Čekanje se isplatilo

Kad postane kraljica Camilla će nositi krunu s 2800 dijamanata

Nakon što Charles konačno postane kraljem, titulu će dobiti i njegova žena koja će tom prigodom nositi spektakularnu krunu. Ova je informacija uvjerljivo podijelila javnost, a izvori bliski dvoru tvrde kako je dvor za Charlesovu želju i kraljičinu odluku znao već nekoliko godina.

Prilikom obilježavanja 70. godina od ustoličenja, kraljica Elizabeta je izrazila želju da supruga njezinog sina, princa Charlesa postane kraljicom, pa se čini kako će Camilla doista naslijediti kraljičinu krunu iz 1937. godine koja sadrži vrtoglavo skupocjen dijamant Koh-i-Noor. Iako je javnost za to saznala tek uoči jubileja, šuška se da je Charles još prije nekoliko godina dobio dozvolu od majke da promijeni krunidbene zavjete te u njih uključi "Kraljicu Camillu".

Camilla će tako, kada Charles postane kralj, imati priliku na glavi nositi platinastu, dijamantnu krunu kraljice majke, izrađenu za krunidbu kralja Georgea VI. Kruna sadrži 2800 dijamanata s velikim kamenom koji je turski sultan dao kraljici Viktoriji 1856. godine kao gestu zahvalnosti za britansku potporu tijekom Krimskog rata. Na prednjem križu se nalazi poznati dijamant Koh-i-Noor od 105 karata, koji potječe iz Indije.

image

Charles je izjavio kako mu je supruga bila stalna podrška u služenju kraljičina veličanstva.

CHRIS JACKSON/WPA POOL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Princ od Walesa jasno je izrazio zahvalnost kraljici na podršci, rekavši da su on i Camilla "duboko svjesni časti koju predstavlja želja njegove majke".

No čini se kako je umetanje titule njegove supruge uključeno kao dio opće prerade planova za ceremoniju Westminsterske opatije prije pet godina, a to tvrdi stariji izvor iz palače. Naime, nastojali su izabrati idealan trenutak za obavještenje javnosti,

Princ Charles je povodom kraljičina povijesnog dana pristupanja najavio početak njezine platinaste godine jubileja, izjavivši da njezina odanost dobrobiti svoga naroda iz godine u godinu izaziva sve veće divljenje.

image

Kralj George VI i kraljica Elizabeth s kćerima - princezama Margaret i Elizabeth (koja je danas kraljica) i Kraljicom majkom Mary of Teck, snimljeni 12. svibnja 1937.

DESIGN PICS INC/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: 70 godina na tronu: Elizabeta II. slavi povijesni trenutak koji prije nje nije postigao nijedan vladar na svijetu

Podsjećamo, otac kraljice Elizabete, George VI preminuo je 6. veljače 1952. u dobi od 56 godina, a Elizabeta je već u 25. godini postala kraljicom. Iako mnogi nisu zadovoljni viješću o Camilli kao kraljici, princ i njegova supruga ne kriju oduševljenje, a Charles je izjavio kako mu je supruga bila stalna podrška u služenju kraljičina veličanstva, s čime se slažu mnogi bliski kraljevskoj obitelji.

Vijest o kraljičinom lošem zdravstvenom stanju, danas je uzrujala svijet. Zbog toga su se u Škotsku "sjatili" svi članovi njezine uže obitelji - od sina Charlesa i njegove supruge Camille, osramoćenog sina Andrewa, do unuka princa Williama te odbjeglog Harryja.


Originalni tekst s fotografijama objavljen je 7. veljače 2022. godine na portalu Gloria.hr

Linker
16. travanj 2024 05:52