Imaju li budućnost? 

Godišnji prihod američke humanitarne zaklade princa Harryja i Meghan Markle iznosi manje od 50 tisuća dolara

Preseljenje u Sjedinjene Države koštalo ih je gubitka statusa viših članova kraljevske obitelji, a par se morao i financijski osamostaliti.

Bijeg s dvora, preseljenje u Sjedinjene Države i novi početak za princa Harryja i Meghan Markle nisu imali samo dalekosežne posljedice na njihove privatne živote, javni imidž, nego i na financije. Po nalogu kraljevske obitelji u siječnju 2020. morali su se odreći uloge viših članova, što je za njih predstavljalo iznimnu promjenu, jer su se morali financijski osamostaliti, budući da više nisu mogli računati na redovite mjesečne i godišnje prihode koji su im s tim statusom pripadali. U prvoj godini nakon preseljenja u Kaliforniju u Americi su morali registrirati i svoju novu Zakladu Archewell, čije je sjedište registrirano u Delawareu, a istovremeno su poduzeli pravne korake za zatvaranje svoje britanske Zaklade Sussex Royal koju su u međuvremenu preimenovali u Zakladu MWX. I čini se da im što se humanitarnog rada tiče zasad ne ide baš najbolje.

image

Princ Harry i Meghan Markle započeli su nekoliko poslova.

BEEM/PROFIMEDIA

Njihova američka zaklada čije je ime kombinacija starogrčke riječi “arche”, koja označava “početak”, “podrijetlo”, “izvor djelovanja” i “korijen stvari”, te engleske riječi “well” koja označava ono što je dobro, u lanjskoj 2021. godini je ostvarila svega pedeset tisuća dolara prihoda. U svakom slučaju nedovoljno da se ostvare njezini proklamirani ciljevi: zajednički razlozi za globalnu akciju zahvaljujući kojima svi zajedno možemo promijeniti svijet na bolje.

Čitajte i: Praunuk austrijskog cara na originalan način obilježio ulazak u 2022. Za ovo je trebalo ludosti i hrabrosti!

Istovremeno su Harry i Meghan na odvjetničke troškove vezane uz zatvaranje svoje britanske zaklade potrošili više od 55 tisuća dolara, a taj trošak su podmirili s računa na kojem se tada nalazilo 380 tisuća dolara.

Pod povećalom poreznika

Njihova američka zaklada je neprofitna organizacija koje je oslobođena plaćanja poreza na prihod, ali je zato kao i sve druge slične organizacije pod stalnim nadzorom tamošnje porezne uprave IRS-a. Uz ostalo jedna od obaveza joj je objavljivanje godišnjeg izvještaja o poslovanju na kraju kalendarske godine, a svi podaci iz njega su javni.

image

Londonsko vjenčanje princa Harryja i Meghan Markle u svibnju 2018.

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Par je pod povećalom britanskih poreznika bio sve do lani zbog transferiranja sredstava iz zajedničke zaklade koju su osnovali s princom Williamom i njegovom suprugom Kate u vlastitu, ali su prema rješenju nadzornika iz svibnja lanjske godine oslobođeni svake sumnje u netransparetno postupanje.

Niti njihova američka zaklada nema zasad nikakvih problema u tom smislu, ali zato s godišnjim prihodom od pedeset tisuća dolara teško može ostvariti ijedan od svojih proklamiranih i zacrtanih ciljeva o boljoj budućnosti za sve.

Linker
18. travanj 2024 23:16