Insajderica s dvora

‘Kraljevska‘ ispovijest Nade Mirković: ‘Osamdesetih sam pisala o ‘Camillagateu‘, Diana je taj razgovor nazvala bolesnim‘

Svestrana zagrebačka novinarka i urednica Nada Mirković otkriva što se krije iza bajkovitog svijeta balova, tijara, burnih ljubavi i razvoda. Suradnica na našem specijalnom izdanju ‘Kraljevski dvori‘ najveći je domaći autoritet kada su u pitanju europske monarhije, članova kojih živote i sudbine pomno prati desetljećima.

Najvažnija pravila na kraljevskim dvorima nisu napisana. Neupućenima nalikuju na složene plesne koreografije čiji su koraci poznati samo pripadnicima europskih monarhija - ali i insajderima koji ih godinama prate. Među njima je svestrana zagrebačka novinarka, urednica u tiskovinama od nekadašnjeg Svijeta do Jutarnjeg lista te dugogodišnja Glorijina suradnica, Nada Mirković čije je poznavanje zatvorenih krugova te svjetske elite utkano u specijalno izdanje 'Kraljevski dvori'.

Sve što smo oduvijek htjeli znati o povijesti, rodbinskim vezama, skandalima i dvorskim spletkama, Nada Mirković (čiji je dugogodišnji životni suputnik bio legendarni hrvatski novinar i urednik, Denis Kuljiš), ispisala je u Glorijinom magazinu koji se čita u jednom dahu. I čuva kao vodič kroz tajanstven svijet koji se krije iza bajkovitih kulisa, balova, dragulja i tijara, burnih ljubavi i još burnijih razvoda, intriga i borbi za naklonost podanika. Kraljevski dvori postali su novi Hollywood, a posebno izdanje 'Kraljevski dvori' otkrit će vam kroz tekstove o najpoznatijim kraljicama, princezama i prinčevima, zašto su intrigantniji i od filmskih zvijezda.

image
Dugi niz godina Nada prati kraljevske dvore i život kraljevskih obitelji.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Čitajte i: Glorijino raskošno specijalno izdanje! ‘Kraljevski dvori‘ otkrit će vam sve tajne najvećih monarhija današnjice

Čitajte i: Jedinog muškarca kojeg je istinski voljela Kraljica je ispratila mirno, sama - daleko čak i od svoje razjedinjene obitelj

Čitajte i: Video: Komentar Nade Mirković: Meghan je otišla predaleko u pokušajima da Harryja pretvori u muškarca iz Kalifornije

Koji je događaj potaknuo vaš interes za praćenje događanja u kraljevskim obiteljima? Kako je i kada sve počelo?

- Kad sam počela raditi kao novinarka sredinom osamdesetih u ženskoj reviji Svijet, u Buckinghamskoj palači odvijala se dotada nezamisliva drama, uzbudljivija od svake sapunice. Otprilike u isto vrijeme počela se prikazivati prva takva serija na našoj televiziji, ‘Dinastija’. Pratili smo je prvenstveno s figom u džepu, kao camp, zbog kostima i zajedljivih, jezičavih ženskih ispada i svađa. No, ono što se događalo na britanskom kraljevskom dvoru bilo je još uzbudljivije, u jednako tako raskošnoj kostimografiji. Princeza Diana bila je modna ikona, a njezine haljine poručivale su štošta o odnosu s engleskim princom. Jedna od njih zvala se ‘Haljine osvete’. Kako sam ja u Svijetu pratila modu - iako smo gotovo svi pratili sve pod egidom 'fenomenologije svakodnevice’ - tako sam počela pratiti nezamislive tračeve o Charlesovoj, a bogme i Dianinoj nevjeri.

image
TOLGA AKMEN/AFP/PROFIMEDIA

O čemu ste pisali u vašem prvom članku o zbivanjima na kraljevskim dvorima?

- Ne sjećam se točno prvog članka, no znam da sam pisala o ‘Camillagateu’, skandalu koji je uzrokovao anonimni radioentuzijast koji je snimio telefonski razgovor princa Charlesa i Camille Parker Bowles i dao snimku novinama. Diana je kasnije taj razgovor nazvala ‘bolesnim’. Charles svojoj ljubavnici, s kojom je započeo aferu još sedamdesetih, puno prije vjenčanja s Dianom, govori kako bi radije umjesto informacije “ispipao njezino tijelo, čitavom dužinom, od gore do dole, izvana i iznutra… Naročito van pa unutra”. Camilla mu odgovara da bi je to itekako oživjelo pred Božić, kako ne može podnijeti nedjeljne noći bez njega, kako joj je on poput programa za dobar početak tjedna... Charles joj nimalo delikatno odgovara da on "puni njezin tank", ali njemu je još gore jer “ja tebe trebam nekoliko puta tjedno” i dodaje da će naprosto “živjeti u njezinim hlačama jer će tako sve biti jednostavnije, možda bi se mogao pretvoriti u tampon"…

image

-/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Kako se postaje izvjestitelj koji prati događanja na kraljevskim dvorima? Što vam je najviše pomoglo afirmirati se na tom području?

Nikad nisam ni pomišljala da sam novinarka koja prati kraljevske dvorove. Pratila sam u životu štošta, od mode i kulture do dvorova i slavnih ličnosti. No, etiketa stručnjakinje za kraljevske dvorove počela me pratiti nakon prijenosa uživo na RTL-u vjenčanja Meghan Markle i princa Harryja. Tad smo Borut Mihalić i ja sjedili satima u studiju i prepričavali najrazličitije zgode iz povijesti kraljevske obitelji pa su me nakon toga često zvali da dajem izjave o situaciji na dvoru i kraljevskim intrigama. Moj muž zvao me s puno ljubavi i zafrkancije 'the pre-eminent Croatian Meghan scholar’ (posebno ugledna znanstvenica u području istraživanja o Meghan).

Kako ste dolazili do informacija u doba kada Internet nije bio pristupačan kao danas?

Katkad se i sama čudim koliko smo uspijevali saznati bez kompjutera i Interneta. Vjerujte mi, nekolicina upućenih novinara iz tog vremena doista su znali koliko i strani novinari o područjima koja su pratili. Kupovali smo strane časopise i knjige o temama koje nas zanimaju, imali smo pretplate ili odlazili barem do Trsta da se snabdijemo ‘literaturom', radili smo sami svoje kućne arhive, izrezivali članke, odlazili na izložbe. Ali što je najvažnije, jako smo puno informacija pamtili i uvijek mogli povezati nove informacije s onim što smo pročitali prije. Ključ je bio u memoriji.

image
PA/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Diplomirali ste komparativnu knjiženost i anglistiku što vam je dalo širinu i samopouzdanje za izvještavanje o događajima s dvora. Ali kako ste se upoznali s kraljevskim protokolom? Nije jednostavno uhvatiti se u koštac s pravilima ponašanja na dvoru.

Kao studentica anglistike znala sam podosta o britanskoj povijesti i engleskim kraljevskim kućama, a kako nisam odlazila na dvor, osim na poneku izložbu u galeriji Buckinghamske ili neke druge palače, nisam trebala učiti kako i kad se pokloniti pred članom kraljevske obitelji. Tek kasnije, kad je postao kolumnist u časopisu Globus početkom devedesetih, upoznala sam Otta von Habsburga, posljednjeg austro-ugarskog neokrunjenog prijestolonasljednika. Pred njim je jedino moja svekrva, nekad balerina, načinila kniks baš kako treba.

Koja vam je kraljevska obitelj nepresušni izvor tema?

Najzanimljiviji su mi Windsori. Pitala sam se kako će se među njih uklopiti jedna neovisna Amerikanka, glumica i blogerica koja je sama zaradila svojih prvih milijun dolara i nije više posve mlada, spremna prihvatiti bez pogovora sve što joj se nameće. Meghan Markle bila mi je zanimljiva kao 'žena s prošlošću', žena koja je živjela kako je htjela, gotovo kao pustolovka. Očito, kraljevska obitelj i dalje se drži diskrecije pod motom - poroci tajni, vrline javne. Nekad mi je bila jednako zanimljiva i Carolina od Monaka, Lagerfeldova muza, jedna od najbolje odjevenih žena u vrijeme kad sam počela raditi u novinama. No, ona već duže živi podosta povučeno, čak je više ne susrećemo na Visu.

image
VALERY HACHE/AFP/PROFIMEDIA

Gdje ste je susreli?

Carolina je s mužem Ernstom od Hannovera i njihovo dvoje djece često plovila Jadranom na 37-metarskoj jahti Pasha, i to još od početka novog tisućljeća. U početku su više boravili na Brijunskom arhipelagu, a nekoliko godina kasnije bili su na Visu, i to ne jednom. Šetali su se uz more, razmišljali kupiti Češku vilu iza Kuta, sjedili u kavani na obali, a jednom je princa neki lokalac, posve nesvjestan s kime razgovara, zamolio da mu pomogne pogurati stari auto koji mu se ugasio. Princ je spremno pristao. Vidjeli smo ih, ali se nismo upoznavali.

Koji dvor ima najsloženiju etiketu? A koji je po tom pitaju ležeran?

Vjerojatno je najsloženija i najrigidnija etiketa japanskog dvora, o tome jako puno zna naš bivši veleposlanik u Japanu, pjesnik, moj prijatelj Drago Štambuk. Danska kraljevska kuća podosta je ležerna. Jednom sam u dvorištu kraljevske palače u Kopenhagenu vidjela jednu od danskih princeza, Kraljičinu unuku kako jaše na konju bez pompe i vidljive pratnje. No, i unuka kraljice Elizabete II., Zara Phillips, olimpijka, jahačica, veoma je simpatična i posve nepretenciozna. Upoznala sam je na jedom novinarskom zadatku u St. Moritzu kamo je došla zbog snježnog pola na zaleđenom jezeru.

Kako je izgledao vaš susret?

Zara Phillips je došla na promociju snow pola na zaleđenom jezeru u St. Moritzu jer se aktivno bavi jahanjem. To je bio novinarski event na kojem sam s njom popričala o njezinoj - naslijeđenoj - ljubavi prema konjima i jahanju. Konji su najveća strast njezine bake kraljice i mame, princeze Anne. Posve je nepretenciozna, prirodno lijepa, njeguje natural look, vedra i nasmiješena. No, ljudi iz protokola brzo su je maknuli da je novinari ne bi dugo gnjavili.

Rodbinske veze među europskim kraljevskim kućama vrlo su zamršene. Kako se snalazite?

Oduvijek su veze europskih kraljevskih kuća bile zapretene. Kraljicu Viktoriju nazivali su ‘majkom Europe’ jer je imala brojno potomstvo, kćeri udane na europske dvorove, a potom i unuke i praunuke, pripadnike velikih i malih kraljevskih kuća. I crnogorskog knjaza Nikolu nazivali su ‘puncem cijeloj Europi’ jer je svoje brojne kćerke poženio na europske dvorove. Zanimljive su te veze, ima ih doista puno, no ja oduvijek volim velike romane o obiteljima, od ‘Buddenbrookovih' do 'Sage o Forsyteima'. Obiteljske veze neobično lako i brzo pamtim.

Koji vam je član kraljevske obitelji posebno drag?

To se mijenjalo u različitim periodima. Posebno mi je draga britanska kraljica jer je čvrsta, postojana i nepokolebljiva kao njezina imenjakinja Elizabeta I.

Postoji li netko tko vam nije simpatičan?

Nikad mi nije bio simpatičan princ Andrew, kao ni njegova bivša supruga Sarah Ferguson. Bez obzira na podrijetlo, oni su se ponašali kao skorojevići, bezočno tražeći usluge i provode koje će platit sumnjivi, bogati ljudi poput odurnog Jeffreyja Epsteina, svodnika i pedofila koji se uspio nametnuti, vjerojatno ucjenama, američkom i britanskom visokom društvu.

image
BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Kad bi to bilo moguće, koju biste tijaru iz riznice Elizabete II. posudili na jedan dan?

Nakit je veoma osobna stvar koju smo najčešće naslijedili ili dobili od nekoga koga volimo. Ne žudim za tuđim nakitom, a najčudesnije draguljarska remek djela vidjela sam u Moskvi, na izložbi Fabergeovih jaja.

Koji vas se odjevni predmet iz kolekcije Diane, princeze od Walesa, najviše dojmio?

Kad pogledam unatrag, čini mi se da Diana nije imala ukusa. Najljepša mi je bila na Testinovom portretu u Vanity Fairu, u jednostavnoj, bijeloj, drapiranoj haljini golih ramena dizajnerice Catherine Walker i na naslovnici Mortonove biografije, odjevena u crnu dolčevitu, s kratkom, dječačkom frizurom.

Koji vam je komad nakita iz njezine zbirke najljepši?

Bila mi je ljepša kad nije nosila nakit. Čak mi se ne sviđa niti Dianin zaručnički prsten koji sad nosi Vojvotkinja od Cambridgea.

Kako ste proživjeli njezin nenadani odlazak? Što pamtite iz tih dana?

Zapamtila sam kolektivni izraz duboke tuge Britanaca, koji su cvijećem i suzama pokazali koliko su voljeli ‘narodnu princezu’.

image

CBS/FERRARI/PROFIMEDIA

Jeste li u „timu Kate” ili u „timu Meghan”?

Kate mi je dosadna, neinspirativna, iako cijenim njezinu spremnost da se prihvati zadatka koji joj nalaže pozicija prijestolonasljednikove supruge. Meghan mi je bila puno simpatičnija prije nastupa u Oprah Showu.

Podržavate li više Williama ili Harryja?

Harry je oduvijek bio zabavniji, spontaniji, simpatičniji.

Zašto Meghan po vama nije uspjela na britanskom dvoru?

Željela je živjeti slobodno, nikako pod neprestanom opsadom neprijateljskih tabloida, zatvorena u palaču Frogmore i perivoj dvorca Windsor. Htjela se sastajati s prijateljima, družiti, hodati bosih nogu po plaži, kuhati ono što ona želi. Teško je reći bi li netko tko nije primoran želio živjeti u zlatnom kavezu u 21. stoljeću. Na ovom mjestu oni koji ne vole Meghan odmah dodaju: nije se onda trebala udavati za princa. No, to je ipak nešto o čemu ne možemo odlučivati, to je doista privatna stvar Harryja i Meghan. Rekla bih da je Harry danas sretniji nego prije braka, no to je samo moje mišljenje s kojim se ne bi svi složili.

image
TOLGA AKMEN/AFP/PROFIMEDIA

Koji vas je trač s kraljevskih dvora u posljednje vrijeme najviše nasmijao?

Često su me nasmijavale izmišljotine Piersa Morgana, kolumnista Daily Maila, koji doista ne podnosi Meghan. Zamjerila mu se kad se prestala družiti s njim nakon objave zaruka s princom Harryjem. Oni su se puno prije površno upoznali u Londonu kamo je često dolazila kao glumica. Dakako, nikoga osim njega nije iznenadilo da je Meghan prekinula sve veze s najvećim engleskim tračerom. Dakle, Piers Morgan izmislio je da će Meghan inzistirati na rodno neutralnom odgoju svojeg djeteta jer je ona iz Kalifornije, a tamo valjda nitko ne poštuje tradiciju dužu od godinu dana.

Kada biste mogli provesti dan s jednom kraljevskom obitelji, koju biste izabrali?

Kad bih mogla birati s kime provesti dan, vjerojatno bi to bila kraljica Elizabeta II. od koje bih željela naučiti kako postići samurajsku, zen razinu samokontrole, što je civilizacijski doseg koji svijet oko nas sve brže gubi.

Linker
19. travanj 2024 19:18