Zaljubljenica u inovacije

Ispred svog vremena: Kako je ruska carica pridonijela razvoju cjepiva i pristala biti dio eksperimenta

Slavna Katarina II. Velika bila je uvjerena da će inovativni zahvat britanskog doktora Thomasa Dimsdalea spasiti ruske živote pa je odlučila postati živi primjer te se, zajedno s 14-godišnjim sinom prva podvrgnuti tretmanu protiv boginja u tajnosti. Nakon velikog uspjeha, o cjepivu je govorila na sva zvona, a skeptike nazivala neznalicama.

Ruska carica Katarina II. Velika, jedna od najmoćnijih žena svih vremena, i dan danas ne prestaje buditi interes javnosti, što zbog svog privatnog života, što zbog svojih dostignuća.

Majka ju je odgajala da bude savršena supruga, ni ne znajući da će biti moćna vladarica

Slavna ruska carica, koju su na malim ekranima utjelovile Helen Mirren (u miniseriji 'Catherine the Great') i Elle Fanning (u novoj seriji pod nazivom 'The Great'), zapravo nije bila Ruskinja, niti se zvala Katarina.

Rođena je 2. svibnja 1729. godine u Njemačkoj kao princeza Sophie Auguste Friederike von Anhalt-Zerbst, a majka ju je od malih nogu pripremala za ulogu dobre supruge, zbog čega je bila poželjna brojnim proscima. Dopala se i ruskoj kraljici Elizabeti, koja je za nasljednika odabrala svog nećaka Petra, a mladu Sophie vidjela u ulozi idealne mu žene. Tako se Sophie sa samo 16 godina udala za Petra III. i uzela novo ime Ekatarina, a nakon što je njezin suprug ubijen u uroti, vojska ju je proglasila caricom.

O njezinim prosvjetiteljskim idejama, ratovima s Turskom te brojnim ljubavnicima zna se mnogo, no manje je poznata činjenica da je upravo ona poticala razvoj prvog cjepiva.

Naime, upravo je tijekom režima Katarine Velike stvorena rana verzija cjepiva protiv boginja koje su u to doba harale i bile smrtonosne. U 18. stoljeću pandemija usmrtila je 60 milijuna ljudi diljem svijeta.

image
Helen Mirren kao ruska carica u miniseriji "Catherine The Great"
HBO VIA BESTIMAGE/BESTIMAGE/PROFIMEDIA

Katarina II. Velika, bila je zaljubljenica u znanost i napredak pa je raširenih ruku dočekala medicinsku inovaciju britanskog doktora Thomasa Dimsdalea, nakon što ga je 1767. pozvala na sud te saslušala sve o njegovom eksperimentalnom projektu. Uvjerena da upravo taj postupak može spasiti ruske živote, 1768. godine bila je prva osoba u Rusiji koja je primila ranu inačicu današnjeg cjepiva, a nakon nje, doktor Dimsdale postupak je izveo i na njezinom 14-godišnjem sinu Paulu.

Postupak je bio sve samo ne jednostavan i bezbolan

"Cjepivo" protiv boginja nije se ubrizgavalo injekcijama kao danas već bi doktor nekoliko puta zarezao ruku pacijenta te pod kožu "ugurao" tekućinu s komadićima površinskog sloja kože osobe zaražene boginjama. Naravno, pacijent je nakon takvog tretmana mogao umrijeti pa se Katarina II. Velika smatrala osobito hrabrom što je pristala na takav "eksperiment", a šuška se da je doktor Dimsdale ispred palače imao spremne konje, u slučaju bijega ako nešto pođe po krivu.

Srećom, sve je dobro prošlo, Katarina je, kao što je bilo i očekivano, oboljela samo od blažeg oblika boginja, a britanski doktor od Katarine je dobio titulu baruna.

Postala je glavna zagovornica cjepiva u Rusiji

Oduševljena kraljica na sva je zvona govorila o cjepivu, a skeptike je proglašavala neznalicama. Sama je bila odlična reklama za cjepivo, a upravo je njezina odvažnost da prva isproba nepoznat tretman, zadobila povjerenje naroda.

Tako je spasila brojne živote te utabala put znanstvenicima kojima je cilj pronaći cjepivo za smrtonosne bolesti.

Linker
19. travanj 2024 06:25