski povjesničar Robert Lacey, specijalist za povijest britanskog dvora, upravo princ Williama navodi kao glavni pokretač događaja koji su doveli do egzodusa vojvoda od Sussexa.

Starijem bratu činilo se da Harry srlja u taj brak pa je zamolio njihova ujaka Charlesa Spencera da poduzme nešto po tom pitanju. Spencer se složio da tu treba intervenirati i pokušao je sugerirati Harryju neka malo uspori s Meghan, što je razjarilo osjetljivog riđokosog princa. Svaki dodatni korak, od zaruka preko vjenčanja do odlaska Harryja i Meghan iz Velike Britanije, samo je bio novi potres u njihovom prijateljstvu.

Iako su se brojni poklonici britanske kraljevske obitelji nadali da će ih tuga nakon odlaska njihovog omiljenog djeda opet ujediniti, čini se da to neće biti slučaj. Naprotiv, tvrdoglavi prinčevi svakim su danom sve udaljeniji.

Linker
20. travanj 2024 00:07