Modno priznanje

Haljina i šešir boje lavande Elizabete II. glavna su atrakcija izložbe u Edinburghu

Otvaranje modne retrospektive kraljičinih kompletića s proslava jubileja poklopilo se s njezinim godišnjim posjetom Škotskoj kojim odaje počast tamošnjoj kulturi i drevnim običajima.

Početkom ljeta, Elizabeta II. putuje u Škotsku, najprije u Edinburgh, na ceremoniju koja Škotima mnogo znači. Kraljica, naime, ceremonijalno traži od gradonačelnika da joj preda ključ službene rezidencije u tom gradu, palače Holyroodhouse.

Kad njezin komornik preuzme ključ, slijedi mimohod škotskih povijesnih vojnih postrojbi kojim se označava početak cjelotjednog programa posvećenog škotskoj kulturi i njegovanju drevnih običaja. No, ove godine ceremonija je skraćena zbog bojazni za zdravlje krhke 96-godišnjakinje. Međutim, njezina je i ovaj put bila zadnja: iz vlaka kojim je 27. lipnja došla u Edinburgh na spomenutu proslavu, izašla je bez štapa, što je oduševilo građane dok njezini liječnici zacijelo nisu bili oduševljeni.

Čitajte i: Kraljica Elizabeta u svoju čast dobiva i posebnu make-up kolekciju iza koje stoji mnogima omiljeni beauty brend

image

Centralni eksponat biti će kraljičin kompletić u boji lavande

I-IMAGES/EYEVINE/PROFIMEDIA

Kraljičin posjet Škotskoj obilježen je i posebnom izložbom: kompleti u kojima se pojavila na proslavi platinastog jubileja, na mimohodu Trooping the Colour te posljednjeg dana svečanosti, uvršteni su među eksponate posebne izložbe, piše Tatler. Otvorena je u palači Holyroodhouse, gdje se do 25. rujna mogu razgledati njezini outfiti tijekom proslave svih jubileja vladanja, od zlatnog 2002., do grandiozne proslave kojom je početkom lipnja obilježila 70. obljetnicu na prijestolju.

Tada je nosila haljinu-kaput boje lavande s pripadajućim šeširom, kreaciju Angele Kelly, dugogodišnje osobne asistentice, modne dizajnerice i povijesničarke mode.

Taj komplet Elizabeta II. izabrala je i za svoj službeni portret s platinastog jubileja. Drugu, zelenu kreaciju s ovogodišnje proslave, dizajnirao je Stewart Parvin dok je šešir osmislila kitničarka Rachel Trevor-Morgan.

Uz njih, izložene su kreacije njezinom omiljenog dizajnera, Sir Hardyja Amiesa, koji je prvi put počeo raditi odjeću za nju davne 1955., te pripadajući šeširi kitničara Fredericka Foxa.

Linker
19. travanj 2024 14:07