buduća princeza

Kći Meghan i Harryja umjesto s dobrim željama, dočekana s pogrdama: Je li baka sve znala?

Umjesto s dobrim željama, ‘stručnjaci’ s društvenih mreža dočekali su Lilibet DIanu Mountbatten Windsor s pogrdama, jer odabir imena smatraju udarom na Krunu, no kroničari kraljevske obitelji uvjereni su da je sretni tata, princ Harry, donio odluku u dogovoru s kraljicom Elizabetom.

Malena Li­libet Lili Diana Mountbatten­ Windsor rodila se nešto prije pod­neva u petak 4. lipnja. Još nije princeza, ali će to vjerojatno ipak biti kad njezin djed Charles postane kralj i podari titule svim svojim unuci­ma, a time će doći i na osmo mjesto u nasljed­nom redu za prijestolje. Njeni roditelji, vojvode od Sussexa, pričekali su nedjelju navečer da oba­vijeste Veliku Britaniju i svijet o rođenju malene Lili, kako je već zovu na Instagramu, kao da su slutili da će bebicu tešku idealnih 3,5 kilograma umjesto dobrodošlice virtualno međuzemlje (i podzemlje) dočekati - pogrdama. Doduše, nitko se ipak nije okomio na dijete, već na roditelje, točnije, njihov izbor imena koji je proglašen besramnim. Srednje ime Diana je bilo očekivano - Harry je toliko puta isticao koliko je obožavao svoju prerano preminulu majku, a i Meghan je često govorila da joj je Diana, “narodna prince­za”, uzor. No, Lilibet, nadimak Elizabete II., kojim su joj se isključivo obraćali roditelji, sestra i muž, princ Philip, doista je iznenađenje.

image
Ime Lilibet Diana posveta je dvjema ženama koje su najviše utjecale na princa Harryja: njegovoj mami, princezi Diani, uz koju je bio jako vezan, te baki Elizabeti II. - s kojom danas redovno komunicira Zoomom
NORTHCLIFFE COLLECTION/ANL/SHUTT
image
Kraljica s unukom Harryjem
FOTOGRAFIJE: MIKE FORSTER/DAILY MAIL/SHUTTERS MIKE FORSTER/DAILY MAIL/SHUTTERS

“Kako im nije neugodno, napravili su baš sve da ocrne Krunu, instituciju, čitavu kraljevsku obitelj, zbljuv zbljuv (tu dolaze i emotikoni koji zorno prikazuju tu radnju), kakvo uvlačenje, stvarno je odurna” (misli se na Meghan)...

To su otprilike komentari na društvenim mrežama. Možemo li tu dodati - među neupućenima? Naime, Camilla Tominey, novinarka i urednica konzervativnog londonskog dnevnika Daily Telegraph, koja prati kraljevsku obitelj, tvrdi kako je lako moguće da su ime dogovorili sa samom kraljicom, kad su otkrili da čekaju djevojčicu. Da to ime nije iznenađenje za Elizabetu II. smatra i kraljevska kroničarka Sunday Timesa.

image
Da čekaju curicu, princ Harry i njegova Meghan objavili su u TV intervjuu s Oprom Winfrey
CBS/FERRARI/PROFIMEDIA

Zoom veza kraljice i njezinog unuka Harryja nije nikad prekinuta, a Njeno Visočanstvo baš nikada u svojim izjavama nije propustilo naglasiti da su princ Harry (36), njegova supruga Meghan (39) i praunuk Archie (2) uvijek u njezinu srcu kao voljeni članovi obitelji.

Sve to je ponovila nekoliko puta i nakon eksplozivnog intervjua koji je bračni par Sussex dao Opri Winfrey početkom ožujka.No, vratimo se na ime. To je izmišljeno, ali preslatko ime za djevojčicu, a autorstvo se pripisuje kraljičinu djedu, kralju Georgeu V. Malena Elizabeta, u vrijeme kad nitko nije ni slutio da bi jednog dana mogla postati kraljica, bila je pametno i veoma tiho dijete. Njezin kasniji premijer i prijatelj Winston Churchill upoznao ju je kad su joj bile dvije godine, kad je bio u posjetu Georgeu V. Churchill je svojoj ženi Clementini tad napisao da “mala princeza zrači autoritetom i promišljenošću nevjerojatnima za tako malo dijete”. No, pametna malena djevojčica imala je problem s izgovorom svojeg dugog imena pa ju je djed počeo zvati Lilibet, što je bilo bliže njezinim djetinjim pokušajima da se predstavi.

Meghan Markle rodila djevojčicu! Princ Harry sa suprugom objavio ime malene - i baš je simbolično

image
Bolnica u Santa Barbari gdje je Meghan rodila kćer
FOTOGRAFIJE: BSB/BACKGRID/BACKGRID USA/BSB/BACKGRID/BACKGRID USA/

Elizabetini roditelji, koji su se nježno odnosili prema svojoj djeci, nimalo aristokratski hladno ili distancirano, odmah su ljupki nadimak prihvatili.

Za svoje roditelje, mlađu sestru Margaret i muža Philipa, Elizabeta je uvijek bila i ostala isključivo Lilibet. Novinarka Tominey smatra da je kraljica vjerojatno dirnuta tim odabirom imena jer je s Philipovom smrću prijetilo da više nikad nitko neće izgovoriti to ljupko ime. Možemo se složiti. Meghan, za koju je Harry davno rekao osoblju - ona uvijek mora dobiti ono što želi, nikad ne bi svojem djetetu dala ime koje se njoj ne sviđa, koje joj ne zvuči dobro pa čak i pomodno. Da se kraljica zove Kunigunda, vjerojatno tek rođena praunuka ne bi dobila njezino ime. A tu je i nadimak Lili (ne sa slovom y, kako je u engleskom uobičajeno). To je danas popularno ime na engleskom govornom području, referira se na biblijski cvijet ljiljan, koji simbolizira čistoću, nevinost, nadu. O svemu tome Meghan i Harry zasigurno su dobro promislili. Dakako, kraljica je službeno izrazila “oduševljenje” rođenjem svojeg 11. praunučeta. Palača je objavila da su “Kraljica, princ od Walesa i vojvotkinja od Cornwalla, zajedno s vojvodom i vojvotkinjom od Cambridgea, primili vijest koja ih je oduševila”. Vojvode od Cambridgea - princ William i njegova Kate - u svojoj čestitki odmah su bebicu nazvali Lili.

image
Trudna Meghan i sin Archie na plaži u Kaliforniji, koja je Sussexima postala novi dom
IMP FEATURES/IMP FEATURES/PR

Meghan i Harry u svojem ugovoru s neprofitnom udrugom Archewell unijeli su odmah i rodiljni dopust za oba roditelja - ne precizirajući koliko dugo.

Kad se rodio mali Archie, točno godinu dana nakon kraljevskog vjenčanja, Harry je već treći dan otputovao od kuće jer je imao obavezu promocije igara Invictus u Haagu. No, sad kad više ne sudjeluje u poslovima kraljevske obitelji, uzet će si nekoliko mjeseci da ne propusti prva životna iskustva male Lili. Bračni par će vjerojatno uživati u idiličnim šetnjama po pustoj plaži i po svojem golemom perivoju od 7 hektara, koji okružuje njihovu vilu u Montecitu u južnoj Kaliforniji - koju su odabrali kao dom nakon odlaska iz Velike Britanije početkom 2020. Oboje će koristiti višemjesečni rodiljni dopust - što je u SAD-u poprilično rijetko - a istu privilegiju su obećali i svojim zaposlenicima kad se nađu u takvoj situaciji. A zaposlenici će u sljedećim mjesecima održavati aktivnosti i web stranicu njihove udruge kako bi bračni par mogao potpuno biti posvećen svojoj djeci i obiteljskoj sreći.

Linker
19. travanj 2024 17:10