70 godina na tronu

Elizabeta II. iznenadila sve na platinasti jubilej: Podržala je Camillu kao buduću kraljicu, a na reveru je nosila znakovite broševe

U obljetničkom govoru povodom jubileja, ženi s kojom nekad nije htjela biti u istoj prostoriji, dala je bezrezervnu podršku.

Značajne obljetnice kraljica Elizabeta II. često koristi kako bi, uz zahvalu na dobrim željama sunarodnjaka, obavijestila javnost i o svojim novim odlukama. Tako je postupila i povodom povijesne, 70. obljetnice vladanja. Najprije je sunarodnjacima odala priznanje zbog podrške i ljubavi kojima su je obasuli, a onda je na red došla neočekivana novost. Poznavatelji kompleksnih odnosa unutar njezine obitelji donedavno su se bili spremni kladiti da Camilla, vojvotkinja od Cornwalla nikad neće imati titulu kraljice kad njezin suprug, princ Charles, postane kralj. No Elizabeta II. misli drugačije.

image

Povodom platinastog jubileja kraljica se obratila javnosti i priredila maleni domijenak.

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: 70 godina na tronu: Elizabeta II. slavi povijesni trenutak koji prije nje nije postigao nijedan vladar na svijetu

U obljetničkom govoru povodom jubileja, o ženi s kojom nekad nije htjela biti u istoj prostoriji, rekla je: "I kada moj sin Charles postane kralj, znam da ćete njemu i njegovoj supruzi Camilli pružiti istu podršku koju ste dali meni. Moja je iskrena želja da, kad to vrijeme dođe, Camilla bude poznata kao kraljica", prenose britanski mediji. Zacijelo je bila svjesna da će njena želja (točnije, odluka) šokirati dio javnosti. Vjerojatno je o tome razgovarala s članovima obitelji, a svi su se, očito, složili da je došlo vrijeme za formalnu "rehabilitaciju“ nekad omražene Charlesove ljubavnice. Zaključili su, vjerojatno, da će javnost Camillinu buduću ulogu lakše prihvatiti ako je kraljica ubaci u svoj obljetnički govor, emitiran u subotu, 5. veljače.

image

Kraljica i Camilla su s godinama postale i saveznice.

PA IMAGES/PROFIMEDIA

Tajna broševa

"Čak i nakon 70 godina, taj dan još uvijek pamtim po smrti svog oca, kralja Georgea VI.", rekla je. Dva mala, značajna detalja na njezinom kostimu "potvrdila su" da joj i poslije tolikih godina, nedostaje otac. Nosila je dva broša koje joj je on darovao 1944., u jeku II. svjetskog rata, kad je 21. travnja proslavila 18. rođendan. Bio je to značajan datum i zbog malo znanog detalja - htjela se pridružiti britanskoj vojsci što se nije svidjelo njezinoj majci, kraljici Elizabeth. Otac se trudio ostati neutralan sve dok Elizabeta nije dočekala trenutak kad je mogla samostalno donositi odluke. Prva je bila pridružiti se vojsci kao vozačica kamiona i mehaničarka. Otac joj je, i ponosan i zabrinut, tada darovao broševe francuske draguljarske kuće Boucheron ukrašene dijamantima i akvamarinima, piše Metro.

image

Iako je na tronu od 6. veljače 1952., okrunjena je 2. lipnja 1953., nakon perioda žalovanja za pokojnim ocem.

HERITAGE IMAGES/PROFIMEDIA

Čitajte i: Baš kao u ratu, kraljica je svoj govor usporedila s onim koji je 1940. održala s pokojnom sestrom

Treba dodati kako je kralj George VI., kojeg je u filmu "Kraljev govor" glumio Colin Firth, preuzeo prijestolje od starijeg brata, Edwarda VIII. nakon što je 1936. abdicirao zbog ljubavi prema Wallis Simpson. Dao je sve od sebe spasiti poljuljani ugled svoje obitelji i postao simbol britanske pobjede u ratu. Pripremio je i stariju kćer za ulogu koju će preuzeti. Kad ju je 6. veljače 1952., tijekom službenog putovanja u Keniju zatekla vijest o očevoj smrti (kralj ju je nedugo prije ispratio u londonskoj zračnoj luci i mahao joj na odlasku), bila je spremna. Iako je s danom očeve smrti službeno postala vladarica Ujedinjenog Kraljevstva, Elizabeta II. krunidbu je održala 2. lipnja 1953., zbog žalovanja za pokojnim ocem, nije joj bilo primjereno raditi javno slavlje.

image

Kraljica Elizabeta II. imala je maleno primanje na svom imanju Sandringham.

PROFIMEDIA

Čitajte i: Prva godišnjica braka kraljice Elizabete II. bez supruga Filipa: Trebala bi se pojaviti na krštenju djece njezinih praunuka

Mnogo godina kasnije, 95-godišnja vladarica koja u posljednje vrijeme hoda uz pomoć štapa, povodom svog platinastog jubileja fotografirala se kako uživa u onom što nitko od nje nije očekivao: pripremala se razrezati tortu. I to ne bilo kakvu nego krunidbenu, pripremljenu prema istom receptu koji je na dan kad je 2. lipnja 1953. okrunjena, osmislio njen kulinarski tim. Među njima bila je i mlada slastičarka Angela Wood, piše EOnline. Kako bi ipak obilježila značajan datum, Elizabeta II. je u nedjelju, u dvorcu Sandringham organizirala prijam na koji je pozvala Angelu Wood te članove mjesnog ogranka ženske udruge "Women's Institute" kojoj je pristupila u mladosti i posjećuje ih svake godine. Među darovima uzvanika najviše joj se svidio mozaik koji su izradila školska djeca.

image

Kraljica Elizabeta II. broševe je dobila od oca, za svoj 18. rođendan.

AFP/PROFIMEDIA
Linker
19. travanj 2024 00:20